13.7.20

«Όχι» από φορείς και συλλογικότητες της περιφέρειας Πελοποννήσου στο υπερκοστολογημένο και περιβαλλοντικά καταστροφικό ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα


«Όχι» από φορείς και συλλογικότητες της περιφέρειας Πελοποννήσου 
στο  υπερκοστολογημένο και περιβαλλοντικά καταστροφικό  ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν πρόσωπα, εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων της περιφέρειας Πελοποννήσου  την Δευτέρα 13 Ιουλίου στην Τρίπολη θέμα της οποίας ήταν οι τελευταίες εξελίξεις μετά τις καταδικαστικές αποφάσεις της αναδόχου εταιρείας για πλαστά συμβόλαια   αγοράς ακινήτων  στους χώρους των μονάδων, την επιστολή των φορέων δια των νομικών τους συμβούλων  κ. Αν. Μπακόπουλου και   Κ. Κουτουζή  και ιδιαίτερα  μετά  το έγγραφο –χαστούκι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για το έργο ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Πελοπόννησο , αλλά και οι τρόποι με τους οποίους μπορούν εναλλακτικά οι δήμοι να διαχειριστούν περιβαλλοντικά ορθά και οικονομικά  φτηνά τα απορρίμματα τους.


Αποκεντρωμένη ολοκληρωμένη διαχείριση με διαλογή στην πηγή, με ανακύκλωση με ανάκτηση υλικών και κομποστοποίηση, πρότειναν ως λύση για το μεγάλο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων φορείς και συλλογικότητες.
Συντονιστής της συνέντευξης ήταν ο κ. Αργυρόπουλος, πρώην δημοτικός σύμβουλος Σπάρτης και ενεργό μέλος επιτροπής για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων. δίνοντας αρχικά τον λόγο στον κ. Πετράκο Θανάση επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης ” Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου”.
Ο κ. Πετράκος μίλησε για το έργο ΣΔΙΤ της περιφέρειας χαρακτηρίζοντάς το ως σκάνδαλο.
“47 κίτρινες κάρτες έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνοντας ένα χαστούκι στον κ. Τατούλη για την επιλογή του να διαχειριστεί με ΣΔΙΤ τα απορρίμματα. Αυτή η επιλογή είναι σκάνδαλο και η χωροθέτηση επίσης, οι εκτάσεις δεν υπάρχουν. Σήμερα είναι τεράστιες οι ευθύνες τον πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα Παναγιώτη που το υιοθέτησαν, επιβαρύνοντας με ένα υπεκοστολογημένο κατά του περιβάλλοντος έργο του πολίτες της Πελοποννήσου. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Υπάρχει άλλη λύση και κάνω έκκληση στους δημάρχους να πιέσουν προς την σωστή κατεύθυνση”
Ο πρώην δήμαρχος Κορίνθου κ. Πνευματικός μίλησε στην συνέχεια για το έργο τονίζοντας ότι ο ίδιος δικαιώθηκε για τον αγώνα που έχει κάνει κατά του έργου.
“Το 2014 σταμάτησε ο διαγωνισμός και δεν μπορούσε να προχωρήσει και έτσι πρέπει να γίνει και τώρα, η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνει σε μικρές μονάδες. Να τελειώσει ο διαγωνισμός της ΤΕΡΝΑ, γιατί η ιστορία είναι ναυάγιο, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από εθνικούς ή Ευρωπαϊκούς πόρους”
Ο δικηγόρος κ. Μπακόπουλος, που χειρίζεται πολλές παρόμοιες υποθέσεις μίλησε στην συνέχεια τονίζοντας έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις και δικόγραφα χιλιάδων σελίδων.
ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Ο περιφερειακός σύμβουλος του συνδυασμού “Νέοι δρόμοι για την Πελοπόννησο” κ. Πουλοκέφαλος τόνισε ότι το έργο είναι στον αέρα, γιατί στηρίχθηκε σε “μαϊμουδιές” και στόχο είχε να ξεγελάσει.
ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ, ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ Ο Κ.ΤΑΤΟΥΛΗΣ, Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ. Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ
Ο συντονιστής της συνένετυξης κ. Αργυρόπουλος πρώην δημοτικός σύμβουλος και ενεργό μέλος επιτροπής για την διαχείριση των απορριμμάτων μίλησε για όλες εκείνες τις διαδικασίες που στο παρελθόν είχαν γίνει έτσι ώστε πολίτες της Λακωνίας να μπορέσουν να διαχειριστούν με ορθό τρόπο απορρίμματα.
Ο  Ειδικός Γεωλόγος, τέως Διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και πρώην συνεργάτης του ΟΗΕ, κ. Αλέξανδρος Τζίτζιρας στάθηκε απέναντι στην ΣΔΙΤ, τονίζοντας ότι δεν είναι αντιθέτος με τα ΧΥΤΥ, όταν αυτά όπως τηρούν κάποιες προϋποθέσεις και έχουν στηριχθεί πάνω σε μελέτες.
“Η χωροθέτηση έχει γίνει σε υδροφόρους ορίζοντες, σε ελαιοκαλλιέργειες, όλα τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι θα υπάρξει μόλυνση του περιβάλλοντος και το έργο είναι καταστροφικό.
ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ



Μετάφραση