17.2.22

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ

ΣΤΟ ΘΕΜΑ: «Η ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΣΥΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΠΕ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ – ΠΥΛΟΣ – ΜΕΘΩΝΗ»

 

 

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το θετικό γεγονός της προώθησης της κατασκευής του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη με την ανακήρυξη του προσωρινού μειοδότη συνοδεύτηκε από δύο δυσάρεστα ζητήματα.

1. Δεν περιλαμβάνεται στη σύμβαση κατασκευής του έργου η παράκαμψη της Πύλου και

2. Το Υπουργείο αγνόησε εντελώς τις βελτιωτικές προτάσεις και προϋποθέσεις που είχε θέσει το Περιφερειακό Συμβούλιο όταν είχε γνωμοδοτήσει θετικά υπέρ της ΜΠΕ του έργου. Δηλαδή αγνόησε πολύ σοβαρές προϋποθέσεις όπως είναι η κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων, η ασφαλής πρόσβαση στη βιομηχανική περιοχή, η διατήρηση της σιδηροδρομικής γραμμής, η κατάργηση των πλευρικών διοδίων στην είσοδο και έξοδο προς τον κόμβο του ΜΩΡΕΑ πριν το αεροδρόμιο κ.α.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου έχει κατ’ επανάληψη διαχρονικά τοποθετηθεί και τονίσει την μεγάλη σημασία του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη στο σύνολό του. Συνεπώς, θεωρεί αδιανόητο και απαράδεκτο να δεχθεί να γίνει σύγχρονος αυτοκινητόδρομος από την Καλαμάτα μέχρι την Πύλο και την Μεθώνη και να μην περιλαμβάνεται στο νέο αυτό δρόμο η κατασκευή της παράκαμψης της Πύλου. Θεωρούμε όχι μόνο ότι είναι έξω από κάθε λογική αλλά ότι είναι και απαράδεκτο αυτό το οποίο έγινε, συνεπώς είναι αδύνατο να δεχθούμε να παραπεμφθεί η παράκαμψη στις ελληνικές καλένδες.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών έχει πολύ μεγάλες ευθύνες διότι παρότι υπήρχε η δυνατότητα όπως είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου η ένταξη και της παράκαμψης της Πύλου στον ανταγωνιστικό διάλογο, δεν το έπραξε. Συνεπώς έχει υποχρέωση άμεσα χωρίς καθυστερήσεις να βρει λύση τώρα.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αποφασίζει και καλεί το Υπουργείο να βρει τον τρόπο ώστε η κατασκευή της παράκαμψης της Πύλου να κατασκευαστεί και να παραδοθεί μαζί με το υπόλοιπο έργο χωρίς καθυστερήσεις. Αποτελεί υποχρέωσή του. Τον τρόπο και την διαδικασία οφείλει να την βρει το Υπουργείο. Εμάς το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου δεν μας ενδιαφέρει αν η κατασκευή της παράκαμψης της Πύλου ενταχθεί τώρα στη σύμβαση ή κατασκευαστεί από το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου. Μια είναι η αδιαπραγμάτευτη απόφασή μας. Η κατασκευή της παράκαμψης της Πύλου να γίνει μαζί με την κατασκευή του υπόλοιπου έργου.

Επίσης, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι το Υπουργείο αγνόησε εντελώς την απόφαση του ΠεΣυΠ όταν γνωμοδότησε θετικά μεν αλλά υπό όρους και προϋποθέσεις για την ΜΠΕ. Απαιτούμε έστω και τώρα οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέσαμε να γίνουν αποδεκτές από το Υπουργείο.

Τέλος, το Περιφερειακό Συμβούλιο εξουσιοδοτεί τον Περιφερειάρχη να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την κυβέρνηση ώστε να υλοποιηθεί στο σύνολό της η αυτή η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 

Μετάφραση