23.2.22

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ ΤΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΔΕ ΚΑΙ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ

 

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ

ΤΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΔΕ ΚΑΙ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ                                                                     

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου τη Δευτέρα   21-02-2022 στην  Ημερήσια Διάταξη είχε οριστεί η  συζήτηση  του θέματος της κατασκευής της παράκαμψης της Πύλου.

Αυτό είχε αποφασιστεί με ομοφωνία όλων των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου και σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη, κ. Π. Νίκα, μετά από αίτημά μας. Παρ’ όλα αυτά κι ενώ το θέμα ήταν εγγεγραμμένο στη χθεσινή Ημερήσια Διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου (21-02-22), ο Πρόεδρος του ΠεΣυΠ, ο κ. Νίκας και η παράταξή του αρνήθηκαν να συζητηθεί, απορρίπτοντας ακόμη και τις συμβιβαστικές προτάσεις που καταθέσαμε, ώστε το θέμα αυτό να συζητηθεί ή την Τετάρτη 23/02 ή έστω την επόμενη Δευτέρα.

H περιφερειακή ηγεσία, προσκολλημένη στην άκριτη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής, αποδέχεται και νομιμοποιεί την οριστική εγκατάλειψη της κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων της Πελοποννήσου Τσακώνα - Καλό Νερό - Κυπαρισσία, Τρίπολη - παράκαμψη Λαγκαδίων - Βυτίνα - Αρχ. Ολυμπία, ενώ την ίδια τακτική ακολουθεί και για το θέμα της κατασκευής της παράκαμψης της Πύλου, καθώς και της ανάγκης να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στο τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος, όπως έχει ζητήσει το ΠεΣυΠ.

Συνεπώς, επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι όχι μόνο δε θέλει να διεκδικήσει απ’ την κυβέρνηση την προώθηση μεγάλων έργων υποδομής για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά γίνεται “βασιλικότερος του βασιλέως”, στην επιλογή της εγκατάλειψής τους.

Οι πολίτες της Πελοποννήσου βγάζουν τα συμπεράσματά τους.

Εμείς επιμένουμε και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου να αποφασίσει και απαιτήσει: Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υποδομών να βρουν τον τρόπο ώστε η κατασκευή της παράκαμψης της Πύλου να κατασκευαστεί και να παραδοθεί ταυτόχρονα με το υπόλοιπο έργο χωρίς καθυστερήσεις. Αποτελεί υποχρέωσή τους. Τον τρόπο και τη διαδικασία οφείλει να την αναζητήσει η κυβέρνηση. Εμάς, ως Περιφερειακούς Συμβούλους δε μας ενδιαφέρει αν η κατασκευή της παράκαμψης της Πύλου ενταχθεί τώρα στη σύμβαση ή κατασκευαστεί από το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών ή άλλους πόρους. Μια είναι η αδιαπραγμάτευτη απόφασή μας. Η κατασκευή της παράκαμψης της Πύλου να πραγματοποιηθεί μαζί με την κατασκευή του υπόλοιπου έργου.

Τέλος, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου πρέπει  να τονίσει ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το Υπουργείο αγνόησε εντελώς την απόφασή του όταν γνωμοδότησε θετικά μεν αλλά υπό όρους και προϋποθέσεις για την ΜΠΕ του Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και  να διεκδικήσει  οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέσαμε να γίνουν έστω και τώρα αποδεκτές, ώστε να ενταχθούν στην κατασκευή του έργου.

Μετάφραση