23.8.12

Ερώτηση με θέμα «Εργατικό Ατύχημα στα ορυχεία της ΔΕΗ Μεγαλόπολης στις 18-08-2012»


Ερώτηση
Προς τους Υπουργούς
- Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
- Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα: «Εργατικό Ατύχημα στα ορυχεία της  ΔΕΗ Μεγαλόπολης στις 18-08-2012»
Στις 18/08/2012 στα ορυχεία της ΔΕΗ Μεγαλόπολης σημειώθηκε ένα ακόμα εργατικό ατύχημα που οδήγησε δυστυχώς στον θάνατο ένα εργαζόμενο στα ορυχεία λιγνίτη της ΔΕΗ. Το ατύχημα αυτό έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά ατυχημάτων που έχουν σημειωθεί στην ΔΕΗ τον τελευταίο καιρό.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι βασική αιτία αποτελεί η έλλειψη εργατοτεχνικού προσωπικού και η κάλυψη των αναγκών με έκτακτους ανειδίκευτους και  ανεκπαίδευτους οκτάμηνιτες  εργαζομένους. Συνέπεια αυτών είναι η ελλιπής επάνδρωση του παγίου εξοπλισμού και τα εξαντλητικά ωράρια του εναπομείναντος εργατοτεχνικού προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συγκεκριμένος άτυχος εργατοτεχνίτης εργαζόταν μόνος του σε αποθέτη λιγνίτη στην Αυλή της Θωκνεία και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες βρέθηκε μετά από πτώση από το μηχάνημα, συμπληρώνοντας τον βαρύ κατάλογο αίματος της εργατικής τάξης.
Δεδομένης της απαγόρευσης των προσλήψεων ακόμα και σε αυτό τον δύσκολο και ιδιαίτερο κλάδο όπως είναι το εργατοτεχνικό προσωπικό της ΔΕΗ που υπαγορεύει η πολιτική του μνημονίου και υπηρετεί η κυβέρνησή σας και έχοντας ως γνώμονα ότι τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από την ανθρώπινη  ζωή, την ακεραιότητα και την υγεία των εργαζομένων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
Θα προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων  σε αυτό τον ιδιαίτερο κλάδο εργαζομένων όπως είναι το εργατοτεχνικό προσωπικό της ΔΕΗ
Αν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και η Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος έχει πραγματοποιήσει όλους τους απαραιτήτους ελέγχους(προγενέστερα του ατυχήματος) για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας, αν ναι να δοθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών.
Αν θα προχωρήσουν οι αρμόδιες αρχές στον καταλογισμό των ευθυνών. 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αθανάσιος Πετράκος
Ευγενία Ουζουνίδου
Κωσταντίνος Ζαχαριάς

Μετάφραση