20.8.12

Ερώτηση με θέμα "Φωτοβολταϊκά αγροτών με χρηματοδότη την ΑΤΕ Leasing"


Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα: Φωτοβολταϊκά αγροτών με χρηματοδότη την ΑΤΕ Leasing
Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στους αγρότες οι οποίοι έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση επενδύσεων στα φωτοβολταϊκά επιλέγοντας ως βασικό χρηματοδότη την ΑΤΕ Leasing, η ένταξη της ΑΤΕ Leasing στην bad bank.
Σύμφωνα με τους πρώην εργαζόμενους της ΑΤΕ Leasing, έχουν εγκριθεί τον τελευταίο χρόνο 640 αιτήσεις αγροτών (ύψους 145 εκ. ευρώ), μέσω του προγράμματος χρηματοδότησης αγροτικών φωτοβολταϊκών προϋπολογισμού 260 εκ. ευρώ, όμως αρκετοί αγρότες δεν έχουν υπογράψει ακόμη.

Οι αγρότες αυτοί προσπαθούν να υλοποιήσουν την επένδυση τους σε ένα κυκεώνα γραφειοκρατίας  που κρατάει τρία χρόνια τώρα, έχουν ξοδέψει τις όποιες οικονομίες τους αφού έως τώρα έχουν  πληρώσει ως και 50.000 ευρώ ο καθένας (5.000 ευρώ ο αναγκαίος φάκελος, 20.000 έως 30.000 ευρώ το έργο σύνδεσης με το δίκτυο ΔΕΗ, 15.000 εγγυητική επιστολή υπέρ ΔΕΗ).
Με δεδομένο πως εάν δεν υλοποιήσουν την επένδυση τους ως το τέλος του χρόνου, με τις χρονοβόρες διαδικασίες για να εγκριθούν από άλλο τραπεζικό οργανισμό αλλά την ιδία συμμετοχή που είναι στο 30% (στο ΑΤΕ Leasing  ήταν 15%) η πλειοψηφία των αγροτών δεν θα μπορέσει να συνεχίσει, με αποτέλεσμα να χάσουν τα χρήματα που έχουν πληρώσει ως τώρα. 
Οι αγρότες που πίστεψαν στις ΑΠΕ το έκαναν με παρότρυνση της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου. Συνεπώς οφείλει η κυβέρνηση, για να μην εξαπατήσει τους αγρότες, οι οποίοι πίστεψαν την προηγούμενη κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα που προκύπτει με το πρόγραμμα της ΑΤΕ Leasing και τα νέα δεδομένα.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Πώς σκέπτεται να αντιμετωπίσει, με βάση τα νέα δεδομένα, το ζήτημα της υλοποίησης επενδύσεων των αγροτών στα φωτοβολταϊκά, οι οποίες είχαν ως βασικό χρηματοδότη την ΑΤΕ Leasing; 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αθανάσιος Πετράκος

Ευγενία Ουζουνίδου

Μετάφραση