23.8.12

Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση βουλευτών του Τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Ασ. Παπαγεωργίου


Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση βουλευτών του  Τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Ασ. Παπαγεωργίου

Σήμερα 23/08/2012 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θανάση Πετράκου και Ευγενίας Ουζουνίδου, με τον αρμόδιο Υφυπουργό ΠΕΚΑ, Ασ. Παπαγεωργίου. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τονίστηκε ότι η ενεργειακή πολιτική έχει στρατηγική σημασία και επομένως θα πρέπει να διέπεται από έναν δημοκρατικό, μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει πλήρως εγκαταλειφθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος  στην ενεργειακή ασφάλεια, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και την ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας υπό δημόσιο σχεδιασμό και έλεγχο, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών. Επειδή μάλιστα η ενέργεια είναι βασικό κοινωνικό αγαθό, αποτελεί πρώτιστο καθήκον της Πολιτείας η εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας σε  προσιτές τιμές ιδιαίτερα για τα φτωχά κοινωνικά στρώματα. Επίσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατέστησαν σαφές στον κ. υφυπουργό:
1. Ο ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ. είναι κατηγορηματικά αντίθετος στις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις των στρατηγικών επιχειρήσεων στο χώρο της ενέργειας (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ) και θα πρωτοστατήσει στη δημιουργία ενός πλατιού μετώπου για την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων ενέργειας και την ακύρωση της εκποίησής τους, προτάσσοντας παράλληλα ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας, σύγχρονο κι εξυγιασμένο, που με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο θα υπηρετεί την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και τα γενικότερα συμφέροντα του λαού.
2. Η πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης με τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, την εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και την εφαρμογή της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην αγορά ενέργειας οδηγεί τον λαό σε ενεργειακή πενία χωρίς να επιτυγχάνεται καμία βελτίωση της οικονομικής θέσης της χώρας. Η κυβέρνηση δείχνει εγκληματική αδράνεια να παρέμβει στο ζήτημα των τιμών, τη στιγμή που η Ελλάδα αποτελεί σήμερα την 3η πιο ακριβή χώρα (στην Ε.Ε. - 27) στη λιανική τιμή της βενζίνης και την 4η πιο ακριβή όσον αφορά τη φορολογική επιβάρυνση των καυσίμων. Ιδιαίτερα τονίσθηκε ότι με τις συνέχεις αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και σε συνδυασμό με την δραματική μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών θα υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανση όχι μόνο δεν πρέπει να υπάρξει αύξηση αλλά μείωσή της τιμής του. 
3. Ο πρόχειρος και μικροπολιτικός σχεδιασμός των προηγούμενων κυβερνήσεων για τις ΑΠΕ εξαπάτησε επενδυτές, μικροπαραγωγούς και επαγγελματίες και οδηγεί στην κατάρρευση ενός κλάδου που με έναν διαφορετικό, περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά, σχεδιασμό θα μπορούσε να έχει μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές.
Το Γραφείο Τυπου

Μετάφραση