27.8.12

Ερώτηση με θέμα " Αποζημίωση συκοπαραγωγών Μεσσηνίας λόγω καύσωνα"


Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Αποζημίωση συκοπαραγωγών Μεσσηνίας λόγω καύσωνα
Η συκοπαραγωγή στη Μεσσηνία αποτελούσε κάποτε ένα δυναμικό κλάδο της αγροτικής οικονομίας. Η χρόνια απουσία στήριξης από την πολιτεία έχει οδηγήσει σήμερα να καλλιεργούνται μόνο 16.000 στρέμματα από 1.700 περίπου παραγωγούς.

Ο συνεχής και παρατεταμένος καύσωνας στα συκοπαραγωγικά χωριά των Δήμων Μεσσήνης και Οιχαλίας του Νομού Μεσσηνίας, έχει δημιουργήσει μεγάλη καταστροφή στη συκοπαραγωγή. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η ποσοτική μείωση της παραγωγής κυμαίνεται μεταξύ 50-80%. 
Η μειωμένη αυτή παραγωγή, αν συνδυαστεί και με τη μεγάλη υποβάθμιση της ποιότητας των σύκων λόγω του καύσωνα προκύπτει τρομακτική απώλεια εισοδήματος για τους 1.700 περίπου συκοπαραγωγούς του Νομού Μεσσηνίας. 
Με δεδομένα ότι:
α) Και το 2010 και το 2011 υπήρξε μείωση της παραγωγής λόγω καιρικών συνθηκών, γύρω στο 30% για την οποία όμως δεν δόθηκε αποζημίωση στους παραγωγούς.
β) Οι τιμές για τα 3ης ποιότητας σύκα, τα οποία είναι φέτος η συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής, είναι μειωμένες περίπου 15% σε σχέση με πέρσι. 
Επιβάλλεται να υπάρξει πλήρης και ουσιαστική αποζημίωση των συκοπαραγωγών για την τεράστια απώλεια του εισοδήματός τους που θα υποστούν. Διότι σε διαφορετική περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα εγκαταλειφθεί  η συκοπαραγωγή.
Τονίζουμε ότι τα τρία προηγούμενα χρόνια (2010, 2011, 2012) οι συκοπαραγωγοί δεν έχουν αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ και έχουν καταβάλει βέβαια τα αυξημένα ασφάλιστρα που πληρώνουν κατά στρέμμα.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Θα δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ για άμεση αποστολή γεωπόνων για εκτίμηση των ζημιών;
Θα υπάρξει πλήρης και ουσιαστική αποζημίωση των πληγέντων Μεσσήνιων συκοπαραγωγών, ώστε να δύνανται να συνεχίσουν και την επόμενη χρονιά την καλλιέργειά τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Αθανάσιος Πετράκος
Ευάγγελος Αποστόλου

Μετάφραση