20.5.13

Ερώτηση με θέμα: «Αποζημίωση- Ενίσχυση καταστημάτων της Καλαμάτας που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από έκρηξη»

16/5/2013
ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
· ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ,ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ,ΥΠΟΔΟΜΩΝ
ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
·  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Θέμα: «Αποζημίωση- Ενίσχυση καταστημάτων της Καλαμάτας που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από έκρηξη»

Στις 4/4/2013 (Μεγάλο Σάββατο) σημειώθηκε στο εμπορικό κέντρο της Καλαμάτας,  σε κατάστημα εμπορίας κοσμημάτων, μεγάλη έκρηξη η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ολική καταστροφή του συγκεκριμένου καταστήματος όπως επίσης και καταστημάτων γειτονικών προς αυτό. Πολύ μεγάλες ζημιές υπέστησαν άλλα δυο γειτονικά καταστήματα και μικρότερες ζημιές άλλα περίπου 15 καταστήματα.
Η έκρηξη εκτιμάται από την πραγματογνωμοσύνη της Αστυνομίας ότι προήλθε από φιάλη προπανίου η οποία βρίσκονταν στο κατάστημα κοσμημάτων και οφείλεται σε αμέλεια συντήρησης των εξαρτημάτων της εν λόγω φιάλης προπανίου.
 Με δεδομένα ότι:
                   i.        Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύπτουν τις ζημιές των πληγέντων αφού κανένα κατάστημα δεν είχε ασφαλιστεί για το συγκεκριμένο αίτιο.
                  ii.        Τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε τραγική κατάσταση λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και συνεπώς αδυνατούν να καλύψουν τα τεράστια έξοδα επισκευής των καταστημάτων και αντικατάστασης των εμπορευμάτων και του εξοπλισμού.
Για όλους αυτούς τους λόγους επιβάλλεται:
1.        Να εξεταστεί η δυνατότητα εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης για την λειτουργία της επιχείρησης από ειδικά κονδύλια του προϋπολογισμού ή άλλων χρηματοδοτικών μέσων που προορίζονται για έκτακτες καταστάσεις και καταστροφές μετά από σχετική εισήγηση των αρμοδίων οργάνων της Περιφέρειας Πελοποννήσου
2.        Να εξεταστεί η χορήγηση χαμηλότοκων δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου για την επισκευή των ζημιών όπως ζητά και το Επιμελητήριο της Μεσσηνίας.
3.        Να προωθηθούν ρυθμίσεις έτσι ώστε:
·         Να παγώσουν οι οφειλές προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς
·         Να νομοθετηθεί αναστολή καταβολής δόσεων των δανείων προς τις τράπεζες
για εύλογο χρονικό διάστημα που θα καθοριστεί.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
1.   Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην εξεύρεση λύσης, για αυτές τις περιπτώσεις επιχειρήσεων η καταστροφή των οποίων προκλήθηκε από αλλότρια υπαιτιότητα, με την θέσπιση φορολογικών εκπτώσεων στο ύψος της πιστοποιημένης δαπάνης που απαιτείται για επαναλειτουργία της επιχείρησης;
2.   Θα προχωρήσουν στις αναγκαίες ρυθμίσεις ώστε να υπάρξει απαλλαγή των οφειλών τους για ένα σημαντικό και εύλογο χρονικό διάστημα προς το Δημόσιο, τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς και τις Τράπεζες;

Ο ερωτών βουλευτής

Πετράκος Αθανάσιος


Μετάφραση