15.5.13

Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα:«Επιστράτευση εκπαιδευτικών»


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
                                     

Θέμα: «Επιστράτευση εκπαιδευτικών»

Η κυβέρνηση με μια πρωτοφανή κίνηση αυταρχισμού αποφάσισε την επιστράτευση των καθηγητών και μάλιστα πριν ακόμα προκηρύξουν απεργιακή κινητοποίηση. Η άνευ προηγουμένου αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού δεν έχει ιστορικό προηγούμενο και ισοδυναμεί με την επιβολή στρατιωτικού νόμου στον ευαίσθητο και νευραλγικό χώρο της Παιδείας.
Συνταγματολόγοι και έγκυροι νομικοί κρίνουν ως κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και εκτροπή από τη συνταγματική νομιμότητα αυτή την κυβερνητική απόφαση. Το Σύνταγμα στο άρθρο 22 παρ. 4 και ο νόμος 3536/2007 στο άρθρο 41 παρ. 2 δεν προβλέπουν επίταξη εργασίας για την αποτροπή δυσμενών συνεπειών γενικώς αλλά μόνο για την αντιμετώπιση επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από κάθε μορφής απειλούμενη φυσική καταστροφή ή ανάγκη που θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Προφανώς η απεργία των καθηγητών ούτε φυσική καταστροφή αποτελεί ούτε βέβαια θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.    Θα ανακαλέσει η κυβέρνηση την ακραία αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική απόφαση επιστράτευσης των καθηγητών;
2.    Είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση, προκειμένου να διεξαχθούν ομαλά οι εξετάσεις, να δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία απόλυση εκπαιδευτικού και σε κανένα κλείσιμο εκπαιδευτικής μονάδας, ότι θα αποσύρει το Π.Δ. που οδηγεί στην διάλυση το δημόσιο σχολείο, στην απόγνωση χιλιάδες εκπαιδευτικούς και να προχωρήσει σε γόνιμο διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων της παιδείας και των εκπαιδευτικών;

Ο ερωτών βουλευτής
Πετράκος Αθανάσιος 

Μετάφραση