26.8.15

Θ Πετράκος: Δημοκρατική υποχρέωση της ΠτΔ να ενημερώσει όλα τα κόμματα για την συνάντηση των Αρχηγών των Κομμάτων στην Προεδρεία

Θ Πετράκος: Δημοκρατική υποχρέωση της ΠτΔ να ενημερώσει όλα τα κόμματα για το τι διημείφθη στην συνάντηση των Αρχηγών των Κομμάτων στην Προεδρεία

Παρατίθενται η ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Λαιϊκής Ενότητας Θανάση Πετράκου στην ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ με θέμα την Εξέταση του κ. Ιωάννη Στουρνάρα, πρώην Υπουργού Οικονομικών και νυν Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, σχετικά με το σχέδιο Συμφωνίας συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Siemens.
Το βίντεο της παρέμβασης: http://youtu.be/b76rr5TO6dg
Παρατίθενται η ομιλία:
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Θέλω πριν τοποθετηθώ για την επιστολή του κ. Στουρνάρα, να επισημάνω και να τονίσω κάποια ζητήματα, από αυτά που θέσατε εισαγωγικά. Θα είμαι πολύ σύντομος.

Πρώτον, σε σχέση με τα πρακτικά της Διάσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Όπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, το θέμα αυτό μας το θέσατε κατά την θεσμική συνάντηση, που είχε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Λαϊκής Ενότητας, ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, μαζί με εμένα ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Λαϊκής Ενότητας, στο γραφείο σας, και ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, συμφώνησε και είπε, ότι είναι αναγκαία, διότι αφού υπάρχει μια καινούργια Κοινοβουλευτική Ομάδα στη Βουλή και ένας καινούργιος Πρόεδρος κόμματος, οφείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι δημοκρατική υποχρέωσή του, μέσω της Βουλής, να ενημερώσει τον νέο Πρόεδρο για το τι έγινε στη γνωστή Διάσκεψη των Προέδρων, όπως πολύς ορθά είπατε «μετατράπηκε το περήφανο «Όχι» του ελληνικού λαού, σ' ένα υπό τακτικό «Ναι».
Αυτό είναι το ένα που ήθελα να τονίσω. Άρα υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος και μία επιπλέον δημοκρατική υποχρέωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας να ενημερώσει όλα τα κόμματα γιατί δεν είναι ενημερωμένα τα κοινοβουλευτικά κόμματα που θα πάνε στις εκλογές τώρα για το τι διημείφθη επαναλαμβάνω σ’ αυτή την συνάντηση αλλά είναι υποχρέωση και όλων των βουλευτών της Βουλής που σε λίγες μέρες μάλλον θα τελειώσει τη θητεία της να το πω έτσι, λοιπόν να γνωρίζουν τι έγινε ως εκπρόσωποι του ελληνικού λαού τον οποίο ελληνικό λαό υπηρετούμε και είμαστε υποχρεωμένοι να τον σεβόμαστε όταν μάλιστα μεγάλο ποσοστό προσέρχεται στις κάλπες και με  πολύ μεγάλο ποσοστό διατυπώνει την κρίση του. Όχι στους εκβιασμούς, τις πιέσεις, όχι σε νέα μνημόνια. Αυτό είναι το ένα.
Το δεύτερο, είναι γνωστό ότι μία και το θέσατε είμαι πια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Λαϊκής Ενότητας αφού ο ΣΥΡΙΖΑ παραβίασε τη λαϊκή εντολή. Όμως επειδή για λόγους δημοκρατικής ενημέρωσης των πολιτών που μας ακούνε οφείλω να ενημερώσω για να κρίνει ο καθένας ότι εγώ καθαιρέθηκα και μάλλον να το πω πιο σωστά εγώ προτάθηκα από την πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και ψηφίστηκα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος όπως ορίζει ο Κανονισμός λειτουργίας και το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ και καθαιρέθηκα από εκπροσώπους του Μαξίμου χωρίς να ενημερωθώ. Αυτό για να κρίνουμε τη δημοκρατική τάξη και δεοντολογία του Μαξίμου.
Γνωρίζετε πολύ καλά κι εσείς όπως γνωρίζω κι εγώ όσο είμαστε, εσείς είστε εγώ δεν είμαι αλλά μέχρι πριν λίγο ήμουν και μάλιστα στο Προεδρείο. Το Προεδρείο έχει ουσιαστικά να συνεδριάσει μετά την περίφημη  συνεδρίαση της 13ης Ιουλίου μετά το Μνημόνιο που συνήλθε στις 13 Ιουλίου και από τότε έχει να συνεδριάσει και να ενημερωθούμε. Μία συνεδρίαση έγινε αμέσως τότε και από 15 Ιουλίου είχε τελειώσει μέχρι την αποχώρηση κάποιων βουλευτών και εμού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων – Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν έχει συνεδριάσει το Προεδρείο από πριν το πρώτο κατεπείγον την πρώτη εξουσιοδότηση.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ακριβώς.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων – Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλούσα την παραμονή της πρώτης εξουσιοδότησης στις 9 Ιουλίου  παρακαλούσα τα μέλη του Προεδρείου, δηλαδή τον κ. Μαντά, τον κ. Αθανασίου και τον κ. Τσίπρα για να γίνει κοινοβουλευτική ομάδα και αναγκάστηκα να στείλω σε όλους ηλεκτρονικό μήνυμα εκείνη την παραμονή ώστε στην πραγματικότητα να γίνει έστω εκείνη η συντετμημένη κοινοβουλευτική ομάδα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Αυτά για τη διαδικασία και όλα αυτά τα άθλια δημοσιεύματα τα οποία σας παρουσιάζουν ως δικτάτορα. Ο καθένας μπορεί να κρίνει ποιοι χρησιμοποιούν μεθόδους αντιδημοκρατικές όπως προ είπα και έχει να κάνει, δεν ήθελα να μιλήσω μέχρι πριν λίγο για τον τρόπο τον αντικανονικό  αντικαταστατικό, αντιϊδεολογικό, τρόπο της καθαίρεσής μου, αλλά πρέπει να καταγραφεί για να υπάρχει στη Βουλή για να κρίνουν οι πολίτες και οι βουλευτές τον καθένα πως συμπεριφέρεται.
Όσον αφορά την επιστολή του κ. Στουρνάρα. Η επιστολή του κ. Στουρνάρα είναι πολλαπλά απαράδεκτη για πάρα πολλά τα οποία τονίσατε. Θα σταθώ στην προτελευταία παράγραφο. Ο κ. Στουρνάρας γίνεται τιμητής των διαδικασιών της Βουλής και παίρνει θέση συνηγόρου υπεράσπισης των κομμάτων τα οποία παραβιάζουν τον Κανονισμό της Βουλής και δεν έρχονται στις συνεδριάσεις ενώ η Βουλή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας η οποία θέλω να τονίσω, οφείλει να συνεδριάζει μέχρι το τελευταίο λεπτό, να είναι ενεργή ειδικά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας γιατί έχει ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο πριν κλείσει η Βουλή. 
Άρα, ουδείς δεν μπορεί να καταργήσει διά της απουσίας του στην πράξη, ειδικά την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, δηλαδή, κρίνεται η δημοκρατική του δεοντολογία. Ο κ. Στουρνάρας, λοιπόν, δεν έχει κανένα τέτοιο δικαίωμα, είναι απαράδεκτο και δείχνει μια νοοτροπία, λες και είναι ο καθοδηγητής των πολιτικών κομμάτων της χώρας και υπέρ-πρωθυπουργός, αυτό δείχνει η τοποθέτησή του εκεί.
Βέβαια, θα μου πείτε, προφανώς έχει «το πράσινο φως» από αυτούς που είχαν την πολιτική ευθύνη, αλλά θα έπρεπε να του πούνε να ασκήσει τον έλεγχο της μη εξόδου των κεφαλαίων τους τελευταίους αυτούς 5 μήνες και όλων αυτών των δισεκατομμυρίων που έφυγαν για το εξωτερικό και αντί να γίνει έλεγχος κίνησης των κεφαλαίων προς το εξωτερικό, έγινε capital control προς τους πολίτες. Θα μου πείτε, ότι αναγκάστηκαν στην συνέχεια. Ο κ. Στουρνάρας, λοιπόν, είναι πολλαπλά έκθετος, αλλά ο κ. Στουρνάρας, κυρία Πρόεδρε, είναι συνηθισμένος να μην προσέρχεται στην Βουλή.
Θέλω, λοιπόν, να υπενθυμίσω και να τονίσω, ότι ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και όταν ο κ. Στουρνάρας ήταν Υπουργός Οικονομικών, είχαν καταθέσει και επανακαταθέσει έξι φορές Επίκαιρη Ερώτηση για το μέγα σκάνδαλο του χαρίσματος της Αγροτικής Τράπεζας και με προίκα, μάλιστα, στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς και ο κ. Στουρνάρας, πάντα είχε δουλειά και δεν ερχόταν να απαντήσει. Αυτή η Ερώτησή μου, δεν έχει απαντηθεί ακόμη. Σας το λέω αυτό, γιατί, ενώ είχε κληθεί και είχε απαντήσει ο τότε Επίτροπος της Ε.Ε. επί των Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Όλι Ρεν, στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκο Χουντή, ότι εάν την ανά-κεφαλαιοποιούσε το ελληνικό κράτος την Αγροτική Τράπεζα θα πλήρωνε 4,5 δις και χαρίστηκε - ξεπουλήθηκε στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς και στοίχισε στο ελληνικό δημόσιο, δηλαδή στον ελληνικό λαό, 9,1 δις.
Άρα, έχουμε ακόμη ένα σκάνδαλο πέρα από την SIEMENS, 4,6 δις παραπάνω στοίχισε στον ελληνικό λαό και δεν υπάρχει Αγροτική Τράπεζα για τους αγρότες.
Δεύτερον, σε ό,τι αφορά τον κ. Στουρνάρα. Το λέω αυτό, γιατί είχα καταθέσει Ερώτηση στις 3 Οκτωβρίου μαζί με πάρα πολλούς άλλους βουλευτές τότε του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν υλοποιείται ακόμη και αυτή «η άθλια συμφωνία» από την SIEMENS, ενώ είχαν πει, ότι θα γινόταν η επένδυση της PITSOS. Σας λέω, λοιπόν, ότι δεν απαντήθηκε και αυτή η Ερώτησή μου, την μετέτρεψα σε Επίκαιρη Ερώτηση τρεις φορές και μέχρι να κλείσει η Βουλή τον Δεκέμβριο του 2014, πάλι δεν μπορούσε ο κ. Στουρνάρας ως Υπουργός Οικονομικών, μάλλον πρέπει να είχε πολλές συναντήσεις συνέχεια και δεν μπορούσε να έρθει στη Βουλή, όπως έχει και τώρα συναντήσεις και δεν μπορεί. Η Ερώτησή μου αυτή δεν έχει απαντηθεί ακόμη, γιατί ακόμη και αυτή «η κατάπτυστη - αυτή η άθλια συμφωνία» της SIEMENS, δεν τηρείται και μάλιστα από τους 1500 εργαζομένους στον όμιλο της SIEMENS, προβλέπεται, ότι στο τέλος του 2016 θα είναι μόνον 150 εργαζόμενοι. Επαναλαμβάνω, ότι ούτε αυτή «η άθλια συμφωνία» δεν υλοποιείται.
Άρα, είναι γνωστή η τακτική του κ. Στουρνάρα, δηλαδή, το να μην προσέρχεται στη Βουλή και ως Υπουργός Οικονομικών και φυσικά, το συνεχίζει και ως Πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος.
Παρόλα αυτά στη συνείδηση του ελληνικού λαού έχει καταγραφεί ο κ. Στουρνάρας, ως ο άνθρωπος ο οποίος έκλεισε και υπέγραψε μία από τις χειρότερες συμφωνίες εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και η ιστορία και ο ελληνικός λαός, τον έχει κατατάξει, ό,τι και να κάνει το σύστημα - όπως πολύ σωστά είπατε, το σύστημα - Σημίτη που συνεχίζει να κυβερνά τον τόπο με όλες τις κυβερνήσεις, οι άνθρωποι αυτοί έχουν καταγραφεί στην ιστορία ως η καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και ο κ. Στουρνάρας είναι ένας από τους πρωταγωνιστές των πολλαπλών σκανδάλων και σκανδάλων επί σκανδάλων. Επαναλαμβάνω για ακόμη μία φορά, δηλαδή, όπως είναι και η μη τήρηση «της κατάπτυστης συμφωνίας» όπου θα υπάρξουν 1.350 άνθρωποι στο δρόμο, ενώ θα έπρεπε, μάλιστα, να υπήρχαν επιπλέον άλλες 600 θέσεις εργασίας, εάν γινόταν η μεγάλη επένδυση στο Ρέντη για την οποία είχε δεσμευτεί.
Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση