2.9.15

Άρθρο του Θανάση Πετράκου 3ο Μνημόνιο και φαρμακερό για αγρότες και κτηνοτρόφους

Άρθρο του Θανάση Πετράκου υποψήφιου βουλευτή Μεσσηνίας της Λαϊκής Ενότητας

3ο Μνημόνιο και φαρμακερό για αγρότες και κτηνοτρόφους
Οι αγρότες έχουν υποστεί τεράστια μείωση του εισοδήματός τους από την εφαρμογή των αντι-αγροτικών πολιτικών του 1ου και τυ 2ου μνημονίου για αυτό και καταδίκασαν με την ψήφο τους την ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και ανέδιεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Δυστυχώς όμως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετέτρεψε μέσα σε μια νύχτα το γενναίο και συντριπτικό ΟΧΙ του αγροτικού κόσμου, σε ένα ταπεινωτικό ΝΑΙ και συμφώνησε το 3ο μνημόνιο το οποίο ψήφισε στη Βουλή μαζί με τους νέους συγκυβερνήτες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ.

Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ παραβίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και απογοήτευσε τους αγρότες. Ο αγροτικός κόσμος είναι η βάση και η αφετηρία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Αυτό όμως απαιτεί μια προοδευτική πολιτική η οποία θα μειώσει το κόστος παραγωγής θα χρηματοδοτήσει με ευνοϊκούς όρους την παραγωγική δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα και θα συγκροτήσει κλαδικές πολιτικές και εθνικές πολιτικές για τα βασικά αγροτικά προϊόντα
Το 3ο μνημόνιο όμως αυξάνει το κόστος παραγωγής ακυρώνει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την δημιουργία νέας Δημόσιας Αγροτικής Τράπεζάς του την οποία ΑΤΕ διέλυσαν και ξεπούλησαν οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς και πάνω απ’ όλα μειώνει δραματικά τα εισοδήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων αφού αυξάνει δραματικά την φορολογία και με την υλοποίηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ διαλύει την ντόπια παραγωγή.
Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο, είναι βέβαιο ότι θα καταστρέψουν χιλιάδες μικρούς και μεσαίους αγρότες θα τους οδηγήσουν στην εγκατάλειψη της παραγωγής και της γης τους, θα τους ρίξουν στην «χωματερή» της ανεργίας και θα φέρουν την χώρα σε ακόμα μεγαλύτερη διατροφική εξάρτηση.
Ειδικότερα :
1.   Αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής από 13% στο 26% και μετά στο 29%.
2.   Διπλασιάζεται άμεσα η προκαταβολή φόρου στο 55% και μάλιστα αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014 και αυξάνεται σταδιακά στο 75% και μετά στο 100%.
3.   Καταργείται η πρόσφατα ψηφισμένη από τη Βουλή απαλλαγή από φόρο των αγροτικών επιδοτήσεων έως 12.000 ευρώ.
4.   Καταργείται σταδιακά η επιστροφή φόρου(επιδότηση) στο αγροτικό πετρέλαιο.
5.   Αυξάνεται ο ΦΠΑ στο 23% για όλα τα καλλιεργητικά μέσα, εφόδια και υπηρεσίες.(φάρμακα, λιπάσματα, σπόροι κλπ).
6.   Τριπλασιάζονται οι εισφορές στον ΟΓΑ.
7.   Μονιμοποιείται ο ΕΝΦΙΑ.
8.   Υιοθετείται η απαράδεκτη πρόταση του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση των ημερών ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, που θα καθορίζονται πλέον… από τον παρασκευαστή!!!
Η επίθεση του 3ου Μνημονίου στους αγρότες είναι πολυμέτωπη καθώς χτυπά ανελέητα και τα συνταξιοδοτικό σύστημα των αγροτών με σαρωτικές ανατροπές στην ασφάλιση των αγροτών
Τα νέα μέτρα για τις συντάξεις των αγροτών και την λειτουργία του ΟΓΑ ανατρέπουν πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα και τις παροχές για τους αγρότες και τους οδηγεί σε περεταίρω φτωχοποίηση αλλά και σε απώλεια για πολλούς της κοινωνικής ασφάλισης τους και των μελλοντικών παροχών τους.
Συγκεκριμένα:
1.   Προβλέπεται «σταδιακή εναρμόνιση των κανόνων για τις συνταξιοδοτικές παροχές που καταβάλλει ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) προς το υπόλοιπο συνταξιοδοτικό σύστημα κατ' αναλογία ("pro rata")». Δηλαδή θα υπάρξει άμεση σύνδεση παροχών και εισφορών και θα επαλειφθεί το όποιο μέρος των συντάξεων που χρηματοδοτούσε το κράτος στο πλαίσιο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει διακοπή χρηματοδότηση των 2/3ων των αναγκαίων πόρων από το κράτος (περί τα 4 δις ευρώ το έτος), δηλαδή απώλεια τουλάχιστον του 50% των εσόδων του ΟΓΑ, με τις ανάλογες συνέπειες στις παροχές του προς τους ασφαλισμένους του και βέβαια με αντίστοιχη αύξηση των εισφορών για να διατηρηθούν οι όποιες σημερινές παροχές.
2.   Εναρμόνιση των εισφορών του ΟΓΑ προς τη δομή των εισφορών που ισχύουν στο ΙΚΑ αυτό συνεπάγεται δραστική αύξηση των εισφορών των αγροτών προς τον ΟΓΑ, η οποία θα έρθει να αντικαταστήσει τους πόρους που θα κοπούν με την αντίστοιχη δραστική μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων. Εισφορές που είναι αδύνατο να καλυφθούν από ένα μεγάλο κομμάτι των μικρών αγροτών και που θα τους οδηγήσει στην έλλειψη κοινωνικής ασφάλισης και ασφάλισης υγείας. Σημειώνεται ότι η σημερινή μέση σύνταξη των 692.621 συνταξιούχων αγροτών είναι μόλις 432 ευρώ μεικτά. Η προνοιακή σύνταξη που δίνεται στους παλιούς αγρότες είναι μόλις 330 ευρώ. Δηλαδή κάτω από τα όρια της φτώχειας.
3.   Παροχή των κατώτατων ορίων σύνταξης μόνο σε όσους νέους συνταξιούχους έχουν συμπληρώσει τα 67 έτη και περικοπή του μη ανταποδοτικού μέρους σε όλους τους νέους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 67, δηλαδή μειώσεις έως και 40% σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των πρόωρα συνταξιοδοτημένων.
4.   Οι συντάξεις θα μειωθούν επίσης από την αύξηση της εισφοράς των συνταξιούχων για τον κλάδο υγείας από 4% σε 6% και επέκταση της παρακράτησή της και από τις επικουρικές συντάξεις.
5.   Αλλαγή των εισφορών στους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες που κατέβαλλαν εισφορές βάσει εισοδηματικών κλάσεων και εισαγωγή εισφορών αναλογικών με το εισόδημα. Αυτό θα συνεπάγεται μια άμεση περαιτέρω αύξηση των εισφορών για μερικούς αγρότες αλλά και μια μείωση των εισφορών, με παράλληλη όμως μείωση των μελλοντικών εισφορών για τους μικρούς αγρότες.
 Αγρότη,-ισσα
Η ανατροπή των μνημονίων είναι μονόδρομος επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών και της αγροτικής παραγωγής.
Τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο ελπίζουν επειδή οι εκλογές γίνονται με διαδικασία εξπρές, ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν θα προλάβουν να συνειδητοποιήσουν την καταστροφή που τους οδηγεί και το 3ο Μνημόνιο και για αυτό τάζουν ισοδύναμα-αντίμετρα και άλλα παραμύθια για να υποκλέψουν την ψήφο σου.
Οι αγρότες όμως γνωρίζουν και θα δώσουν ένα νέο αγωνιστικό ΟΧΙ και θα καταδικάσουν τις μνημονιακές δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ που ψηφισαν το 3ο Μνημόνιο.
Θα δώσουν ένα ισχυρό ΝΑΙ στην ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, την μόνη Δύναμη Συνέπειας και αξιοπιστίας, η οποία συσπειρώνει όλες τις προοδευτικές αριστερές και αντιμνημονιακές δυνάμεις και εκφράζει με συνέπεια την συνέχεια του ΟΧΙ που είπε ο Ελληνικός Λαός στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Η ισχυρή ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ και οι συλλογικοί αγώνες είναι η μόνη ελπίδα να ανακτήσει η χώρα μας τη λαϊκή και εθνική ανεξαρτησία της, να προχωρήσει σε μια νέα προοδευτική πορεία παραγωγικής ανασυγκρότησης και να βάλει τέλος στα μνημόνια και την υποτέλεια.

Μετάφραση