13.9.15

Ντροπή! Η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία του ΟΗΕ που αφορούσε στην διαγραφή δημοσίων χρεών

Άρθρο του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και υποψηφίου βουλευτή Μεσσηνίας
Θανάση Πετράκου
Ντροπή! Η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία του ΟΗΕ που αφορούσε στην διαγραφή δημοσίων χρεών με υπόδειξη του εκπροσώπου του κου Τσίπρα Υπουργού Οικονομικών κου Χουλιαράκη.
Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει δύο μεγάλες δεσμεύσεις  στον  λαό: την κατάργηση των μνημονίων και την  διεκδίκηση  της  διαγραφής του μεγαλύτερου του χρέους. Καταπάτησε δυστυχώς και  τις  δυο  δεσμεύσεις  του. Αντί   για κατάργηση των μνημονίων υπέγραψε  το  3ο μνημόνιο  και  αποδέχτηκε  ότι  δεν  θα  διεκδικήσει τη  διαγραφή  ούτε  ενός  ευρώ  από  το  χρέος    . Το πιο τραγικό  όμως  έγινε  πριν  λίγες ημέρες. Η ηγετική ομάδα του εναπομείναντα  μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ παραιτήθηκε από την διεκδίκηση για διαγραφή μέρους του χρέους αφού απείχε από την ψηφοφορία του ΟΗΕ, σχετικά με το δικαίωμα των υπερχρεωμένων κρατών να θέτουν σε προτεραιότητα την επιβίωση του λαού και όχι την εξυπηρέτηση των δανειστών. Στην ψηφοφορία αυτή ο εκπρόσωπος της Ελλάδας ουσιαστικά συντάχθηκε με τα συμφέροντα της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας, των ΗΠΑ και των άλλων δανειστών.  

 Ο κ. Τσίπρας αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015 είχε δεσμευτεί για τη δημιουργία Επιτροπής Ελέγχου  του Δημοσίου Χρέους ώστε να διαπιστωθεί το μέρος του χρέους που είναι επονείδιστο και  παράνομο και να ζητηθεί η διαγραφή του. Επίσης  να  απευθυνθεί  στον  ΟΗΕ και  την  Ε.Ε. και να ζητήσει προσωρινή  αναστολή πληρωμής  τόκων  και  χρεολυσίων  με  βάση  τον  κανονισμό 472 της  Ε.Ε. ώστε  να  μην  διαπραγματεύεται  με την  πλάτη  στο  τοίχο  .Δυστυχώς  τίποτα  από  αυτά δεν  έκανε  η κυβέρνηση  Μαξίμου.
Τη δέσμευση όμως που «ξέχασε» ο κ. Τσίπρας δεν ξέχασε η Πρόεδρος της ΒτΕ κ. Κωνσταντοπούλου και αποφάσισε την δημιουργία της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος. Ως απάντηση από την κυβέρνηση είδαμε μια συστηματική προσπάθεια υποβιβασμού και ναρκοθέτησης της λειτουργίας της.
Και αυτό παρά του ότι η Ελληνική Κυβέρνηση βάση του κανονισμού 472 του 2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει το υποχρέωση εφόσον υπόκειται σε πολιτικές λιτότητας να κάνει λογιστικό έλεγχο του δημοσίου χρέους. Η υποχρέωση βεβαίως αυτή δεν υπάρχει μόνο επειδή το επιβάλλει ένα κανονισμός της ΕΕ αλλά είναι ιερή υποχρέωση απέναντι στους πολίτες της που καλούνται με τις θυσίες τους να πληρώσουν το χρέος. Παρεμπιπτόντως και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει να γίνει έλεγχος του δημοσίου χρέους τον Νοέμβριο του 2012 με την κυβέρνηση Σαμαρά να το απορρίπτει.
Στην συνέχεια και παρά τα εμπόδια που έβαζε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τον ασύμμετρο πόλεμο προς το πρόσωπο της Προέδρους της Βουλής για το θέμα, αυτό τόσο από την ίδια την κυβέρνηση αλλά και από τα διαπλεκόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο λειτούργησε και κατέληξε σε προκαταρτικό και τελικό πόρισμα.
Με πρωτοβουλία δική μου αλλά και πολλών συναδέλφων βουλευτών που σήμερα είναι στην Λαϊκή Ενότητα στα μέσα Ιουνίου συγκεντρώθηκαν 55 υπογραφές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε επιστολή (παρά τον τορπιλισμό της προσπάθειας συγκέντρωσης υπογραφών από όργανα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όργανα που δεν είχαν καμία εξουσιοδότηση για την πράξη αυτή από όργανα του ΣΥΡΙΖΑ) με την οποία ζητούσαμε να συζητηθεί το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος στην Ολομέλεια ώστε μετά η κυβέρνηση της Ελλάδος να το αξιοποιήσει τόσο με τους δανειστές αλλά και στα όργανα της ΕΕ και σε διεθνής οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ. Μια συζήτηση που με ευθύνη της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου δεν έγινε ποτέ.
Την προηγούμενη εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ  υπερψηφίστηκε  με συντριπτική πλειοψηφία 136 υπέρ έναντι 6 κατά και 41 αποχές, απόφαση που αναγνωρίζει «το δικαίωμα κάθε κυρίαρχου κράτους να σχεδιάζει την μακροοικονομική πολιτική του, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης του χρέους, χωρίς να αποθαρρύνεται ή να παρεμποδίζεται από καταχρηστικές παρεμβάσεις». Μια απόφαση που προσφέρει ένα ισχυρό, διεθνώς αναγνωρισμένο όπλο στη χώρα μας να αμφισβητήσει, ακόμη και με μονομερείς ενέργειες, το παράνομο, επονείδιστο και απεχθές χρέος. Μια απόφαση που καταψηφίστηκε από τις χώρες που κατ’ εξοχήν εκφράζουν το παγκόσμιο τοκογλυφικό κεφάλαιο, όπως η Γερμανία, η ΗΠΑ και η Βρετανία.
Η χώρα μας, κατ εντολή των κομμάτων της μελλοντικής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ- ΠΟΤΑΜΙ- ΠΑΣΟΚ –ΑΝΕΛ  που πειθήνια υιοθέτησαν τις εντολές των Βρυξελλών, επέβαλε στην ελληνική αντιπροσωπεία να απέχει από αυτή την ιστορική ψηφοφορία.
Η ευθύνη γι αυτή την επαίσχυντη στάση εις βάρος των συμφερόντων της χώρας βαρύνει το σύνολο των μνημονιακών κομμάτων, παλιών και νέων, που δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από την «υπηρεσιακή» κυβέρνηση την οποία από κοινού ανέδειξαν και στηρίζουν ρίχνοντας τις ευθύνες από το ένα Υπουργείο στο άλλο. Η κριτική του πρώην ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά για την στάση των κκ Μολυβιάτη και Χουλιαράκη δεν πείθει κανέναν για δύο λόγους:
1.   Ο κ. Χουλιαράκης ήταν υψηλόβαθμο μέλος της διαπρα-γματευτικής ομάδας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την συμφωνία με την Ευρώπη.
2.    Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενημέρωσε τον αρμόδιο υπηρεσιακό Υπουργό Εξωτερικών για την στάση που έπρεπε να τηρήσει και που υποτίθεται είχε χαράξει το Υπουργείο.
Αποδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι, όποια μνημονιακή κυβέρνηση κι αν προκύψει από τις εκλογές, θα συμπεριφέρεται σαν αγκιστρωμένο ψάρι των δανειστών-εκβιαστών, παραιτούμενη εκ των προτέρων από όλα τα όπλα που της δίνει το διεθνές δίκαιο και η διεθνής κοινότητα για να βγάλει από το λαιμό της το θανάσιμο βρόχο του χρέους.
Τέλος την προηγούμενη φορά που είχε συζητηθεί η πρόταση αυτή η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου είχε επιλέξει πάλι την αποχή με τον τότε ΣΥΡΙΖΑ να την εγκαλεί να δώσει εξηγήσεις. Όταν κληθεί από την Λαϊκή Ενότητα να δώσει εξηγήσεις η επόμενη κυβέρνηση -στην οποία θα συμμετέχει κατά τα φαινόμενα και ο εναπομείναν ΣΥΡΙΖΑ- ελπίζω ο  κ. Τσίπρας να μην χρησιμοποιήσει τις ίδιες δικαιολογίες με τον τότε Υπουργό κ. Βενιζέλο που έδινε τα εύσχημα στον εαυτό του για την σοφή του απόφαση.

Οι  πολίτες  πρέπει να  κρίνουν  και  να  αποφασίσουν  στις  20  Σεπτέμβρη  ,  να αναδείξουν  πανίσχυρη  τη  ΛΑΙΚΗ  ΕΝΟΤΗΤΑ τη  μόνη συνεπή  προοδευτική  πατριωτική  και  αντιμνημονιακή  δύναμη  για να  αγωνιστεί μαζί  με  το  λαό για  τη διαγραφή  του  μεγαλυτέρου  μέρους  του  χρέους  , και  για  να  καταργηθούν  τα  μνημόνια

Μετάφραση