26.11.19

Τι θα γίνει με τα αντιπλημμυρικά έργα της Μεσσηνίας που είχε ανατεθεί η μελέτη τους στον Μορέα;


ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
ΘΕΜΑ: «Τι  θα γίνει  με  τα αντιπλημμυρικά έργα της Μεσσηνίας που είχε ανατεθεί  η μελέτη τους στον Μορέα; »
κ. Πρόεδρε, κ. Περιφερειάρχη,
Όπως είναι γνωστό η Μεσσηνία υπέστη τις συνέπειες της σφοδρής κακοκαιρίας, την  Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, καθώς εκδηλώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές της .Τα σοβαρότερα προβλήματα πλημμυρών προέκυψαν στους Δήμους Οιχαλίας, Καλαμάτας και Τριφυλίας.
Στη Μεσσηνία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2016 δόθηκαν υποσχέσεις για κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων. Οι υποσχέσεις   ξεχάστηκαν αλλά και οι υποτιθέμενες δεσμεύσεις δεν υλοποιήθηκαν. Συνεπώς υπάρχουν σοβαρές ευθύνες. Ήδη έχουν περάσει τρία χρόνια  για αυτό θεωρούμε ότι δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος απραξίας και καθυστερήσεων.  Επιβάλλεται άμεσα να ολοκληρωθούν οι μελέτες αντιπλημμυρικών που είχαν εξαγγελθεί και να χρηματοδοτηθούν τα αναγκαία έργα ώστε  να ξεκινήσει η υλοποίηση τους. Όπως φυσικά πρέπει να γίνουν, και  η διάνοιξη ρεμάτων που έχουν κλείσει, και η διευθέτηση χειμάρρων και  ο  καθαρισμός ποταμιών και χαντακιών.

Ειδικά οι πλημμύρες πριν μια εβδομάδα  στο Πήδημα και στον Αγιο Φλώρο υπενθυμίζουν την κορυφαία αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου της αντιπλημμυρικής προστασίας της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής μέχρι το Πήδημα και το διεθνές αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, που έχει ανακοινωθεί ότι  θα μελετούσε ο “Μορέας”, από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  και ειδικά από τον αρμόδιο Υπουργό    Υποδομών κ. Χρ. Σπίρτζη.
Με δεδομένο ότι οι δεσμεύσεις δεν υλοποιηθήκαν  σας ρωτάμε κ. Περιφερειάρχη:
1.      Γνωρίζετε αν έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί οι μελέτες που είχε αναθέσει στον “Μορέα” από το Μάιο του 2018 ο κ.  Σπίρτζης ;     
2.      Αν όχι πότε θα παραδοθούν;
3.      Αν  ναι σε τι ενέργειες έχετε προβεί  ώστε να χρηματοδοτηθούν τα έργα  με το αναγκαίο ποσό που απαιτείται ;Το  οποίο έχει γραφτεί ότι είναι ύψους τουλάχιστον 80 εκ. ευρώ .
Οι επερωτώντες περιφερειακοί σύμβουλοι
Θανάσης Πετράκος
Δημοσθένης Δρούγκας
         

Μετάφραση