11.2.20

«Νίκας και Τατούλης αρνήθηκαν απόφαση για τα πυρηνελαιουργεία»



«Νίκας και Τατούλης αρνήθηκαν απόφαση για τα πυρηνελαιουργεία»
Οι κ. Νίκας και Τατούλης για μια ακόμη φορά συνέβαλαν στην απαξίωση του Πε.Συ. Το Πε.Συ. Πελοποννήσου με βασική ευθύνη τους φάνηκε για μια ακόμη φορά κατώτερο των περιστάσεων και των αναγκών.
Οι κ. Νίκας και Τατούλης, χωρίς καμία δικαιολογία αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν την κοινή πρόταση των παρατάξεων «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου», «Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο» και «Πράσινη Πελοπόννησος Οικολογική», η οποία είχε ενσωματώσει και την πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Καπέλιου, ώστε να υπάρξει δεσμευτική απόφαση για οριστική λύση στο πρόβλημα των πυρηνελαιουργείων. Η ενωτική και τεκμηριωμένη μας πρόταση ήταν μια πρόταση που εξέφραζε τους κατοίκους και τους προέδρους των χωριών που πλήττονται από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων.

Ιδιαίτερη ευθύνη έχει ο κ. Νίκας, ο οποίος, ενώ στα λόγια έλεγε ότι δεν διαφωνεί με την πρότασή μας, αρνήθηκε να την υπερψηφίσει και όταν του ζητήσαμε να πει σε ποια σημεία διαφωνεί δεν απάντησε.
Αν ο λόγος της άρνησής του να υπερψηφίσει την κοινή πρότασή μας είναι γιατί δεν άντεχε να υπερψηφίσει δεύτερη πρόταση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου», μια και είχε αποδεχθεί την πρότασή μας για τη δακοκτονία, τότε αυτό είναι μικροπολιτική και μικροψυχία. Αν όμως ο λόγος είναι για να μην πιέσει την κυβέρνηση να δώσει οριστική λύση, τότε οι ευθύνες του είναι μεγάλες,  διότι ο Περιφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι να τηρούν απλά τους νόμους αλλά έχουν πολιτικό ρόλο να διεκδικούν την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών της Πελοποννήσου .Επιπλέον  φάσκει και αντιφάσκει αφού ο ίδιος παραδέχθηκε ότι στο πρόβλημα των πυρηνελαιουργείων εμπλέκεται και η Περιφέρεια και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τη συναρμόδια Υπουργεία. Συνεπώς το να ισχυρίζεται ότι θα τηρήσει τον νόμο και θα είναι αυστηροί οι έλεγχοι δεν φτάνει για την επίλυση του προβλήματος.
Δικαιολογημένα οι εκπρόσωποι των κατοίκων της περιοχής του Μελιγαλά που ήταν παρόντες αντέδρασαν έντονα και κατάλαβαν ότι οι δύο μεγαλύτερες παρατάξεις του Πε.Συ. δεν έχουν πρόθεση να λύσουν ουσιαστικά το πρόβλημα.
Η παράταξή μας, η οποία έφερε το θέμα στο Πε.Συ. και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην υγεία των πολιτών και στο περιβάλλον αποδέχθηκε και τις προτάσεις και των κ.κ. Πουλοκέφαλου, Λυμπεροπούλου και Καπέλιου και κατέθεσε μια ολοκληρωμένη και ενωτική πρόταση, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, μαζί με τους πολίτες, ώστε να υπάρξει οριστική και ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Η κατεύθυνση περιγράφεται στην ενωτική μας πρόταση και είναι:
α) Διεκδίκηση από τα συναρμόδια Υπουργεία ώστε να υπάρξουν παραμετροποιημένοι κανόνες λειτουργίας τους και ολοκληρωμένη καταγραφή όλων των εκπομπών και των τιμών ρύπων.
β) Συστηματικοί και συνεχείς έλεγχοι για την αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.
γ) Νέα χωροθέτηση για τη μετεγκατάσταση όσων πρέπει  
δ) Τοποθέτηση της τεχνολογίας (ειδικών κυκλώνων) όπως έχει γίνει στην Ιταλία, στην περιοχή της Τοσκάνης, ώστε να μηδενιστεί η εκπομπή των επικίνδυνων ρύπων.
ε) Μείωση του όγκου του διφασικού ελαιοπυρήνα  .
  Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγκας





Μετάφραση