12.2.20

ΑΝΟΙΓΜΑ ΘΑΝ. ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ


ΑΝΟΙΓΜΑ ΘΑΝ.   ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ  ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ      Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ευχαριστώ τον φίλο και σύντροφο μου Δημήτρη Στρατούλη για την μεγάλη  τιμή που μου έκανε  να συντονίσω την παρουσίαση αυτού του σπάνιου βιβλίου  του που δίνει  μεγάλη δύναμη και  κουράγιο σε όλους που νιώθουν ότι έχουν νικηθεί από ασθένειες .Το μήνυμα του Τάκη   σε όλους μας αποτελεί ύψιστη ηθική προσφορά και  μάλιστα  σε μια εποχή που κυριαρχεί ο ατομικισμός
Ευχαριστούμε όλους εσάς που είστε σήμερα εδώ .

Ιδιαίτερα  θέλουμε  να  ευχαριστήσουμε  το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας  κ. κ. Χρυσόστομο, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Νίκα  , τον Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Θ.  Βασιλόπουλο  ,τους πρώην Βουλευτές Γ.  Κοζομπόλη και Κ. Ζαχαριά  ,τον Αντιπεριφερειάρχη  Μεσσηνίας Σ. Αναστασόπουλο , τον Αντιπρόεδρο  της ΓΣΕΕ  Θ. Βασιλόπουλο ,την Αντιδήμαρχο Καλαμάτας  Ε. Αλειφέρη , στον  Αντιδήμαρχο Πύλου-  Νέστορος Δ. Σιψά ,τον επικεφαλή της μείζονος  μειοψηφίας του Δ.Σ. Καλαμάτας Β. Κοσμόπουλο   ,την κ. Σ. Καρέλια  , τον Πρόεδρο του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ  Δ. Φαββατά  ,τον  Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Π. Ξηρόγιαννη ,την Πρόεδρο του Οδοντιατρικού  Συλλόγου  Γ. Θεοδωροπούλου  ,την Πρόεδρο του  Συλλόγου  Νεφροπαθών Μεσσηνιας  Α. Καννά και τον Πρόεδρο του   Συλλόγου  εργαζομένων στο Λαϊκό Νοσοκομείο  . Τ. Αντωνόπουλο.
 Πάνω απ όλους θέλουμε να ευχαριστήσουμε  τους εκλεκτούς ομιλητές συμπατριώτες μας και κορυφαίους επιστήμονες κ. κ.  Γ.  Μπολέτη Γ.Παπαθεοδωρίδη   ,Ε. Κάψια  , Χ.  Σβάρνα και φυσικά στον ίδιο το συγγραφέα   .
Όλους εσάς που είστε σήμερα εδώ .
Το βιβλίο του Τάκη «Όταν γεννιέσαι τρεις φορές Δωρεά οργάνων   = Δώρο Ζωής είναι βαθύτητα κοινωνικό και συνάμα πολιτικό . 
Έγραψε  αυτό το βιβλίο για να αναδείξει   τη σημασία της δωρεάς οργάνων και την ανάγκη να υπάρχουν δημόσια συστήματα υγείας που να μπορούν να υποστηρίξουν τη δωρεά οργάνων, τις μεταμοσχεύσεις και την ιατρική επιστημονική έρευνα.
Για τον Τάκη  η δωρεά δεν είναι απλώς μια ατομική πράξη που βοηθάει κάποιον συνάνθρωπο. Συμπυκνώνει μια στάση ζωής και ένα όραμα κοινωνικό που πατάει πάνω στην αλληλεγγύη και στην ανθρωπιά.
Δεν μιλά απλώς για τη μία ή την άλλη πολιτική τοποθέτηση, αλλά για την ανάγκη κάθε στιγμή ο άνθρωπος να αγωνίζεται για κάτι καλύτερο, είτε για τον ίδιο είτε για το κοινωνικό σύνολο.
Όλοι  εμείς που είμαστε φίλοι  και σύντροφοι του Τάκη φτάνουμε πολλές φορές   στο σημείο  να ξεχνάμε  ότι όλα αυτά τα χρόνια δίνει και μια μάχη για τη ζωή του, ακόμη κι εγώ που του φωνάζω  πολλές φορές   να προσέχει τον εαυτό του. Το ξεχνάμε γιατί μας ξεπερνά όλους σε ζωντάνια και αγωνιστικότητα . Ο Τάκης δεν έχει ούτε μια απουσία από   αγώνα και κινητοποίηση. Δίνει καθημερινά το    παράδειγμα του τι σημαίνει αγωνιστική στάση ζωής.   Αεικίνητος ,υπερεργατικός και συνάμα πολύ σεμνός ,ευγενής και χαμογελαστός. Ο  Τάκης είναι ο ορισμός του καλού ανθρώπου η πιο σωστά  του   καλού  παιδιού.
Είναι συγκινητικός ο τρόπος με τον οποίο παραθέτει αναλυτικά τα όσα έκανε την περίοδο από τη διάγνωση βαριάς νεφρικής ανεπάρκειας και την πρώτη μεταμόσχευση και μετά.
Τους αγώνες που έδωσε, το διδακτορικό που τελείωσε, την καθημερινή του πολιτική δράση, τις διαδηλώσεις στις οποίες πήγε.
Όχι για να περηφανευτεί, γιατί  είναι γνωστή ε η σεμνότητά του, αλλά για να δείξει ότι το δώρο της ζωής που του (ξανά)δόθηκε το τιμά όσο καλύτερα μπορεί. Και μόνο η φράση  του  «να χρησιμεύσω ως ζωντανό παράδειγμα», καταργεί το εγώ και γίνεται εμείς.
Ύμνος στη ζωή και στον αγώνα και συνάμα προβολή της ανάγκης η δωρεά οργάνων να γίνει βίωμα, συνείδηση και αυτονόητο χρέος για όλους μας, το βιβλίο δεν πρέπει απλώς να διαβαστεί, αλλά να πιάσει τόπο. Να γίνει  μια μεγάλη ηθική κινητήρια δύναμη που θα αφυπνίσει τις  ανθρωπιστικές αξίες στον καθένα μας. 
Σε ευχαριστώ σύντροφε Τάκη, που έδωσες και δίνεις αυτή την μάχη  στην οποία όλοι εμείς πρέπει να στρατευτούμε μαζί σου και μαζί σας. 
Σας ευχαριστώ όλες και όλους.
Ο λόγος  όμως σήμερα ανήκει στους συμπατριώτες  μας  κορυφαίους επιστήμονες  και στον ίδιο το συγγραφέα   και πρώτα απ  όλους στον σωτήρα του Τάκη στον αγαπητό φίλο Γιάννη Μπολέτη


    


Μετάφραση