21.7.12

Συνέντευξη του Α. Πετράκου στην Ελευθερία της Καλαμάτας



Θανάσης Πετράκος - Βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Ο ΣΥΡΙΖΑ θορύβησε τη σύγχρονη "Ιερά Συμμαχία"
Γράφτηκε από τον  Δημήτρης Πλεμμένος Σάββατο, 21 Ιουλίου 2012
 Συνέντευξη στον Δημήτρη Πλεμμένο

«Η μεγάλη ανταπόκριση του λαού στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ θορύβησε τη σύγχρονη "Ιερά Συμμαχία"», σημειώνει μεταξύ άλλων ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ενέργειας Θανάσης Πετράκος. Μίλησε ακόμα στην “Ε” για τη νέα κυβέρνηση, τον εσωκομματικό διάλογο στον ΣΥΡΙΖΑ, τα ενεργειακά, τους κινδύνους που ακόμα εγκυμονεί η κρίση για την ελληνική κοινωνία, τους παλιούς “συντρόφους” της Δημοκρατικής Αριστεράς, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Μεσσηνίας.


- Πώς αξιολογείτε τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης;
«Δυστυχώς για τους πολίτες που πίστεψαν τις προεκλογικές εξαγγελίες των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και για μη περαιτέρω μείωση μισθών, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων και κατάργηση του χαρατσιού της ΔΕΗ, όλες αυτές οι εξαγγελίες αποδείχτηκαν άθλια ψέματα με σκοπό την υφαρπαγή της ψήφου του λαού. Η συγκυβέρνηση προχωρά σε νέο μνημονιακό πακέτο 15-16,5 δισ., σε ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, σε νέα λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων και στην ολοκληρωτική διάλυση του κοινωνικού κράτους. Συνεπώς υπάρχει θέμα πολιτικής και ηθικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης, διότι με άλλο πρόγραμμα εκλέχτηκε και άλλο εφαρμόζει».

- Ποιοι θα είναι οι βασικοί άξονες της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτοί διαμορφώνονται στον εσωκομματικό μετεκλογικό διάλογο;
«Οι προτεραιότητές μας είναι δύο. Η αντίσταση σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο λαός και η αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη όχι από μια φιλανθρωπική οπτική, αλλά από μια οπτική αγώνα, διεκδίκησης και συλλογικότητας "για να μην μείνει κανένας μόνος του στην κρίση".
Τα μεγάλα μέτωπα της περιόδου είναι σαφέστατα. Η εκποίηση των κερδοφόρων και των στρατηγικών τομέων της κοινής ωφέλειας, η επιδίωξη της μεγαλοεργοδοσίας να ακυρώνει συλλογικές συμβάσεις και να οδηγεί μαζικά στην ανεργία εργαζομένους και η φοροκαταιγίδα που ετοιμάζεται.
Για μας η πολιτική αντιπαράθεση δεν εξαντλείται στη Βουλή. Γίνεται στους κοινωνικούς χώρους, στους κοινωνικούς αγώνες και εκεί θα είμαστε παρόντες. Παράλληλα προετοιμαζόμαστε οργανωτικά, πολιτικά, ιδεολογικά και προγραμματικά για να είμαστε έτοιμοι αν ο λαός μάς εμπιστευτεί να αναλάβουμε τη βαριά ευθύνη ανοικοδόμησης της χώρας, μέσα από τα κοινωνικά ερείπια των πολιτικών του μνημονίου».

- Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιπολιτευτική στρατηγική;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις διαφορετικές ιστορικές και ιδεολογικοπολιτικές διαδρομές που συσπειρώνει, σήμερα έχει περάσει την "παιδική ηλικία". Οι διαφορετικές συνιστώσες συγκροτούν πια μια ισχυρή συντεταγμένη. Προχωράμε τάχιστα σε πιο στερεή και επεξεργασμένη διατύπωση των προγραμματικών μας προτάσεων και στην ομογενοποίηση του πολιτικού μας λόγου. Γι’ αυτό είμαστε πλέον σε θέση να προχωρήσουμε στο μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ενιαίο δημοκρατικό και πλουραλιστικό φορέα πολιτικής ενότητας. Σε κόμμα των μελών του.
Γι’ αυτό απευθυνόμαστε σε κάθε Ελληνίδα και Ελληνα ξεχωριστά και τον καλούμε όχι μόνο να ενταχθεί στον νέο ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ των μελών, αλλά να συνδιαμορφώσουμε το νέο, σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς».

- Ως υπεύθυνος του τομέα Ενέργειας του κόμματος ποιοι θεωρείτε πως είναι οι βασικοί άξονες που θα πρέπει να χειριστεί με προσοχή η νέα κυβέρνηση στον συγκεκριμένο τομέα;
«Ο ενεργειακός τομέας, μαζί με τον χρηματοπιστωτικό, αποτελούν τους δύο βασικούς τομείς λειτουργίας της οικονομίας. Για το λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει καθοριστικό έλεγχο του Δημοσίου στους τομείς αυτούς. Φυσικά ενός ριζικά αναμορφωμένου Δημοσίου με μια σύγχρονη αξιοκρατική και αναπτυξιακή προσέγγιση.
Τα ενεργειακά θέματα είναι πολυσύνθετα, πολυεπίπεδα και σχετίζονται και με την εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Επιγραμματικά, μπορώ να αναφέρω ότι απαιτείται: 1) Ενας ολοκληρωμένος ενεργειακός σχεδιασμός. 2) Πολυδιάστατη εθνική, εμπορική και οικονομική πολιτική για τους ενεργειακούς αγωγούς συνυπολογίζοντας τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. 3) Σοβαρότητα και προσεκτικά βήματα στην έρευνα των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και στην κήρυξη της ΑΟΖ. 4) Απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΠΑ, των ΕΠΑ, των ΕΛΠΕ και της ΔΕΗ, που σχεδιάζει η κυβέρνηση. 5) Πρέπει να αντιμετωπιστούν τα τρέχοντα θέματα ρευστότητας των δημοσίων φορέων.
Τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά, διότι 12 χρόνια μετά τη μερική ιδιωτικοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα άσχημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν λίγο καιρό, ξένα μέσα ενημέρωσης έγραφαν: "Η ενεργειακή κατάρρευση επικρέμαται πάνω απ’ την Ελλάδα". Βασική αιτία της κατάρρευσης είναι ότι οι κυβερνήσεις των 12 τελευταίων ετών δώσανε προκλητικά προνόμια στους ιδιώτες μεγαλοπαραγωγούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Αντί λοιπόν η συγκυβέρνηση να ασχοληθεί με τα οξύτατα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την "απελευθέρωση" και τις στρεβλώσεις που υπάρχουν σε βάρος της ΔΕΗ και υπέρ των μεγαλοϊδιωτών παραγωγών, προχωράει στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και των άλλων ενεργειακών επιχειρήσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τονίζει ότι με το πέρασμα των σημαντικότατων αυτών δημόσιων επιχειρήσεων στα ιδιωτικά συμφέροντα ιδιωτικοποιείται η ενέργεια που είναι δημόσιο αγαθό, για το οποίο έπρεπε να υπάρχει ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα ενεργειακού σχεδιασμού, με στόχο τη μείωση της παραγωγής από ορυκτά καύσιμα και τη διείσδυση των ΑΠΕ, χωρίς όμως ιδιωτικοποίηση και αναιτιολόγητη οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών. Στην κατεύθυνση αυτή σημαντική θα ήταν η προώθηση των ΑΠΕ μέσω της δημόσιας ΔΕΗ, κυρίως με ανεμογεννήτριες σε πλωτές δεξαμενές».

- Ποια θα είναι η στάση του κόμματός σας απέναντι σε ενδεχόμενη προσπάθεια θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ;
«Η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας με τον κυρίαρχο ρόλο του Δημοσίου και σε εναρμόνιση με την περιβαλλοντική προστασία είναι συστατικά των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ως αρχή την ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων με όλες τις χώρες, υπερασπίζεται με συνέπεια το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και τις διεθνείς συνθήκες. Στη βάση αυτή προτείνουμε να προχωρήσει η Ελλάδα άμεσα σε διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο σε πρώτη φάση, ώστε η ανακήρυξη της ΑΟΖ να έχει ως επακόλουθο την οριοθέτηση της ΑΟΖ, γιατί αλλιώς μονομερής ανακήρυξη χωρίς προηγούμενες διαπραγματεύσεις για κοινή οριοθέτηση, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας, οδηγεί τις υποθέσεις αυτές στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σε σχέση με την Τουρκία, η οριοθέτηση της ΑΟΖ πρέπει να σχεδιαστεί διπλωματικά, έτσι ώστε η χώρα μας να έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την οριοθέτηση της ΑΟΖ με όλες τις άλλες όμορες χώρες. Με μια τέτοια διπλωματική προσέγγιση "αφοπλίζεται" το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας και απομονώνεται στην περίπτωση που θα επιλέξει την πολιτική της έντασης».

- Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν ακόμα για την Ελλάδα; Χρεοκοπία, έξοδος από το ευρώ ή για τι άλλο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος ο Ελληνας;
«Η συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών οδηγεί, εκτός από τη χρεοκοπία του λαού που έχει επέλθει, με μαθηματική ακρίβεια και τη χώρα στη χρεοκοπία. Διότι ο φαύλος κύκλος που μας έχει οδηγήσει το μνημόνιο (ύφεση - μείωση εσόδων - αύξηση ελλείμματος - αύξηση του χρέους (το ΔΝΤ μίλησε για 171% το 2013) - νέα μέτρα - βαθύτερη ύφεση κ.ο.κ.) οδηγεί την κοινωνία και την οικονομία σε ολοκληρωτική καταστροφή.
Για αυτό είναι επείγουσα ανάγκη η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μας εμπιστεύτηκε ο λαός να είναι ένα πολύ σύντομο στάδιο. Να ενστερνιστεί η μεγάλη πλειοψηφία του λαού το αίτημα για άμεση ανατροπή των καταστροφικών πολιτικών του μνημονίου και να μας εμπιστευτεί να αναλάβουμε την ευθύνη ανοικοδόμησης της χώρας από τα κοινωνικά ερείπια των πολιτικών του μνημονίου. Σε διαφορετική περίπτωση η χρεοκοπία και συνεπώς και η έξοδος από το ευρώ θα γίνει δυστυχώς πραγματικότητα».

- Θα θέλαμε το σχόλιό σας για τη συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς στη νέα κυβέρνηση, δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα στελέχη της έχουν ιστορικές αναφορές στο χώρο του Συνασπισμού-ΣΥΡΙΖΑ.
«"Τα στερνά τιμούν τα πρώτα", λέει ο λαός μας. Δυστυχώς η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να πάρει διαζύγιο με την Αριστερά και να ενταχθεί στο μπλοκ των μνημονιακών δυνάμεων. Είναι σαφώς μια αρνητική εξέλιξη, η οποία συναντά αντιδράσεις μελών και στελεχών της, οι οποίοι δεν μπορούν και δεν θέλουν να μετατραπούν σε "αριστερό άλλοθι" της μνημονιακής συγκυβέρνησης. Ο Στέφανος Μπαγιώργος που παραιτήθηκε από την Εκτελεστική Γραμματεία και αποχώρησε από τη ΔΗΜΑΡ δήλωσε χαρακτηριστικά: "Η ΔΗΜΑΡ μετατρέπεται τάχιστα σε ένα συντηρητικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα". Αυτή η εκτίμηση δυστυχώς τα λέει όλα. Και είναι τέλος λυπηρό που έχει αναλάβει στα πλαίσια της συγκυβέρνησης τον αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρόλο».

- Τι απαντάτε σε αυτούς που επιχειρούν να προσομοιάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ του 2012 με το ΠΑΣΟΚ της μεταπολιτευτικής περιόδου, αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα με τον Ανδρέα Παπανδρέου;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν επιδιώκει σε καμιά περίπτωση να καταλάβει το χώρο της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας. Και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν φιλοδοξεί σε καμία περίπτωση να γίνει αντίγραφο του ΠΑΣΟΚ του 1981. Εχουμε οδηγό τις καλύτερες παραδόσεις της Αριστεράς και τους αγώνες του λαού για δημοκρατία και κοινωνική προκοπή. Αλλά έχουμε και σκληρή επίγνωση ότι βρισκόμαστε σε μια νέα σύνθετη και απαιτητική εποχή. Επιδιώκουμε την υπέρβαση της σοσιαλδημοκρατίας και του μοντέλου του τέως "υπαρκτού σοσιαλισμού". Σ’ αυτή βέβαια την προσπάθειά μας συνδράμουν δυνάμεις και ιδεολογικοπολιτικά ρεύματα από διαφορετικές αφετηρίες. Ορίζοντάς μας είναι ο νέος σοσιαλισμός του 21ου αιώνα με δημοκρατία και ελευθερία. Το σύνθημα "οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη" μας καθοδηγεί.
Οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος ανασυντίθενται πάνω στους νέους ταξικούς διαχωρισμούς που επιβάλλει η πολιτική του μνημονίου. Μεγάλα στρώματα επαναπροσδιορίζουν την πολιτική τους τοποθέτηση, με βάση τους νέους ταξικούς διαχωρισμούς, τα κοινωνικά συμφέροντα και τις κοινωνικές ανάγκες, και ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να απαντήσει στα ερωτήματα της νέας εποχής για τον κοινωνικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, χωρίς σχέσεις εκμετάλλευσης και καταπίεσης».

- Πολλοί λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επί της ουσίας δεν ήθελε να κυβερνήσει ή δεν ήταν έτοιμος για κάτι τέτοιο, γεγονός που τον οδήγησε σε στρατηγικά λάθη προεκλογικά. Πώς σχολιάζετε αυτή την άποψη;
«Τίποτα πιο αναληθές απ’ αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίστηκε για να πείσει το λαό να του δώσει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Με μεγάλη ταχύτητα προχώρησε και στη διατύπωση του κυβερνητικού του προγράμματος και κάλεσε το λαό να μας εμπιστευτεί να βγάλουμε τη χώρα από την καταστροφική πολιτική του μνημονίου. Η μεγάλη ανταπόκριση του λαού στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ θορύβησε τη σύγχρονη "Ιερά Συμμαχία". Από τους παράγοντες της εγχώριας διαπλοκής και τους μεγαλοκαναλάρχες, μέχρι τον κ. Ολι Ρεν, τον Μπαρόζο, τον Σόιμπλε, τη Μέρκελ και τη Λαγκάρντ, όλοι αυτοί εξαπέλυσαν μια πρωτοφανή επίθεση ψεύδους και συκοφαντίας για να τρομοκρατήσουν το λαό, και δυστυχώς το κατάφεραν. Ομως η συνέχιση των άγριων μνημονιακών πολιτικών θα οδηγήσει γρήγορα τα πλατιά λαϊκά στρώματα και τα μεσαία στρώματα που τελευταία στιγμή υπέκυψαν στην "τρομοκρατία", να εμπιστευτούν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, πρόγραμμα ελπίδας και ανατροπής».

- Η θεαματική άνοδος των ποσοστών της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα έχει ξεσηκώσει μεγάλες συζητήσεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Προσωπικά θεωρείτε ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τους δημοκρατικούς θεσμούς και για την κοινωνική συνοχή ή το κοινοβουλευτικό σύστημα είναι επαρκώς θωρακισμένο;
«Η Ιστορία μάς διδάσκει ότι σε περιόδους μεγάλης οικονομικής κρίσης ενισχύονται ακροδεξιές και ρατσιστικές δυνάμεις. Πόσο μάλλον όταν αυτές οι απόψεις ενισχύθηκαν αντικειμενικά από την κοντόφθαλμη πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι προσπάθησαν να αλλάξουν την ατζέντα των εκλογών και να κάνουν κυρίαρχο το μεταναστευτικό και την ασφάλεια των πολιτών. Οχι πως δεν είναι σημαντικά θέματα. Ομως ουσιαστικά αυτή τους η προσπάθεια ενίσχυσε την Ακροδεξιά.
Συνεπώς για να μην υπάρξει κίνδυνος για τους δημοκρατικούς θεσμούς, απαιτείται και μέτωπο απέναντι στις ρατσιστικές και ακροδεξιές απόψεις, αλλά κυρίως άρση των αιτιών που ενισχύουν τέτοιες απόψεις».

Για τη Μεσσηνία
- Για την περιοχή της Μεσσηνίας ποιοι είναι πλέον οι βασικοί άξονες που θα πρέπει να προσεχτούν με στόχο την ανάπτυξη;
«Η ανάπτυξη της Μεσσηνίας δεν είναι ανεξάρτητη από τη συνολική αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας. Είναι αυτονόητο ότι οι νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές οδηγούν και τη Μεσσηνία στην καταστροφή. Συνεπώς επιβάλλεται η ανατροπή τους. Χρειάζεται μια προοδευτική πολιτική παραγωγικής ανασυγκρότησης και περιφερειακής ανάπτυξης που να έχει ένα σχέδιο, το οποίο:
α) Θα υλοποιήσει τα βασικά έργα υποδομών που απαιτούνται - και αυτά είναι: Η Ολυμπία Οδός, το εσωτερικό οδικό δίκτυο, η αναβάθμιση του αεροδρομίου, η αναβάθμιση και τουριστική ανάπτυξη του λιμανιού της Καλαμάτας, η επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου, οι βιολογικοί στις παραθαλάσσιες κωμοπόλεις, μαρίνες, αλιευτικά καταφύγια και επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Καλαμάτα.
β) Θα συνδέσει τον τουρισμό με την αγροτική παραγωγή και τον ιστορικό αρχαιολογικό πλούτο του νομού. Ναυαρχίδα η Αρχαία Μεσσήνη.
γ) Κυρίως όμως θα συμβάλει στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα με σχέδιο και κλαδικές πολιτικές για τα βασικά μας προϊόντα και κυρίως για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο σύντομα θα έχει το όνομα ΠΟΠ Καλαμάτας. Αναγκαίο το δημοπρατήριο στην Τριφυλία.
Η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα πέρα από τις κλαδικές πολιτικές και το εθνικό σχέδιο έχει ως προϋπόθεση τη δημιουργία ισχυρών και υγιών συνεταιρισμών. Χωρίς ισχυρούς συνεταιρισμούς δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για τον αγροτικό κόσμο». Βαριά "κληρονομιά"

- Τι μπορεί να σημαίνει για εσάς η εκλογή σας ως δεύτερου βουλευτή μετά τη Μεταπολίτευση από το χώρο της Αριστεράς στη Μεσσηνία;

«Αποτελεί μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη για μένα η εκλογή μου από τον μεσσηνιακό λαό. Η εκλογή μου, 23 χρόνια μετά από την εκλογή του Ηλία Μπιτσάνη και 54 χρόνια μετά την εκλογή του Τάσου Κουλαμπά και του Ηλία Μερλόπουλου, οι οποίοι άφησαν Ιστορία, είναι μια βαριά "κληρονομιά", που οφείλω να την τιμήσω με όλες μου τις δυνάμεις και να φανώ αντάξιος των προσδοκιών, όχι μόνο όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλων των Μεσσήνιων».

- Παράλληλα με τη βουλευτική ιδιότητα, είστε ακόμα επικεφαλής της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου”. Προτίθεστε να διατηρήσετε αυτή τη θέση;

«Εχω αναλάβει μεγάλες υποχρεώσεις στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Θα συνέλθουν το επόμενο διάστημα τα όργανα της "Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου" και θα αποφασίσουμε για την εκπροσώπηση της παράταξης στο Π.Σ. Πελοποννήσου. Εγώ προφανώς θα θέσω την παραίτησή μου στη διάθεση των οργάνων της παράταξης. Θα αποφασίσουμε συλλογικά, συνυπολογίζοντας όμως όλους τους παράγοντες».
- Με την εμπειρία σας στον νέο θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και ασχέτως από το αν θα συνεχίσετε να είστε περιφερειακός σύμβουλος, πώς κρίνετε την έως τώρα πορεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου;
«Δυστυχώς η ηγετική ομάδα της Περιφέρειας αποδεικνύεται όχι μόνο κατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών του λαού, αλλά πλέον είναι πολιτικά επικίνδυνη για την ανάπτυξη της Περιφέρειας. Ο «μαυρογιαλουρισμός» και ο μεγαλοϊδεατισμός συνυπάρχουν με τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό, την αντιδημοκρατική πρακτική, την απαράδεκτη συμπεριφορά, τον πολιτικό καιροσκοπισμό και την υποτίμηση του ρόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου. Είναι γνωστά από τη μια η επιμονή του Περιφερειάρχη για τη μετατροπή της Πελοποννήσου σε Ειδική Οικονομική Ζώνη, η εκχώρηση των δεδομένων των υδάτων στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. με μια λεόντεια συμφωνία, η απαράδεκτη επιστολή στον Ράιχενμπαχ, αλλά και η περίεργη επιμονή σε καταστροφικές επενδύσεις όπως τα λιγνιτωρυχεία στην Κορώνη, Σουσάκι, Μπέρμπερη κ.λπ. Επιμονή που δεν μπορεί να εξηγηθεί λογικά και πολιτικά. Και από την άλλη η επιμονή του για τη δημιουργία αεροδρομίου στην Τρίπολη, οι δηλώσεις περί Περιφέρειας που μόνη της θα βγει από την κρίση, καθώς και Περιφέρειας που θα είναι αυτάρκης στην ενέργεια κ.ά.
Δυστυχώς η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν ευτύχισε στα πρώτα της βήματα να έχει μια πλειοψηφία, η οποία να συμβάλει στην πρόοδο και της ανάπτυξη προς το συμφέρον των πολιτών της. Αντίθετα προωθούνται κυρίως συμφέροντα μεγαλοεπενδυτών ενάντια στα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών της».


Μετάφραση