27.7.12

Ερώτηση με θέμα «Παύση λειτουργίας του δεματοποιητή στο χώρο Σταυρού Διδύμων του Δήμου Ερμιονίδας»


Ερώτηση
Προς τους Υπουργούς
- Εσωτερικών και
- Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα: «Παύση λειτουργίας του δεματοποιητή στο χώρο Σταυρού Διδύμων του Δήμου Ερμιονίδας»

Τραγική είναι η κατάσταση στο χώρο του Σταυρού Διδύμων Δήμου Ερμιονίδας, όπου εδώ και δύο χρόνια η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται με τη μορφή δεματοποίησης σύμμεικτων απορριμμάτων και αποθήκευσης των εν λόγω δεμάτων στο χώρο αυτό.
Όπως καταγγέλλει ο Δήμος Ερμιονίδας, στον εν λόγω χώρο υπάρχουν αυτή τη στιγμή 30.000 δέματα και σημαντική ποσότητα αδεματοποίητων απορριμμάτων. Η συγκέντρωση 30.000 δεμάτων σκουπιδιών και όχι μόνο στο Τοπικό Διαμέρισμα Διδύμων του Δήμου Ερμιονίδας δημιουργεί τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα, με τραγικές συνέπειες και στη δημόσια υγεία. Ουσιαστικά τα δέματα είναι χημικές και βιολογικές βόμβες με απρόβλεπτες συνέπειες.

Όπως τονίζει επίσης ο Δήμος Ερμιονίδας, ο συγκεκριμένος χώρος έχει πλέον κορεστεί και δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα ούτε εναπόθεσης ούτε δεματοποίησης, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Αποδεικνύεται ότι είναι εγκληματική η επιλογή των δεματοποιητών του τότε Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Αγγελόπουλου, αλλά και του σημερινού Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη, ο οποίος επιμένει στην υιοθέτηση της καταστροφικής επιλογής των δεματοποιητών. Μάλιστα λόγω του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί έχει υποβληθεί παραίτηση του Δημάρχου κ. Καμιζή και των συμβούλων της πλειοψηφίας, αλλά έχουν γίνει και παράστασεις στον Υπουργό Εσωτερικών, στην ΚΕΔΕ, στην ΠΕΔ Πελοποννήσου και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Επειδή: 
α) ο χώρος έχει υπερκορεστεί με δεματοποιημένα σκουπίδια, τα οποία οποιαδήποτε στιγμή μπορούν να προκαλέσουν ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, αλλά και δημιουργούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία,
β) η συγκεκριμένη επιλογή των δεματοποιητών αποδεικνύεται ιδιαίτερα καταστροφική, 
γ) ο Δήμος βρίσκεται σε αδυναμία εναπόθεσης των απορριμμάτων.
δ) Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Δήμο Ερμιονίδας είναι προάγγελος αυτής που θα επακολουθήσει  σε όλους τους δεματοποιητές σύμμεικτων απορριμμάτων που μεθοδεύεται να εγκατασταθούν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στην Αργολίδα και στην Πελοπόννησο.
ε) Δεν είναι δυνατό να συνεχίσει να μην υπάρχει σχεδιασμός στην διαχείριση των απορριμμάτων τόσο στην Ερμιονίδα όσο και γενικότερα στην Αργολίδα και στην Πελοπόννησο, χωρίς σαφές σχέδιο και προσανατολισμό στην μοναδική και καθομολογούμενα αποδεκτή λύση της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Κ.Δ.Α.Υ. – ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΟΣ.
στ) Πρέπει άμεσα να εξαλειφθούν τα επιεικώς απαράδεκτα αποτελέσματα της δεματοποίησης σύμμεικτων απορριμμάτων χωρίς να υπάρχει προορισμός και δυνατότητα διαχείρισης των δεμάτων, και να προχωρήσει η Περιφέρεια στην λύση που προτείνεται από τους Δήμους και τους φορείς που εμπλέκονται με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Ποια άμεσα μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να εκκενωθεί ο χώρος από τα δεματοποιημένα και τα αδεματοποίητα απορρίμματα, για να αντιμετωπιστεί η επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία και το περιβάλλον στο Δήμο Ερμιονίδας και να μπορέσει ο Δήμος να προχωρήσει στην ανακύκλωση στην πηγή, στη δημιουργία κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων και κομποστοποίηση και διαχείριση του ελάχιστου απομένοντος υπολείμματος;
Σε ποια συγκεκριμένα έργα και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για την αποκατάσταση στη συνέχεια του συγκεκριμένου χώρου;
Ποιο είναι το σχέδιο και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και με ποιους πόρους για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ορθολογικής διαχείρισης όλων των στερών αποβλήτων και στο Δήμο Ερμιονίδας και σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου; 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αθανάσιος Πετράκος

Δημήτριος Κοδέλας

Κωνσταντίνος Ζαχαριάς 

Μετάφραση