20.7.12

Ερώτηση με θέμα "Προβλήματα Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσσηνίας"


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΘΕΜΑ: Προβλήματα Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσσηνίας

Η Μεσσηνία είναι γνωστό ότι υπέστη τεράστια καταστροφή από τις πυρκαγιές του 2007. Ήδη σε αρκετές περιοχές της χώρας τις τελευταίες ημέρες έχουν σημειωθεί καταστροφικές πυρκαγιές. Οι Μνημονιακές πολιτικές, που ακολουθείτε, έχουν ως συνέπεια να υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό, με αποτέλεσμα- και παρά τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών- να είναι αδύνατη η αποτελεσματική πυροπροστασία.

Τα προβλήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Μεσσηνία είναι αρκετά. Μεταξύ
αυτών:
1. Πρώτη χρονιά δεν υπάρχει πυροσβεστικό ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
2. Αρκετά οχήματα και όλα σχεδόν τα βασικά οχήματα της περιοχής δεν μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια διότι είναι φθαρμένα τα ελαστικά τους. Ήδη δυο από τα εφτά δασικά πυροσβεστικά οχήματα είναι ακινητοποιημένα και τα υπόλοιπα πέντε κινούνται οριακά.
3. Η ύπαρξη τριών κατηγοριών πυροσβεστών (μόνιμοι, πενταετούς θητείας και εποχιακοί) δεν επιτρέπει την αποτελεσματική πυροπροστασία.
4. Το αρχηγείο της Πυροσβεστκής Υπηρεσίας δεν έχει εκδώσει ακόμα τον κανονισμό λειτουργίας των εθελοντικών κλιμακίων, με συνέπεια να μη μπορούν να αξιοποιηθούν οι εθελοντικές ομάδες και να συνδράμουν επικουρικά το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
5. Η αλλαγή του ωραρίου εργασίας από το 2010 έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις βάρδιες. Συγκεκριμένα για το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, η εναλλαγή γίνεται σε 8ωρη και 12ωρη βάση, ενώ μέχρι το 2010 γινόταν σε 8ωρη και 24ωρη βάση, όπως άλλωστε ισχύει και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Επειδή πρέπει να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μιας νέας καταστροφικής πυρκαγιάς τη φετινή χρονιά,

1. Θα αποσταλεί άμεσα πυροσβεστικό ελικόπτερο που να εδρεύει στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ώστε να είναι δυνατό να δράσει άμεσα σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς;
2. Θα εγκριθεί το αναγκαίο κονδύλι ώστε να εφοδιαστούν τα πυροσβεστικά οχήματα με καινούρια ελαστικά για να μπορούν να κινηθούν;
3. Θα επαναφέρετε το ωράριο όπως ίσχυε μέχρι το 2010, ώστε η εναλλαγή να γίνετε σε 8ωρη και 4ωρη βάση;
4. Πότε θα εκδοθεί ο κανονισμός λειτουργίας των εθελοντικών κλιμακίων;

Ο ερωτών βουλευτής


Θανάσης Πετράκος

Μετάφραση