28.3.14

Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θ Πετράκου στην Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα την ανάγκη για μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς επιφόρτιση της ΔΕΗ

28/03/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θ Πετράκου στην Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα την ανάγκη για μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς επιφόρτιση της ΔΕΗ

Το βίντεο της Συζήτησης http://youtu.be/YhEyMMTEKxY
Παρατίθεται η συζήτηση:
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, μετά από δεκατέσσερα χρόνια επιβολής του νεοφιλελευθερισμού και των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας, έχουν πλέον καταρρεύσει όλα τα ιδεολογήματά σας, όλα τα ιδεολογήματα του νεοφιλελευθερισμού, ότι δήθεν οι ιδιωτικοποιήσεις και η περίφημη αγορά θα έφερναν μειώσεις στις τιμές.
Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας έχει εκτοξευτεί. Τα τελευταία δέκα χρόνια σχεδόν στο διπλάσιο και τα τελευταία πέντε χρόνια σχεδόν κατά 60%. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής σας είναι και το παράδοξο να αυξάνεται η προσφορά, να μειώνεται η ζήτηση λόγω και των μνημονιακών πολιτικών και να αυξάνεται η τιμή του ρεύματος. Αυτό δηλαδή αποτελεί ένα από τα κατορθώματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, την οποία ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις -και η δική σας- τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια.
Πού φθάνουμε, λοιπόν, σήμερα; Φθάνουμε σήμερα στο τραγικό σημείο, σχεδόν τριακόσιες χιλιάδες οικογένειες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ να μην έχουν ρεύμα. Επίσης, ένα εκατομμύριο εξακόσιες πενήντα χιλιάδες οικογένειες να δυσκολεύονται και να ζητάνε ρυθμίσεις στους λογαριασμούς, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ να είναι 1,5 δισεκατομμύριο και η ΔΕΗ να είναι «μέσα» το 2013 223 εκατομμύρια, δηλαδή σε πορεία απαξίωσης.
Από την άλλη μεριά, όλοι κλαίνε στην Ελλάδα, είτε είναι πολύ φτωχοί, φτωχοί, εργαζόμενοι, ακόμα και οι μικροεπιχειρηματίες, οι επιχειρηματίες,  η βαριά βιομηχανία, οι χαλυβουργοί, οι παραγωγοί των ΑΠΕ όπως είπε η κυρία συνάδελφος πριν που είναι πενήντα πέντε χιλιάδες. Όλοι κλαίνε. Και ποιοι είναι αυτοί που χαίρονται στην Ελλάδα; Επτά περίπου ιδιώτες μεγαλοπαραγωγοί ρεύματος από φυσικό αέριο και οι τραπεζίτες, τους οποίους δεν πειράζετε  καθόλου.
Τα ερωτήματά μας, λοιπόν, είναι τα εξής: Πρώτον, με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση ελέγχει το 70% του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η ΔΕΗ μόνο το 30%, με ποιους τρόπους θα παρέμβει αποτελεσματικά, ώστε να μειωθεί το κόστος, για να μπορεί να δοθεί δωρεάν ρεύμα στους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου, οι οποίοι βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας και οι οποίοι δεν έχουν ρεύμα σήμερα και να μειωθεί το κόστος και στη βιομηχανία και στις μικρές επιχειρήσεις, χωρίς την παράλληλη επιβάρυνση της ΔΕΗ; Δηλαδή, ποια είναι η πολιτική της Κυβέρνησης ως προς τη μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας;
Δεύτερον, γιατί όταν προχωράτε σε ρυθμίσεις μείωσης του ενεργειακού κόστους, όπως κάνατε στη βαριά βιομηχανία, συγχρόνως δεν δεσμεύετε τουλάχιστον τους βιομήχανους να αρθούν οι διαθεσιμότητες και οι επικείμενες απολύσεις; Διότι, γνωρίζετε πολύ καλά ότι και στα δύο χαλυβουργεία της Ελευσίνας και στη «Χαλυβουργική» και στην «Ελληνική Χαλυβουργεία» οι άνθρωποι βρίσκονται ένα βήμα πριν την απόλυση. Στην «Ελληνική Χαλυβουργεία» σε δεκαπέντε μέρες λήγει η τελευταία φάση διαθεσιμότητας και στη «Χαλυβουργική» επιπλέον ενάμιση μήνα τους κρατάνε σε διαθεσιμότητα.
Δηλαδή δεν παίρνετε κανένα ουσιαστικό μέτρο και όταν παίρνετε κάποια μέτρα που εμείς λέμε ότι επιβαρύνουν τη ΔΕΗ, δεν ζητάτε τίποτα από τους βιομήχανους.
Θα θέλαμε να μας απαντήσετε σε αυτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχήν, θα ήθελα να πω το εξής για το θέμα του ενεργειακού, για το ενεργειακό κόστος. Όσον αφορά τον οικιακό καταναλωτή, δεν έχει υπάρξει καμμία αύξηση από πέρυσι τον Ιανουάριο και αυτό έγινε ξεκάθαρα μέσα από την προσπάθεια της Κυβέρνησης.
Γενικότερα, το ενεργειακό κόστος είναι ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ήταν και είναι από τα πρώτα θέματα τα οποία συζητούνται στις Βρυξέλλες και μάλιστα όχι μόνο σε επίπεδο Υπουργών, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής. Είναι κάτι που απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη.
Από εκεί και πέρα, το βασικό για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος είναι να αρθούν οι στρεβλώσεις του παρελθόντος. Άρα, για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό, πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες της αγοράς. Όπως ξέρετε, έχουμε συζητήσει επανειλημμένως και στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ότι αυτή η διαδικασία έχει ένα χρονικό ορίζοντα δύο ετών και ολοκληρώνεται του χρόνου. Αυτό δεν είχε γίνει μέχρι τώρα και θα γίνει μέσα σε δύο χρόνια και ξέρετε πολύ καλά –το έχουμε πει- ότι σε άλλες χώρες έχει διάρκεια τεσσάρων και πέντε ετών.
Αυτό το οποίο κάνουμε για την εξισορρόπηση του συστήματος και ταυτόχρονα τον έλεγχο του ενεργειακού κόστους γίνεται με απόλυτη σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Γι’ αυτό –για να μη μιλώ μόνο για τα γενικά- αντιμετωπίζοντας μέσα σε αυτό το διάστημα πρακτικά αρκετά από τα θέματα στα οποία αναφέρεστε, θεσμοθετήσαμε την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών που δεν υπήρχε. Διευρύναμε κατά πολύ το κοινωνικό τιμολόγιο και εννοώ τα κριτήρια ένταξης, το οποίο είχε και σημαντικό αποτέλεσμα, όπως ξέρετε. Θεσμοθετήθηκε το τιμολόγιο υπηρεσιών αλληλεγγύης, που αφορά φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ειδικά κοινωνικής φροντίδας και λοιπά. Ουσιαστικά, όμως, αυτά είναι μέτρα της πολιτείας τα οποία δεν είναι μόνο για τη ΔΕΗ, αφορούν οποιονδήποτε πάροχο.
Ξεκάθαρος στόχος με τις όποιες πρακτικές ακολουθούνται αυτήν τη στιγμή είναι να βελτιώσουμε το ενεργειακό κόστος και ταυτόχρονα να μη θιγεί η ΔΕΗ. Είπατε ότι η ΔΕΗ παρουσίασε ζημιές με τα χθεσινά στοιχεία. Βέβαια, δεν κάνουμε οικονομική ανάλυση, αλλά το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο. Το 1 δισεκατομμύριο των ληξιπρόθεσμων δεν είναι οικιακοί καταναλωτές, είναι συνολικά της αγοράς.
Από εκεί και πέρα, όμως, για να μην έχει πρόβλημα και η ΔΕΗ –το οποίο είναι κάτι που μας ενδιαφέρει όλους- πρέπει να γίνουν οι αλλαγές στους κανόνες της αγοράς. Από εκεί θα έρθει η εξυγίανση τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για τους καταναλωτές.
Θα ολοκληρώσω στη δευτερολογία μου, κύριε Πετράκο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι σε άλλες χώρες γίνονται σε τέσσερα χρόνια και ότι εμείς θα τα κάνουμε σε δύο. Όμως, σε άλλες χώρες δεν έγινε αυτή η κοινωνική καταστροφή με τις μνημονιακές πολιτικές.
Άρα, γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ με αίσθημα ευθύνης λέει ότι εδώ που είναι τα πράγματα επιβάλλεται αυτήν τη στιγμή να δοθεί η ελάχιστη ποσότητα, που για μια τετραμελή οικογένεια προσδιορίζεται σε 3.600 KW, δηλαδή 300 KW το μήνα, να δοθεί δωρεάν ρεύμα.
Κύριε Υπουργέ, η επιβάρυνση αυτή είναι λιγότερο από 120 εκατομμύρια, δηλαδή είναι λιγότερα χρήματα από τα 151 εκατομμύρια που παίρνουν επιπλέον με την αλλαγή που έγινε από τη ΡΑΕ και την Κυβέρνησή σας οι ιδιώτες μεγαλοπαραγωγοί ρεύματος από φυσικό αέριο. Ξέρετε πολύ καλά ότι την ώρα που περιμένουμε να γίνουν αυτές οι αλλαγές σε δυο χρόνια -όπως είπατε- αυτός ο κόσμος δεν θα έχει ρεύμα.
Γι’ αυτό εμείς λέμε ότι επιβάλλεται να δεχθείτε την πρότασή μας και άμεσα εάν οι ιδιώτες δεν λάβουν αυτό το επιπλέον –που επαναλαμβάνω ότι είναι 150 εκατομμύρια στα 500 συνολικά εκατομμύρια των επιδοτήσεων που παίρνουν- τότε μπορεί να δοθεί.
Επαναλαμβάνω: Η μείωση των τιμών του ρεύματος πρέπει να γίνει μέσα από τη μείωση του κόστους ενέργειας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι με βάση τα στοιχεία της ΔΕΗ το κόστος το οποίο ελέγχεται από την Κυβέρνηση είναι συνολικά 1,3 δισεκατομμύρια περίπου. Εάν αυτά τα 500 εκατομμύρια που δίνονται στους ιδιώτες μεγαλοπαραγωγούς ρεύματος μηδενιστούν, αλλά και όλα τα άλλα φορολογικά μέτρα και τα μέτρα που έχουν να κάνουν με δωρεάν ρύπους, τους οποίους εσείς ζητήσατε πριν από λίγο καιρό, ενώ, για παράδειγμα, η Γερμανία ήδη τα παίρνει και η Πολωνία έχει κάνει αναστολή τέλους ρύπων, μπορεί να μειωθεί αποφασιστικά το κόστος και οι πολύ φτωχοί άνθρωποι να έχουν δωρεάν ρεύμα –θέμα για το οποίο δεν απαντάτε-, αλλά και η βαριά βιομηχανία να έχει φθηνή ενέργεια, με όρους, όμως, και προϋποθέσεις.
Δεν μου απαντήσατε, όμως, γιατί δεν θέσατε τέτοιες προϋποθέσεις. Προχθές ήρθαν τα σωματεία της «Χαλυβουργικής» και της «Ελληνικής Χαλυβουργίας». Οι άνθρωποι βρίσκονται στο δρόμο, ενώ θα εφαρμοστεί η μείωση των τιμών του ρεύματος.
Κύριε Υπουργέ, τι κάνετε; Κουρεύετε και τους πενήντα πέντε χιλιάδες μικροπαραγωγούς. Μάλιστα διαπίστωσα –σημειώνω ότι δεν το έχουμε μελετήσει προσεκτικά και δεν ξέρω εάν αυτό είναι και αυτό που θα κατατεθεί στη Βουλή- διαβάζοντάς το σχέδιο που ήρθε χθες το φως από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2012 κάνετε επιπλέον κούρεμα από απ’ ό,τι είχατε στο αρχικό σχέδιο στους παραγωγούς φωτοβολταϊκών.
Και εξηγήστε μου: Την ίδια στιγμή που κουρεύετε σαράντα χιλιάδες παραγωγούς οικιακών φωτοβολταϊκών, σε έναν μεγαλοεπιχειρηματία -για τον οποίο η Κυβέρνηση ενδιαφέρθηκε τις προηγούμενες μέρες και του έκανε και ένα «δωράκι» φορολογικό, του χάρισε πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων- του δίνετε είκοσι οκτώ λεπτά στην ηλιοθερμική μονάδα, όταν εσείς ο ίδιος λέτε ότι όποιος σήμερα μπαίνει στο σύστημα πάνω από οκτώ λεπτά επιβαρύνει το λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ.
Πώς δηλαδή κουρεύονται οι σαράντα χιλιάδες οικιακοί παραγωγοί και την ίδια στιγμή ένας παίρνει είκοσι οκτώ λεπτά για την ηλιοθερμική μονάδα;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Πώς εξηγείται αυτό, κύριε Υπουργέ, και γιατί –θα επιμείνω- δεν βάζετε θέμα στις τράπεζες; Και επιπλέον σε αυτούς τους ανθρώπους –θα τους δείτε μπροστά σας έχουν τώρα συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο, θα μαζευτούν από όλη την Ελλάδα- έχετε κάνει και άλλα: φόρο πάνω στο φόρο, επιβολή έκτακτης εισφοράς την οποία φορολογείτε και τους ζητάτε να είναι φορολογικά ενήμεροι κ.λπ. χωρίς καμμία παραμετροποίηση. Και όλα αυτά συνεχίζονται και με επιπλέον 35%.
Σας προτείνουν να κάνουν πίστωση στο ΛΑΓΗΕ και να μηδενιστεί λογιστικά το έλλειμμα. Γιατί δεν το κάνετε αυτό ή τουλάχιστον να έρθετε σε συμφωνία; Εάν πάνε στα δικαστήρια και δικαιωθούν, θα τα πληρώσει μια  επόμενη Κυβέρνηση αυτά που κάνετε εσείς τώρα παραβιάζοντας τις συμβάσεις, κύριε Υπουργέ.
Σε μισή ώρα θα βρίσκεται μπροστά από το Υπουργείο σας όλος αυτός ο κόσμος και θα ζητάει συνάντηση μαζί σας και πρέπει να του απαντήσετε γιατί –επαναλαμβάνω- τους μικρούς τούς κουρεύετε ακόμη περισσότερο απ’ ό,τι ήταν στο αρχικό σχέδιο και γιατί δεν βάζετε τις τράπεζες μέσα.
Και σας είπα –και κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε- ότι οι μόνοι που χοροπηδάνε και χαμογελάνε στην Ελλάδα, όταν όλοι κλαίνε, είναι επτά περίπου ιδιώτες παραγωγοί ρεύματος από φυσικό αέριο τους οποίους δεν ενοχλείτε καθόλου και οι τραπεζίτες. Αυτοί είναι. Όλος ο υπόλοιπος κόσμος κλαίει αυτήν τη στιγμή όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια είτε είναι καταναλωτής είτε μικροεπιχειρηματίας είτε εργαζόμενος στις βιομηχανίες, τον οποίο δεν προστατεύετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Ευχαριστώ, κύριε Πετράκο.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Προφανώς, κύριε Πετράκο, θέσατε θέματα που θα πρέπει να μιλώ επί τριάντα λεπτά για να τα απαντήσω. Όπως είπα και πριν φαντάζομαι ότι θα τα πούμε και στην επιτροπή. Δεν μπορώ όλα αυτά να τα απαντήσω εδώ ταυτόχρονα.
Σίγουρα αυτό που είπα και την πρωτολογία μου -και το λέω και τώρα- είναι ότι έχουν ληφθεί μέτρα για τον οικιακό καταναλωτή με το κοινωνικό τιμολόγιο και με άλλες ενέργειες που είναι σαφείς, ξεκάθαρες, έχουν αναγνωριστεί από τους πολίτες, τις χρησιμοποιούν και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως ξέρετε επίσης, καλύψαμε πάρα πολλές οικογένειες –σχεδόν όλες-και με σύνδεση που υπήρχε προ μηνών, όπως θυμάστε και αυτό έγινε χωρίς κανένα κόστος για τους καταναλωτές.
Από εκεί και πέρα δεν πρέπει να λέμε πράγματα που μπορεί να ακούγονται ωραία, αλλά είναι θεωρητικά. Είπαμε ότι πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες τις αγοράς. Εμείς υιοθετήσαμε το μεταβατικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Δεν άκουσα κάποια στιγμή να πείτε «μπράβο, είναι μία καλή κίνηση». Μαζί με το μεταβατικό ρυθμιστικό πλαίσιο είναι και η κατάργηση του 10% του μπόνους του μηχανισμού ανάκτησης. Η κατάργηση του κανόνα 30%...
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, 151.000.000 πήραν οι ιδιώτες.
ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Μισό λεπτό, κύριε συνάδελφε, θα σας απαντήσω. Αφήστε με να μιλήσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κύριε Πετράκο, σας παρακαλώ. Είστε και από τους αγαπημένους μου.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ζητώ συγνώμη και από τον Υπουργό και από εσάς, αλλά πώς να μην τα πούμε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Έχετε θέσει πολλά θέματα, αφήστε τον Υπουργό να απαντήσει. Τα είπατε, σας ευχαριστώ.
Κύριε Υπουργέ, συνεχίστε.
ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Όπως ξέρετε, καταργήθηκε και το 30%, ο κανόνας του 30% του μεταβλητού κόστους. Ήδη αυτά που έχουμε κάνει έχουν φέρει ένα αποτέλεσμα στο σύστημα εξοικονόμησης 150 εκατομμυρίων και αυτά είναι στοιχεία που έχει και η ΔΕΗ και ο ΛΑΓΗΕ. Αυτά γίνονται γιατί έχουμε αλλάξει τους κανόνες μέχρι να κάνουμε του χρόνου το ενιαίο ευρωπαϊκό μοντέλο.
Όμως, δεν έχουμε σταματήσει εκεί. Τον Μάιο καταργείται –το ξέρετε πολύ  καλά, γιατί το έχω πει επανειλημμένως- ο ίδιος ο μηχανισμός του μεταβλητού κόστους. Αυτό είναι πρόσθετη εξοικονόμηση. Τα δε ΑΔΙ –για τα οποία έχουμε κάνει πολύ μεγάλη κουβέντα στην Επιτροπή- με τη μορφή που έχουν σήμερα, τον Σεπτέμβριο καταργούνται. Αυτά είναι ενέργειες που δεν είχαν γίνει ποτέ μέχρι σήμερα και τις κάνει αυτή η Κυβέρνηση.
Ως προς τη βιομηχανία, φυσικά πρέπει να την ενισχύσουμε, γιατί εκεί υπάρχουν θέσεις εργασίας. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μία κρίση. Είναι εξαγωγικές βιομηχανίες. Πρέπει να μπορούν να αντιμετωπίσουν τους ανταγωνιστές τους στο εξωτερικό, όχι στην Ελλάδα. Αυτούς βοηθούμε, αλλά με ποιο τρόπο; Με τρόπους εγκεκριμένους και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εσείς ο ίδιος, αν θυμάμαι καλά, φωνάζατε για τη διακοψιμότητα. Η διακοψιμότητα πρόκειται να γίνει. Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από την άλλη μεριά και η αντιστάθμιση ρύπων εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν μιλώ για την τρόικα, αλλά για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί όλες αυτές οι ενέργειες πρέπει να έχουν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της DG ENERGY, όπως ξέρετε πολύ καλά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Γιατί δεν βάζετε όρους και προϋποθέσεις στους βιομηχάνους;
ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Αυτά είναι ενέργειες και προς τους καταναλωτές και προς τη βιομηχανία, για να μπορέσει να στηριχθεί, να είναι ανταγωνιστική, να κρατήσει τις θέσεις εργασίας ή ακόμη και να τις αυξήσει.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Αυτό σας είπα.
ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Άλλωστε πριν από δύο-τρεις εβδομάδες –δεν είναι παλιό- μία από τις μεγάλες χαλυβουργίες ανακοίνωσε νέο επενδυτικό πλάνο, αν θυμάμαι καλά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Και άλλες διαθεσιμότητες.
ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Μιλώ για τη συγκεκριμένη εταιρία που έκανε επίσημη ανακοίνωση, δεν είναι μυστικό.
Σε αυτό που θέλω να καταλήξω -για να μην καταχρώμαι και τον χρόνο, γιατί δεν μπορώ να αναλύσω όλα τα θέματα- είναι ότι οι κινήσεις που κάνουμε έχουν σαφή στόχευση και προς τον οικιακό καταναλωτή, που πράγματι έχει δημιουργήσει θετικά αποτελέσματα και ταυτόχρονα προς τη βιομηχανία -μετά από μεγάλη μάχη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γνωρίζετε πολύ καλά γιατί το λέω αυτό- και ειδικά για τη διακοψιμότητα. Έτσι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε, να πάμε ένα βήμα παρακάτω για να ξεπεράσουμε την κρίση.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ.
Το Γραφείο Τύπου


Αθήνα 11/03/2014
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ. κ. Υπουργούς:
·         Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
·         Οικονομικών
Θέμα: «Ανάγκη για μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς επιφόρτιση της ΔΕΗ»
Η κυβέρνηση παγιδευμένη στους νεοφιλελεύθερους δογματισμούς για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και στις μνημονιακές της υποχρεώσεις έχει εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση των τιμών στο ρεύμα που  έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση τα νοικοκυριά καθότι σημαντικό μέρος αυτών βιώνει την ενεργειακή φτώχεια και έχει μειώσει και την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.

Για να μειωθεί η τιμή του ρεύματος απαιτείται μείωση του κόστους παραγωγής ρεύματος γιατί διαφορετικά η ΔΕΗ θα αντιμετωπίσει προβλήματα βιωσιμότητας και η χώρα θα χάσει την ενεργειακή της ασφάλεια. Οι λύσεις που υιοθετεί κατά καιρούς η κυβέρνηση έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα και επιδεινώνουν το πρόβλημα. Η μείωση του κόστους ενέργειας είναι αναγκαία και δυνατή, ώστε τα νοικοκυριά που είναι στο Κ.Ο.Τ. να έχουν δωρεάν 3600 KWH ανά έτος και η βιομηχανία φθηνό ρεύμα αρκεί να ακολουθηθεί μια ριζικά διαφορετική ενεργειακή πολιτική.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1.    Καθότι η κυβέρνηση ελέγχει το 70% του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα παρέμβει και θα μειώσει το κόστος ώστε να μπορεί να δοθεί δωρεάν ρεύμα στου δικαιούχους του ΚΟΤ και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στην βιομηχανία χωρίς την ανάλογη επιβάρυνση της ΔΕΗ; Ποια η πολιτική της κυβέρνησης ως προς την μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας;
2.     Γιατί προχωρά στην μείωση του κόστους ενέργειας στην βιομηχανία χωρίς να απαιτείται μια σειρά από δεσμεύσεις όπως α) Άρση των διαθεσιμοτήτων και διακοπή της διαδικασίας των επικείμενων ομαδικών απολύσεων β) καμία απόλυση στο μέλλον, καμία μείωση των μισθών και επιδομάτων των εργαζομένων  γ) αύξηση των θέσεων εργασίας;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Πετράκος Αθανάσιος



Μετάφραση