7.3.14

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΟΥΣΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΤΣΜΕΔΕ), ΝΟΜΙΚΩΝ (ΤΑΝ), ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΤΣΑΥ) ΤΟΥ ΕΤΑΑ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ  ΔΙΟΙΚΟΥΣΩΝ  ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΤΣΜΕΔΕ), ΝΟΜΙΚΩΝ (ΤΑΝ), ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΤΣΑΥ) ΤΟΥ ΕΤΑΑ.


Διαβούλευση με εκπροσώπους των Διοικουσών Επιτροπών των  Ασφαλιστικών Τομέων των Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), των Νομικών (ΤΑΝ), των Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) που συμπεριλαμβάνονται στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) πραγματοποιήθηκε στις 5/3/2014 με πρωτοβουλία Βουλευτών της ΕΕΚΕ Εργασίας και Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη διαβούλευση συμμετείχαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ οι Βουλευτές Δ. Στρατούλης υπεύθυνος ΕΕΚΕ Εργασίας, Ε. Ουζουνίδου Υπεύθυνη ΕΕΚΕ Υποδομών, Κ.Ζαχαριάς Βουλευτής Αρκαδίας, Α.Θεοπεφτάτου Βουλευτής Κεφαλληνίας, Θ.Πετράκος Βουλευτής  Μεσσηνίας, Σ.Σαμοίλης Βουλευτής Κέρκυρας.
Εκ μέρους των Δ.Ε. των Τομέων συμμετείχαν οι κοι Ι.Γαμβρίλης-Πρόεδρος ΔΕ ΤΣΜΕΔΕ και τα μέλη  Θ. Βασιλείου, Π. Μούζιος και Α. Φιλιππίδης Δ.Κωστάκης Αναπληρωτής του Προέδρου Ταμείου Νομικών, η Μ. Πουλαντζά εκπρόσωπος του υποτομέα των Συμβολαιογράφων, ο  Α. Κατσίκης Μέλος ΔΕ Υγειονομικών.
Οι βουλευτές έθεσαν για συζήτηση τα σοβαρότατα προβλήματα που απασχολούν τους ασφαλισμένους των Τομέων, τις επιπτώσεις στους ίδιους και τις οικογένειές τους που  αφορούν :
α.  στην αποστολή βεβαιώσεων οφειλής στο ΚΕΑΟ
β. στη  διακοπή υγειονομικής κάλυψης των ασφαλισμένων που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές. 
γ. στο υφιστάμενο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών που αποδεικνύεται στην πράξη αναποτελεσματικό και
δ. στην ανυπαρξία κάλυψης της ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες επιστήμονες, παρά την εισφορά που καταβάλλουν για μια τέτοια κάλυψη από 1/1/2011 στα πλαίσια του ν. 3986/2011.
Τονίσθηκαν από τους εκπροσώπους του ΤΣΜΕΔΕ, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ταμείο και οι ασφαλισμένοι του και τα οποία ξεκίνησαν  από την βίαιη  ενοποίηση των Ταμείων (ν.3655/2008), το κούρεμα λόγω PSI των αποθεματικών του και η εντεινόμενη από τους μνημονιακούς  νόμους αποδόμησή του καθώς και η συνεχής συρρίκνωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων του που οδηγούν, ως υποστήριξαν, σχεδιασμένα στην οριστική διάλυση του Ταμείου.   
Τόνισαν τη δυνατότητα είσπραξης των οφειλών των ασφαλισμένων από το ίδιο το Ταμείο, χωρίς την αναγκαιότητα του ΚΕΑΟ, αναδεικνύοντας το στρεβλό και επικίνδυνο ρόλο του για τους ασφαλισμένους, την αναγκαιότητα μείωσης των ήδη υψηλών ασφαλιστικών εισφορών, που να αντιστοιχίζεται με την σκληρή και παρατεταμένη υφεσιακή πραγματικότητα που πλήττει τους Μηχανικούς, την ανατροπή του πλαισίου ρυθμίσεων που λειτουργούν τιμωρητικά για τους ασφαλισμένους και αναποτελεσματικά για το Ταμείο.
Τόνισαν τέλος την ανυπαρξία κάλυψης της ανεργίας των Μηχανικών παρά την καταβολή από μέρους τους εισφοράς (από 1/1/2011) για αυτόν τον σκοπό και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Δ.Ε. του Ταμείου για ενεργοποίηση του θεσμοθετημένου Κλάδου Ειδικών Παροχών (από τον Δεκ. 2006/ν.3518) που θα έλυνε ουσιαστικά το πρόβλημα.
Επιπλέον οι εκπρόσωποι των ταμείων Νομικών και Υγειονομικών, έθεσαν το πρόβλημα των οφειλών των νέων επιστημόνων, την αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις  υποχρεώσεις τους αλλά εξέφρασαν το θέμα με τους μεγαλοοφειλέτες που δεν πρέπει να απαλλαγούν από τις εργοδοτικές εισφορές που οφείλουν στα ταμεία 

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισαν την αναγκαιότητα να ληφθεί μέριμνα για τις χιλιάδες νέων επιστημόνων, μηχανικών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων, γιατρών, και των οικογενειών τους  οι οποίοι σήμερα είτε δεν καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά είτε απειλούνται από την διακοπή της υγειονομικής κάλυψης, υποσχέθηκαν δε ότι θα επαναφέρουν για 3η φορά τροπολογία που θα αφορά τη δυνατότητα ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις  οφειλές καθώς και την δέσμευση για πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του συνόλου των ασφαλισμένων. 

Μετάφραση