18.3.14

«Ημιτελές κινδυνεύει να μείνει το Φιλιατρινό φράγμα λόγω αδιαφορίας των αρμοδίων»

18/03/2014
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
·         ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
·         ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Θέμα: «Ημιτελές κινδυνεύει να μείνει το Φιλιατρινό φράγμα λόγω αδιαφορίας των αρμοδίων»


Η προκλητική αδιαφορία του ΥΠΑΑΤ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το Φιλιατρινό φράγμα έχει οδηγήσει στην καταγγελία της σύμβασης από την κατασκευάστρια εταιρεία και ο κίνδυνος το έργο να μείνει ημιτελές είναι πλέον ορατός. Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις που έχουμε κάνει λύση δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα. Είμαστε υποχρεωμένοι να σας υπενθυμίσουμε ότι στις 21/10/2013 είχαμε καταθέσει ερώτηση με αρ. πρ. 2933 και ζητούσαμε την επίλυση των προβλημάτων για τη συνέχιση του έργου. Επίσης στις 25/2/2014 είχαμε  συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και το έργο θα ολοκληρωθεί. Δυστυχώς όμως δεν έχει γίνει τίποτα και είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε καταθέτοντας εκ νέου ερώτηση.
Το συγκεκριμένο έργο είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή της Τριφυλίας και η ολοκλήρωσή του θα συνέβαλε στην ανάπτυξη της περιοχής και της αγροτικής οικονομίας γενικότερα. Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσή του έχει ως αποτέλεσμα το έργο να υποστεί ζημιές από τις βροχοπτώσεις στις αρχές Δεκεμβρίου του 2013.
Επισημαίνουμε ότι το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Γεωργικής Ανάπτυξης στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο 2014. Οι ευθύνες του ΥΠΑΑΤ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι μεγάλες για την καθυστέρηση πληρωμής των εκτελεσμένων και πιστοποιημένων εργασιών. Η καθυστέρηση αυτή αποτέλεσε την αφορμή να προχωρήσει η κατασκευάστρια εταιρεία σε καταγγελία της σύμβασης.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1.   Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το ΥΠΑΑΤ και η Περιφέρεια Πελοποννήσου για να επιλυθούν τα προβλήματα και να ολοκληρωθεί το σημαντικό αυτό έργο για την περιοχή της Τριφυλίας;
2.   Γιατί υπήρξε αυτή η καθυστέρηση στην καταβολή των οφειλών για τις εκτελεσμένες και πιστοποιημένες εργασίες,  γεγονός που  οδήγησε στην καταγγελία της σύμβασης, τη στιγμή μάλιστα που το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκό πρόγραμμα;
Ο Ερωτών Βουλευτής


Πετράκος Αθανάσιος

Μετάφραση