30.3.14

Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θ Πετράκου στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών για το πολυνομοσχέδιο

30/03/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θ Πετράκου στην κοινή συνεδρίαση  της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών για το πολυνομοσχέδιο


Παρατίθεται η ομιλία:
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση με αντιδημοκρατική μεθόδευση η οποία ευτελίζει τη Δημοκρατία και την Κοινοβουλευτική διαδικασία προσπαθεί να περάσει μέτρα τα οποία βαφτίζει ως μνημονιακές υποχρεώσεις. Αλλά αποκαλύπτεται από τους ίδιους τους Κυβερνητικούς Βουλευτές που μίλησαν, παρότι όμως που θα τα ψηφίσουν δυστυχώς, ότι είναι μέσα και μέτρα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τις μνημονιακές υποχρεώσεις αλλά με συγκεκριμένα συμφέροντα, όπως γίνεται με τις απολύσεις των  ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
Η Κυβέρνηση και η εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα και την διανομή των 500.000 περίπου εκατομμυρίων ενόψει των Ευρωεκλογών, τη στιγμή που έχει πάρει από τις τσέπες του κόσμου 50 δισ. ευρώ, δηλαδή, έκλεψε 100 ευρώ, επιστρέφει ένα και μας λέτε να σας πούμε, ευχαριστούμε. Να σας ευχαριστήσει ο λαός που του κλέβεται τα 99 ευρώ. Πολύ ωραίο επιχείρημα, τρομερό, να σας δοξάσουμε δηλαδή γι' αυτό.
Αποδεχθήκατε την κατάργηση του όρου φρέσκου γάλα, το οποίο είναι η ουσία για την Ελληνική Κτηνοτροφία. Εάν θέλετε να μειώσετε την τιμή του γάλακτος σας το είπε και χθες ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κάντε αυτό που κάνει η Αγγλία, όπου το Φ.Π.Α είναι 0%, ενώ εδώ είναι 13% ή αυτό που κάνει η Πορτογαλία και Ισπανία που το Φ.Π.Α είναι 4% και η τιμή του γάλακτος θα μειωθεί αμέσως.
Κρύβεται επίσης ότι στο νέο μνημόνιο που έχετε υπογράψει και δεν το έχετε φέρει εδώ, με πρόφαση τον εξορθολογισμό των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, έχετε συμφωνήσει για αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος που αφορούν δυόμισι εκατομμύρια νοικοκυριά, με κατανάλωση μέχρι 800 κιλοβατώρες. Δηλαδή, τους πιο φτωχούς ανθρώπους, αλλά και αυξήσεις στο αγροτικό τιμολόγιο, επιπρόσθετα έχετε συμφωνήσει για την περαιτέρω επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της Δ.Ε.Η.
Έρχεστε τώρα στο πολυνομοσχέδιο και έχετε συμπεριλάβει ρυθμίσεις όπως έχουν πει και άλλοι συνάδελφοί, που προβλέπουν μεγάλες μειώσεις σε εγγυημένες τιμές για τα μικρά πρώτα απ' όλα φωτοβολταϊκά μέχρι 100 κιλοβάτ, τα αγροτικά και τα οικιακά. Εδώ συμβαίνουν πρωτοφανή πράγματα, πρώτον, πρέπει να καταγγείλουμε ότι χθες τρεις χιλιάδες άνθρωποι ήρθαν έξω από το ΥΠΕΚΑ περίμεναν τους Υπουργούς να συζητήσουν μαζί τους και αντί για συζήτηση αντιμετωπίστηκαν με χημικά και με ξύλο από τα ΜΑΤ.
Αυτό είναι απαράδεκτο και δείχνει το επίπεδο της Δημοκρατικής σας αντίληψης. Δεύτερον, με πιο ηθικό, νομικό και πολιτικό δικαίωμα προβαίνει η κυβέρνηση σε μονομερή τροποποίηση των συμβάσεων που έχει υπογράψει το Ελληνικό Δημόσιο; Από πού αντλείται αυτό το δικαίωμα; Γιατί δεν το κάνει, παρότι εμείς διαφωνούμε με μια πρόσθετη πράξη, πάνω στις υπάρχουσες συμβάσεις; Δεν το ξέρετε ότι θα προσφύγουν στα Δικαστήρια και ότι θα δικαιωθούν μετά από κάποια χρόνια; Τρίτον, με ποιο δικαίωμα οδηγείται στην καταστροφή ανθρώπους που για να εγκαταστήσουν κάποιο μικρό 100αρι ή οικιακό φωτοβολταϊκό, δανείστηκαν ή έβαλαν τις οικονομίες τους δεσμεύοντας σπίτια και περιουσίες και τώρα μειώνεται δραματικά της τιμές, που σε ορισμένες περιπτώσεις, εκεί που τα πολλά 100αρια για τα αγροτικά και τα οικιακά, ξεπερνάνε το 35%;
Τέταρτον, γιατί το πρόβλημα της μείωσης του ελλείμματος του ΛΑΙΓΕ το φορτώνουν αποκλειστικά η παραγωγή των ΑΠΕ αφού για τη διόγκωση τους δεν ευθύνονται αυτοί, αλλά οι άστοχες και χωρίς προγραμματισμό αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής; Πέμπτον, γιατί η Κυβέρνηση κοροϊδεύει τους μικρούς τη στιγμή που συνεχίζει τις προκλητικές επιδοτήσεις 500 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο στους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος από φυσικό αέριο; Αλλά και επιπλέον σε έναν μεγαλοεπιχειρηματία, τον οποίον εδώ είναι κ. Σταϊκούρας και ο κ. Στουρνάρας, του έδωσαν δωράκι φορολογικό προ ημερών με Τροπολογία και του χάρισαν εκατοντάδες εκατομμύρια και σε αυτόν δίνει, τώρα σε ηλιοθερμικό πάρκο 280 ευρώ την μεγαβατώρα, όταν η Κυβέρνηση παραδέχεται ότι όποιος μπαίνει από δω και πέρα στο σύστημα με πάνω από 80 € την μεγαβατώρα θα επιβαρύνει τον ΛΑΓΗΕ.
Έκτον, γιατί βγάζει εκτός του κάδου των ευθυνών τις Τράπεζες οι οποίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των προβλημάτων στα φωτοβολταϊκά; Αυτά είναι απαράδεκτα. Οι Τράπεζες πρέπει να επωμισθούν ένα κομμάτι επιπτώσεων, δηλαδή, πρέπει να κουρευτούν τα δάνεια των ανθρώπων, να είναι άτοκα για ένα διάστημα, οι δόσεις να επιμηκυνθούν στο χρόνο αποπληρωμής τους και να μειωθούν τα επιτόκια. Επίσης, γιατί οι μεγαλύτερες μειώσεις 35% είναι από το δεύτερο εξάμηνο του 2012, μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2013; Δηλαδή, εκεί που είναι ο μεγάλος όγκος τα μικρά, τα αγροτικά και τα οικιακά και, αντίστοιχα, το τελευταίο τρίμηνο του 2013 που συνδέθηκαν κατά βάση μεγάλες μονάδες, εκεί οι μειώσεις είναι πολύ μικρές. Επίσης, γιατί δεν διατηρείτε την τιμαριθμική αναπροσαρμογή, αν και είναι επιπλέον;
 Η μονάδα ΣΗΘΥΑ, η μονάδα συμπαραγωγής του κ. Μυτιληναίου, που με μια φωτογραφική ρύθμιση από τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τώρα είναι στα πρόθυρα της δικαιοσύνης, ερχόσαστε με νέα νομοθετική ρύθμιση στα πλαίσια του νομοσχεδίου και μειώνετε δραματικά την έκτακτη εισφορά, όταν για τους μικρούς οικιακούς και τα 100άρια, επαναλαμβάνω, την έκτακτη εισφορά την βάζετε 35%. Δηλαδή, για μια ακόμα φορά παίρνετε χρήματα από τα φωτοβολταϊκά, για να πληρώσετε τις μονάδες φυσικού αερίου, μέσα από τα αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος και το μηχανισμό ανάπτυξης του μεταβλητού κόστους.
Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η καταστροφή των μικροπαραγωγών -το είπε και ο κ. Μωραΐτης με τον τρόπο του- και η συγκέντρωση της παραγωγής των μικρών φωτοβολταϊκών σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Γι' αυτό και οι μικροπαραγωγοί θα σας απαντήσουν στις 25 Μάη με την ψήφο τους.


Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση