6.3.14

Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκου στην Bουλή στην συζήτηση στο ΣΝ "Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη".

06/03/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκου  στην Bουλή στην συζήτηση στο ΣΝ "Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη".


Το βίντεο της ομιλίας: http://youtu.be/khGK82aKZ1E
Η ομιλία του Θ. Πετράκου:
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών είναι συνταγματικό τους δικαίωμα και απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργική ύπαρξη κάθε ανθρώπου και θα πρέπει να παρέχεται σ’ όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φύλου και θρησκείας.
Η ΕΛΑΣ πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό και πρέπει να εκδημοκρατιστεί. Αυτό είναι το κύριο ζητούμενο της εποχής μας. Πρέπει να προστατεύει την περιουσία και τη ζωή των πολιτών και όχι να χρησιμοποιείται από τις κυβερνήσεις ως κατασταλτικός μηχανισμός απέναντι στις λαϊκές κινητοποιήσεις.
Μας είπε πολλά ο προηγούμενος συνάδελφος. Μπορούμε να τον συγχωρέσουμε μόνο επειδή δεν πρέπει να έχει πάει σε καμμία κινητοποίηση, γιατί ήταν μονίμως υπέρ του μνημονίου όλα αυτά τα χρόνια και υπέρ της εφαρμογής των άγριων αντιλαϊκών πολιτικών. Πρέπει, όμως, να γνωρίζει ο κύριος συνάδελφος που μίλησε πριν, αλλά και ο κ. Υπουργός, ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να κινητοποιούνται και οφείλετε να προστατεύετε αυτό το δικαίωμα των πολιτών και όχι να χρησιμοποιείται η Αστυνομία ως κατασταλτικός μηχανισμός.
Κύριε Υπουργέ, οφείλετε να δώσετε λόγο γιατί τον τελευταίο μήνα πέντε μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ έχουν ξυλοκοπηθεί αγρίως σε λαϊκές κινητοποιήσεις και σε δύο μέλη έχουν απαγγελθεί κατασκευασμένες κατηγορίες. Ήδη ο πρώην Πρόεδρος της ΟΛΜΕ και σημερινό μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Γρηγόρης Καλομοίρης προχώρησε σε ψευδή καταμήνυση κατά όσων τον κατηγόρησαν ενώ τον χτυπούσαν τρεις προχθές. Αυτού του είδους την Αστυνομία θέλετε εσείς;
Εμείς θέλουμε μία άλλη Αστυνομία που θα προσανατολίζεται στο να προστατεύει τους πολίτες και την ασφάλειά τους στο χωριό, να προστατεύει τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους που μπορεί να είναι θύματα κάποιας εγκληματικής πράξης. Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται ένα νέο νόμο-πλαίσιο για τη λειτουργία όλων των υπηρεσιών είτε αυτή είναι η Αστυνομία, είτε η Πυροσβεστική, είτε το Λιμενικό Σώμα.
Ένα τέτοιο εγχείρημα θα έπρεπε να λάβει υπ’ όψιν του και τη γνώμη των εκπροσώπων της ηγεσίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων και εξειδικευμένων επιστημόνων που έχουν σχέση με την εγκληματολογία, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών φορέων.
Εσείς όμως, όπως είπε και ο Εισηγητής μας, με το σχέδιο αυτό δεν έχετε λάβει υπ’ όψιν καμμία απ’ αυτές τις επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει, αλλά και τις μελέτες και τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Δεν ρωτήθηκε κανένας.
Με το νομοσχέδιο που φέρνει σήμερα η Κυβέρνηση προς ψήφιση, δεν αντιμετωπίζετε βασικά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της Αστυνομίας. Ικανοποιημένη μπορεί να αισθάνεται μόνο η τρόικα, που απαιτεί μια φτηνή Αστυνομία με κακοπληρωμένους αστυνομικούς, με ελλιπή εκπαίδευση, κεντρικά ελεγχόμενους και κατευθυνόμενους για την εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης κυβερνητικής πολιτικής, όπως προείπα, ενάντια στις λαϊκές κινητοποιήσεις.
Η Κυβέρνηση, αν ήθελε να εξοικονομήσει χρήματα, θα μπορούσε να τα εξοικονομήσει, αν χρησιμοποιούσε τα ακίνητα του Δημοσίου σαν αστυνομικά τμήματα και όχι να νοικιάζει αυτά από ιδιώτες. Αντί γι’ αυτό όμως η Κυβέρνηση προχώρησε στην πώληση είκοσι οκτώ ακινήτων του Δημοσίου με τίμημα που ανέρχεται στα 261 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία και θα μπουν απευθείας στον ειδικό λογαριασμό των δανειστών της χώρας για το χρέος.
Το ελληνικό Δημόσιο τα νοικιάζει, όπως δεσμεύεται από τη σύμβαση, την επόμενη μέρα, με εγγυημένο μίσθωμα 30 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο για είκοσι χρόνια. Αναλαμβάνει ως ενοικιαστής το ελληνικό Δημόσιο, πλέον, την ετήσια ασφάλιση των κτηρίων, καθώς και την τακτική τους συντήρηση. Το συνολικό τίμημα που θα καταβληθεί από το ελληνικό Δημόσιο σε βάθος εικοσαετίας θα είναι 600 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τα μισθώματα.
Η μεγαλοψυχία όμως των ιδιωτικών funds, που έσπευσαν να κλείσουν το deal με όσους σώζουν τη χώρα, φαίνεται ενδεικτικά και στο εξής: Μετά την παρέλευση της εικοσαετίας το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να επαναγοράσει τα συγκεκριμένα ακίνητα στην αγοραία τιμή της εποχής, αλλιώς ο ιδιοκτήτης μπορεί να εκμεταλλευτεί κατά το δοκούν. Αυτού του είδους την οικονομία υποτίθεται ότι κάνετε και από την άλλη μεριά μειώνετε μισθούς και συντάξεις συνέχεια και τους μισθούς των ενστόλων.
Με το παρόν νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης κατάργηση 6.700 κενών οργανικών θέσεων σε χαμηλόβαθμο προσωπικό και ταυτόχρονα η δημιουργία νέων διοικητικών σχημάτων, που το μόνο που διασφαλίζει είναι οι καρέκλες στους υψηλούς βαθμούς. Ίσως γι’ αυτό να καθυστερούν και οι κρίσεις ανωτάτων αστυνομικών στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική.
Μετά το σχέδιο «Καλλικράτης» για τη συγχώνευση των δήμων, με τα γνωστά αρνητικότατα αποτελέσματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και το σχέδιο «Αθηνά» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, έρχεται τώρα ο «Καλλικράτης» της Αστυνομίας. Πρόκειται για ένα σχέδιο, όπως προείπαμε, για την κατάργηση των 6.700 θέσεων υπηρεσίας που είχαν κενά, που θα παρουσιάζονται τώρα πλήρεις σε βάρος της αστυνόμευσης στο επίπεδο, κυρίως, της περιφέρειας.
Αυξάνει την εργασία στο ήδη καταπονημένο προσωπικό, συντηρεί και αυξάνει τις μετακινήσεις για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, απομακρύνει τη δυνατότητα των αστυνομικών να υπηρετήσουν στον τόπο κατοικίας τους, κατευθύνοντάς στην καλλιέργεια πελατειακών σχέσεων για κάποιο πράγμα που δικαιούνται, και φυσικά σταματάει η αναγκαιότητα πρόσληψης μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, γιατί αυτό σας ενοχλούσε γιατί είχε συμβάλει στον εκδημοκρατισμό της Αστυνομίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Νομός Μεσσηνίας, όπου τα οργανικά κενά σήμερα φτάνουν το 25%. Με σχέδιο αυτό τα κενά θα εξαφανιστούν, αφού καταργούνται. Με ποιον τρόπο επομένως θα βελτιώσουμε την αστυνόμευση στα χωριά;
Επίσης, ο κύριος Υπουργός είχε υποσχεθεί επανειλημμένα σε απαντήσεις ερωτήσεων που έχουμε κάνει ότι θα σταματήσουν οι μετακινήσεις των αστυνομικών σε καθημερινή βάση σε μεγάλες αποστάσεις, όπως παραδείγματος χάρη από τη Μεσσηνία στην Κόρινθο, στο Κέντρο Φύλαξης Μεταναστών. Αλήθεια, με το νέο σχέδιο πώς αντιμετωπίζεται αυτό;
Ολόκληρες περιοχές που είναι λίγο ή πολύ απομακρυσμένες από μεγάλα αστικά κέντρα, όπως είναι η Κορώνη, η Μεθώνη, η Μάνη και άλλες περιοχές, αλλά και το εσωτερικό του Νομού Μεσσηνίας, θα μείνουν χωρίς κανέναν αστυνομικό. Ήδη η κατάσταση στις περιοχές αυτές είναι απελπιστική από την υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων, αλλά και την έλλειψη μέσων. Πώς, λοιπόν, θα προστατευθούν οι πολίτες; Άρα, ο προσανατολισμός σας είναι μόνο ενάντια στις λαϊκές κινητοποιήσεις και όχι στην προστασία των πολιτών.
Το ίδιο συμβαίνει και στο Λιμενικό και την Πυροσβεστική. Αναδιάρθρωση στο Λιμενικό για την Κυβέρνηση σημαίνει το κλείσιμο λιμενικών σταθμών, όπως ο Σταθμός του Αγίου Νικολάου της Μάνης, ο οποίος καλύπτει όλο το Ταίναρο, από το οποίο γίνεται πολύ μεγάλο λαθρεμπόριο και το γνωρίζετε. Το σχέδιο, λοιπόν, της αναδιάρθρωσης δεν μας λέει με ποιον τρόπο θα ενισχυθεί το Λιμενικό με κατάλληλα μέσα, όπως παραδείγματος χάρη με σκάφη, για να αντεπεξέλθει στο δύσκολο έργο του σε τέτοιες περιοχές, όπως είναι η Μεσσηνία, όπου περνάνε μια σειρά εγκληματικές δραστηριότητες.
Επίσης, τι μας λέει για το Πυροσβεστικό Σώμα; Θα προχωρήσει στην αναβάθμιση ή θα προχωρήσει στην υποβάθμιση; Προφανώς θα προχωρήσει στην υποβάθμιση των πυροσβεστικών κλιμακίων σε Μελιγαλά, Πύλο, Κυπαρισσία, που πρέπει να γίνουν σταθμοί τέταρτης τάξης, για να καλύπτουν μεγάλες περιοχές, με μεγαλύτερες απαιτήσεις και ανάγκες.
Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε, δώστε μου. Τελειώνω.
Πρέπει να γίνει επίσης άμεση αντικατάσταση όλων των πυροσβεστικών οχημάτων, όπως ζητάνε οι πυροσβέστες, πέραν της δεκαπενταετίας και περαιτέρω ενίσχυση των σταθμών στη βάση των υπαρκτών αναγκών.
Τρίτον, πρέπει να υπάρξει άμεση προμήθεια ειδικού και εξειδικευμένου εξοπλισμού.
Τέταρτον, πρέπει να υπάρξει προμήθεια ατομικού εξοπλισμού για δασικά και αστικά συμβάντα γιατί τα αγοράζουν οι πυροσβέστες αυτά.
Πέμπτον, πρέπει να εφαρμοστούν οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Τι κάνετε για τους πυροσβέστες για όλα αυτά;
Τα ερωτήματα, λοιπόν, είναι πολλά και αναπάντητα. Τις απαντήσεις, δυστυχώς, θα κληθούν να τις δώσουν για άλλη μια φορά οι ίδιοι οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι αξιωματικοί, στους οποίους θα μεταθέσετε τις ευθύνες της αποτυχίας του εγχειρήματός σας.
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Το Υπουργείο, λοιπόν, μιλώντας για βελτίωση της αστυνόμευσης και της ασφάλειας του πολίτου αποφεύγει να πει πώς θα γίνει αυτό. Αντίθετα, αυτό που γίνεται είναι η χρησιμοποίηση της Αστυνομίας από τις μνημονιακές κυβερνήσεις ενάντια στην κοινωνία με μόνο προσανατολισμό την καταστολή και την επιτήρηση του πλήθους που περιθωριοποιείται. Ενέχει, λοιπόν, τον κίνδυνο να μετατραπούν αυτά τα σχέδιά σας στα χέρια της Κυβέρνησής σας σε εργαλείο αυταρχισμού και εξυπηρέτησης άλλων σκοπιμοτήτων.
Γι’ αυτό, λοιπόν, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ο προσανατολισμός και η λειτουργία της Αστυνομίας θα αλλάξουν ριζικά. Η δημοκρατική λειτουργία, η στήριξη του έργου και ο έλεγχός τους από τη Βουλή, οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας του προσωπικού και της επαγγελματικής του αναβάθμισης και κυρίως ο εκδημοκρατισμός του Σώματος για μια κυβέρνηση της Αριστεράς είναι δεσμεύσεις αδιαπραγμάτευτες.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή.

Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση