26.11.14

Ομιλία του Θανάση Πετράκου για το Σ/Ν «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις».

26/11/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ομιλία του Θανάση Πετράκου για το Σ/Ν «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις».

Παρατίθεται η ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, κατά τη συζήτηση για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις».
Η ομιλία του Θανάση Πετράκου βρίσκεται στο ακόλουθο link:http://youtu.be/f0EuGPIM7t0
Η παρέμβαση του Θανάση Πετράκου για αυτό το θέμα, ήταν η εξής:
«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί, φέρνετε προς ψήφιση ένα σχέδιο νόμου που προωθεί την ιδιωτικοποίηση του ερευνητικού συστήματος της χώρας, την εμπορευματοποίησή του και την αποδόμηση της ακαδημαϊκότητάς του.
Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η έρευνα αποτελεί ένα από τα κυριότερα εργαλεία ανάπτυξης και προόδου μιας χώρας. Η έρευνα -και κυρίως η βασική πρώτα απ’ όλα έρευνα- είναι αυτή που προωθεί την ανάπτυξη της οποιασδήποτε καινοτομίας και μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι ο μεγάλος αριθμός των επιστημόνων της και τα υψηλού επιπέδου δημόσια πανεπιστήμια. Δυστυχώς, όμως, χιλιάδες νέοι επιστήμονες προσφέρουν σήμερα στο εξωτερικό τις υπηρεσίες τους και τις γνώσεις που απέκτησαν στη χώρα μας. Προσφέρουν στο εξωτερικό τις γνώσεις που πήραν από το ελληνικό δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο, παρότι εσείς συνεχώς μειώνετε τις δαπάνες για την παιδεία και για την έρευνα. Το απαράδεκτο και αναιμικό 0,5% του ΑΕΠ που υπήρχε το 2012 για την έρευνα το μειώνετε ακόμα περισσότερο, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεπερνά το 2% και ο στόχος για το 2020 είναι να πάει στο 3%.
Παρ’ όλα αυτά, οι Έλληνες ερευνητές και επιστήμονες, επειδή ακριβώς έχουν ισχυρές βάσεις από το ελληνικό δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο, είναι πρωτοπόροι σε πάρα πολλούς τομείς.
Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στις 8 και 9 Νοέμβρη, στο συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας όπου από άρθρου του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού «Nature» προκύπτει ότι ο αριθμός των αρίστων επιστημονικών δημοσιεύσεων για την Ελλάδα είναι από τους υψηλότερους παγκοσμίως.
Την ίδια στιγμή, σε έρευνα του εξίσου έγκριτου επιστημονικού περιοδικού «Science» βλέπουμε ότι η Ελλάδα ενώ έχει τον ίδιο περίπου αριθμό ερευνητών ανά εκατομμύριο πληθυσμού με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Δανία και μεγαλύτερο από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, πληρώνει μόνο το 1/6 του ποσού ως ποσοστό του ΑΕΠ για την έρευνα σε σχέση με τις χώρες αυτές.
Τα στοιχεία αυτά που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, τα καταθέτω στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Πετράκος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Και όλα αυτά, δίχως να συνυπολογίσουμε τους χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες αποφοίτους ελληνική σχολείων και πανεπιστημίων που εργάζονται σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, ενδυναμώνοντας τους αντίστοιχους δείκτες άλλων χωρών και όχι της Ελλάδας. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με το έργο που παράγεται στα επιστημονικά μας ιδρύματα που τόσο συκοφατούνται από τα φίλα προσκείμενα στην Κυβέρνηση μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Μια Κυβέρνηση, λοιπόν, που θέλει να λέγεται σοβαρή και να λέει ότι θέλει να βγάλει τη χώρα από την κρίση, θα έπρεπε να αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες για την παιδεία και την έρευνα. Εσείς κάνετε το ακριβώς αντίθετο και πάνω από όλα υποβαθμίζετε την έρευνα ως βασικό δημόσιο αγαθό. 
Γι’ αυτό, το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο και το καταψηφίζουμε και ζητάμε να αποσυρθεί. Τα λέει αυτά μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ; Καταθέτω στα Πρακτικά τι λέει ο πρώην Πρόεδρος του ΕΣΕΤ, ο κ. Σταμάτιος Κριμιζής:
«Κατά τη δική μας γνώμη, το προτεινόμενο νομοσχέδιο μαζί με άλλους ερευνητές, πρέπει να αναθεωρηθεί σημαντικά με βάση του άξονες που εισηγηθήκαμε…» -άρα αυτά που είπαν δεν υπάρχουν πουθενά- «…και έχουν αγνοηθεί, ώστε να προωθηθεί ουσιαστικά η έρευνα και η καινοτομία στην Ελλάδα σε μια κρίσιμη καμπή».
Μία άλλη ερευνήτρια γράφει επίσης ότι «αντί να ακούσει το Υπουργείο αυτούς που δούλεψαν για αυτό, έφερε ένα νομοσχέδιο που αφαιρεί από τον έλεγχο του Κοινοβουλίου και συνεπώς τη μέριμνα του Νομοθετικού Σώματος της Ελλάδας τον κρίσιμο για την ανασύνταξη της χώρας μας τομέα της έρευνας, υποβαθμίζει τον ΕΣΕΤ κ.λπ.»
Επίσης, άλλος ερευνητής αναφέρει ότι «παλιά είχαμε εκλογές και οι κυβερνητικοί νόμιζαν ότι θα πάρουν ψήφους φυτεύοντας σε κάθε ραχούλα ένα τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Τώρα η νυν Κυβέρνηση σπέρνει ερευνητικά κέντρα. Είναι και αυτό μια μεταρρύθμιση.»
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Θανάσης Πετράκος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Αυτήν τη μεταρρύθμιση προωθείτε και δεν τα λέμε μόνο εμείς. Το σχέδιο νόμου, λοιπόν, υποβαθμίζει τη βασική έρευνα και λέτε ότι προωθεί την καινοτομία. Όμως, η καινοτομία δεν μπορεί να είναι η βασική λογική του νόμου για την έρευνα. Είναι χρήσιμη, αλλά είναι αποτέλεσμα της βασικής έρευνας. Εξάλλου, όπως έχει τονιστεί, «η βασική έρευνα είναι η εφαρμοσμένη που παλεύει να εφαρμοστεί». Χωρίς βασική έρευνα δεν μπορεί να υπάρξει ούτε εφαρμοσμένη ούτε καινοτομία.
Πολλά ερευνητικά έργα, που αρχικά φαίνονταν ότι δεν έχουν καμία σημασία, στη συνέχεια δημιούργησαν τεχνολογική επανάσταση, όπως είναι για παράδειγμα οι ακτίνες λέιζερ. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι η Ιαπωνία πριν από δώδεκα χρόνια παράτησε τη βασική έρευνα για χάρη της καινοτομίας. Διαπίστωσε ότι είναι λάθος της και αναγκάστηκε να ξαναγυρίσει στη χρηματοδότηση και προώθηση της βασικής έρευνας. Εσείς, όμως, δεν βγάζετε συμπεράσματα από τα λάθη των άλλων χωρών.
Επίσης, προωθείτε τη δημιουργία μιας νέας μεγάλης αγοράς –λέτε- ερευνητικών υπηρεσιών στις δεκατρείς περιφέρειες, που θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια και τον κρατικό προϋπολογισμό.
Προβλέπετε τη δημιουργία νέων ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων ειδικού σκοπού και συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα, αλλά και ΜΚΟ ή εταιρειών που θα μπορούν να εγγράφονται στο μητρώο ερευνητικών οργανισμών με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και να λειτουργούν μόνο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στόχο φυσικά το κέρδος και όχι βέβαια το δημόσιο συμφέρον.
Χρηματοδοτείτε μάλιστα και φορείς του εξωτερικού. Άκουσον, άκουσον! Δηλαδή, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, χωρίς καμία μελέτη σκοπιμότητας ή βιωσιμότητας και στη συνέχεια χωρίς αξιολόγηση και αποτίμηση του έργου τους, οι φορείς αυτοί θα διεξάγουν έρευνα δι’ ίδιον όφελος με τα χρήματα του ΣΕΣ 2014-2020, σε αντίθεση βέβαια με τον υπάρχοντα δημόσιο ερευνητικό ιστό της χώρας, ΑΕΙ, ερευνητικά κέντρα, που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και κατά καιρούς αξιολογούνται από διεθνείς επιτροπές.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο δεν συνδέει τα ΑΕΙ με τα ερευνητικά κέντρα. Δεν κατονομάζει ερευνητικά κέντρα, όπως είπε και η εισηγήτριά μας, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για ξαφνικό κλείσιμο. Εκχωρεί δημόσιο χρήμα για να γίνουν ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα. Επιπλέον, οι υπάρχοντες ερευνητές αγνοούνται και δεν αναφέρονται ως δημόσιοι λειτουργοί.
Κύριοι συνάδελφοι και κύριοι Υπουργοί, αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να ενισχυθεί το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο. Να ενισχυθεί η έρευνα με προγράμματα και χρηματοδότηση στα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Να δοθούν  υποτροφίες και οικονομική ενίσχυση στους μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδάκτορες για να μην φεύγουν και άλλοι σπουδαίοι επιστήμονες από τη χώρα μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σκεφτείτε μόνο το αποτέλεσμα που θα είχαμε αν οι Έλληνες ερευνητές ανταγωνίζονταν τους ερευνητές των άλλων χωρών με ίσους όρους. Όλα αυτά βέβαια ούτε μπορεί, ούτε θέλει να τα κάνει η Συγκυβέρνηση. Αυτά μπορεί να τα εγγυηθεί μόνο μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Κύριοι της Συγκυβέρνησης, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η έρευνα και ο ακαδημαϊκός χώρος είναι δομές πολύπλοκες και ιδιαίτερα ευαίσθητες. Είναι δύσκολο να χτιστούν. Είναι εύκολο όμως να γκρεμιστούν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει το νομοσχέδιό σας. Γι’ αυτό σας ζητάμε να το αποσύρετε. Θα φέρει τη χώρα μας πολλά χρόνια πίσω, όπως σας έχουν ήδη προειδοποιήσει και πρυτάνεις και καθηγητές και ερευνητές.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή σας.»

Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση