4.11.14

«Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου, στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης για τις ολέθριες συνέπειες της TTIP»

04 /11/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: «Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου, στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης για τις ολέθριες συνέπειες της TTIP»

·         Καταστροφικές οι συνέπειες της ΤΤΙΡ για τους Έλληνες αγρότες

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις ολέθριες συνέπειες που θα υπάρξουν από την Διατλαντική Συμφωνία (ΤΤΙΡ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος ανέλυσε τις ιδιαίτερα καταστροφικές συνέπειες που αυτή θα έχει, για τους έλληνες αγρότες και την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία. Τόνισε ότι περισσότερο θα πληγούν το υπ’ αριθμόν ένα εθνικό μας προϊόν, το ελαιόλαδο και τα μήλα, λόγω της κατάργησης των δασμών, αλλά και τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ, με σημαντικότερα τη φέτα και τις ελιές Καλαμάτας. Επεσήμανε επίσης ότι, με τη Συμφωνία, οι πολυεθνικές των μεταλλαγμένων θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν στα κράτη την καλλιέργειά τους και να ενάγουν τα κράτη μέλη που δε θα δέχονται την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων στην επικράτειά τους, αξιοποιώντας και την τραγική απόφαση της Ελληνικής Προεδρίας δια του Υπουργού κ. Μανιάτη. Τέλος, ζήτησε να σταματήσουν οι συνομιλίες τώρα και να αποφανθούν τα κοινοβούλιά και οι λαοί, με δημοψήφισμα.

Το βίντεο της ομιλίας του Θανάση Πετράκου βρίσκεται στο ακόλουθο link:
Η πλήρης ομιλία του Θανάση Πετράκου είναι η εξής:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Συμφωνία είναι ένα σαρωτικό πρόγραμμα απορρύθμισης των κανόνων εργατικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και καταναλωτικής προστασίας που μέχρι σήμερα περιόριζαν την κερδοφορία των πολυεθνικών σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση. Το αποκορύφωμα –το είπαν και οι συνάδελφοί μου- είναι οι πολυεθνικές να μπορούν να μηνύουν και τα κράτη.
Έρευνα του διάσημου πανεπιστημίου TUFTS –που νομίζω ότι έχει σπουδάσει ο κ. Κώστας Καραμανλής- τονίζει ότι η συγκεκριμένη Συμφωνία θα επιφέρει στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μείωση του ΑΕΠ, μείωση των εξαγωγών, μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, απώλεια θέσεων εργασίας, απώλεια κρατικών εσόδων.
Καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες για τους Έλληνες αγρότες και την αγροτική παραγωγή της χώρας. Είναι γνωστό ότι οι βιομηχανίες τροφίμων των ΗΠΑ ασκούν πιέσεις και προσβλέπουν στην άμβλυνση των κανονισμών που ισχύουν στην Ευρώπη μέσω της συγκεκριμένης Συμφωνίας, καθώς μέχρι σήμερα το 40% των προϊόντων τους δεν μπορούν να εισαχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό διότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση τηρούνται πιο αυστηρές διατάξεις για την προστασία των ζώων, για την εκτροφή των πουλερικών, με συνεπαγόμενη αντανάκλαση στο κόστος παραγωγής.
Πώς, λοιπόν, πιστεύει η Κυβέρνηση ότι θα ωφεληθούν και θα διασφαλιστούν οι Έλληνες αγρότες και οι κτηνοτρόφοι όταν ξαφνικά θα δεχθούν επίθεση από την αθρόα εισαγωγή αμερικάνικων αγροκτηνοτροφικών προϊόντων χαμηλότερου κόστους, χαμηλότερων προδιαγραφών, ορμονιασμένων κρεάτων και μεταλλαγμένων φυτών, όταν μάλιστα το κόστος παραγωγής αυξάνεται συνεχώς για τους Έλληνες αγρότες και με δεδομένη την τρομακτική διαφορά του κλήρου που υπάρχει ανάμεσα στις ΗΠΑ, στις οποίες ο μέσος όρος είναι χίλια πεντακόσια στρέμματα ενώ στην Ελλάδα είναι μόνο σαράντα εννέα;
Τα ελληνικά προϊόντα που κινδυνεύουν με απόλυτη καταστροφή είναι το ελαιόλαδο, τα μήλα και η φέτα. Είναι γνωστό σήμερα ότι το ελαιόλαδο από τις ΗΠΑ πληρώνουν δασμούς 1.680 δολαρίων ανά τόνο, όταν αποστέλλεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τα ελαιόλαδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πληρώνουν μόνο 34 δολάρια τον τόνο για να μπουν στην αμερικανική αγορά.
Συνεπώς, η κατάργηση ή η εξίσωση των δασμών θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους ελαιοπαραγωγούς, αφού υπάρχει κίνδυνος να κατακλυστεί η αγορά της Ευρώπης από φθηνό, λόγω χαμηλού κόστους, αμερικάνικο ελαιόλαδο από τις μεγάλες αγροδιατροφικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
Πιστεύω να γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, ότι σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες φυτεύονται τεράστιες εκτάσεις με ελαιόδεντρα με τη μέθοδο της πυκνής, εντατικής φύτευσης και σε λίγα χρόνια το παραγόμενο ελαιόλαδο θα πρέπει να βρει διέξοδο και στην Ευρώπη. Γι’ αυτό, άλλωστε, η Αμερικάνικη Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εξωτερικού Εμπορίου και η Ένωση Παραγωγών Ελαιολάδου Βόρειας Αμερικής είναι φανατικά υπέρμαχοι της αμερικάνικης Συμφωνίας.
Θα τα καταθέσω στα Πρακτικά, όπως και την έρευνα του πανεπιστημίου.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Πετράκος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Είναι γνωστό, επίσης, πως βασικός στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η κατάργηση της προστασίας στο έδαφός τους των Προιόντων Ονομασίας Προέλευσης. Πώς, λοιπόν, ισχυρίζεστε ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα στην προστασία των ελληνικών προϊόντων; Δεν γνωρίζετε ότι γερουσιαστές, εκπρόσωποι της αμερικάνικης κυβέρνησης και ομάδας παραγωγών, δεν θέλουν να δεχτούν ούτε καν πλαίσιο ανάλογο με αυτό της Συμφωνίας με τον Καναδά; Τους ανοίξατε την όρεξη, αφού ξεπουλήσατε τη φέτα και τις ελιές Καλαμάτας στη συμφωνία με τον Καναδά και τώρα φυσικά ζητάνε περισσότερα.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών που έχετε και της πολιτικής του «ναι σε όλα» που σας ζητάνε από τη μια, και καμία προστασία για τα δικά μας αγροτικά προϊόντα από την άλλη.
Ανεχθήκατε έναν επιπλέον αθέμιτο ανταγωνισμό στη συμφωνία με τον Καναδά για τη φέτα διότι τα προϋπάρχοντα λευκά τυριά από το αγελαδινό γάλα θα συνεχίσουν να φέρουν την εμπορική ονομασία «Φέτα». Ανοίξατε έτσι το δρόμο και για άλλες χώρες, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, να διεκδικήσουν αντίστοιχη αντιμετώπιση και για τα δικά τους τυριά που θέλουν να αποκαλούν «φέτα».
Δεδομένου ότι το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και για άλλα ευρωπαϊκά προϊόντα ΠΟΠ, όπως είναι η ιταλική παρμεζάνα που προστατεύτηκε πλήρως στη συμφωνία με την Σιγκαπούρη, σε αντίθεση με τη δική μας φέτα, πρέπει να μας απαντήσετε τι κινήσεις έχετε κάνει ή σκοπεύετε να κάνετε με τους ομολόγους σας της Ιταλίας και της Γαλλίας ώστε να προστατευθούν καθολικά τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και να μην μείνουν τα ελληνικά προϊόντα πάλι, όπως έγινε με τη φέτα και της ελιές Καλαμάτας;
Επίσης, με τη Συμφωνία παίρνει την οριστική του μορφή το απόλυτα εφιαλτικό, μα πολύ αληθινό και τρομακτικό, σενάριο για τη γεωργία, το περιβάλλον και τη διατροφική ασφάλεια στην Ευρώπη που δημιούργησε ο κ. Μανιάτης με την απόφασή του, ως Προεδρεύων Υπουργός Περιβάλλοντος, και έκανε τις μεγάλες εταιρείες βιοτεχνολογίας να τρίβουν τα χέρια τους.
 Μια εταιρεία με προϊόντα που περιέχουν γενετικά τροποποιημένα, θα μπορεί να ζητήσει αποζημίωση από ένα κράτος που απαγορεύει την εισαγωγή τους για το λόγο και μόνο ότι είναι μεταλλαγμένα, χωρίς η ίδια να έχει προβεί στην εκπόνηση μελέτης για την επικινδυνότητα των συγκεκριμένων προϊόντων, κάτι που καλείται να πράξει και να αποδείξει το κράτος-μέλος, άκουσον-άκουσον! Συμφωνήσατε με το αμερικάνικο πρότυπο, δηλαδή, της «εκ των υστέρων δράσης» έναντι του μέχρι σήμερα ισχύοντος ευρωπαϊκού προτύπου, της «αρχής της προφύλαξης» που εμπόδιζε την είσοδο των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην ευρωπαϊκή αγορά.
Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η Συμφωνία είναι καταστροφική και στον τομέα της γεωργίας. Γι’ αυτό δεν έχετε κανένα δικαίωμα. Οφείλετε, στοιχειωδώς, να θέσετε ζήτημα να σταματήσουν οι συνομιλίες τώρα και να αποφανθούν τα κοινοβούλιά και οι λαοί με δημοψήφισμα.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε»


Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση