11.3.15

Ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου (Βουλευτή Μεσσηνίας) στην συζήτηση για την σύσταση Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων

11/03/2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου (Βουλευτή Μεσσηνίας) στην συζήτηση για την σύσταση Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων


Παρατίθεται η ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου (Βουλευτή Μεσσηνίας) στην ολομέλεια της ΒτΕ  στην συζήτηση και λήψη απόφασης, επί της προτάσεως της Προέδρου της Βουλής για την επανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών
Τα Βίντεο της Ομιλίας:
(1ο Μέρος): http://youtu.be/FRfnuhh38kU
(2ο Μέρος): http://youtu.be/7DvOByXR0vU

Το απόσπασμα της ομιλίας από τα πρακτικά της συνεδρίασης:
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Επί της διαδικασίας θα μιλήσω, κύριε συνάδελφε.
Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι το να συνεχίζει να επιμένει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας σε διαδικαστικά ζητήματα ευτελίζει τη σοβαρότητα και την πανεθνική και πατριωτική διάσταση που έχει το συγκεκριμένο θέμα, όπως τονίστηκε εισηγητικά από την επιστολή της Προέδρου της Βουλής –και το επανέλαβε- όπου αναφέρονται όλα τα γεγονότα που έχουν προηγηθεί και η συμβολή και η συμμετοχή του κάθε κόμματος στη συγκρότηση της επιτροπής.
Άρα, παρακαλώ να μην συνεχιστεί από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας μία διαδικαστικολογία, η οποία οδηγεί σε μία στρεψοδικία, αντί να συζητήσουμε και να ξεκινήσει η συζήτηση επί της ουσίας του ζητήματος που είναι –επαναλαμβάνω- η επανασύσταση, η επανασυγκρότηση και η αναβάθμιση της επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.
Ευχαριστώ πολύ.
…………………….
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ.
Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ της Δικαιοσύνης, πράγματι η ιστορική αυτή συνεδρίαση μπορούμε να πούμε ότι απόκτησε πολύ μεγαλύτερη διάσταση. Είναι ιστορική με κεφαλαία και υπογραμμισμένα γράμματα μετά τη δήλωσή σας. Είναι μια δήλωση που αποδεικνύει ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν λέει λόγια αλλά κάνει πράξεις. Και κάνει πράξεις που κάποιοι άλλοι δεν τολμούσαν πριν να κάνουν.
Η ιστορική αυτή συνεδρίαση της Βουλής σήμερα έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Δείχνει ποια είναι η διαφορά της σημερινής Κυβέρνησης από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις.
Συνεπώς, θα περίμενε όλη η Βουλή και όλος ο ελληνικός λαός τη δήλωση αυτή του Υπουργού Δικαιοσύνης να την χαιρετίσουν και ο κ. Λοβέρδος και ο κ. Γεωργιάδης αντί να ασχολούνται με στρεψοδικίες και να επιδεικνύουν μικροψυχία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ιστορική συνεδρίαση γιατί έχουμε επανασύσταση και αναβάθμιση της Βουλής μέσα από Ολομέλεια. Γιατί η Βουλή ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας και του συνόλου του ελληνικού λαού τριάντα μέρες μετά την έναρξη των εργασιών της θέτει αυτό το μέγα ζήτημα, το οποίο αποτελεί χρέος προς τους νεκρούς και τα θύματα του αγώνα ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό, προς όλους τους επιζώντες αγωνιστές, προς τα μαρτυρικά χωριά τα οποία κάηκαν. Είναι χιλιάδες τα σπίτια που κάηκαν σε όλη την Ελλάδα. Θα αναφερθώ σε κάτι που δεν έχει ακουστεί. Μόνο στην Ήπειρο είναι δυο χιλιάδες τα σπίτια και χιλιάδες οι σφαγμένοι, μαζί με το Δίστομο, τα Καλάβρυτα και όλα τα μαρτυρικά χωριά.
Αποτελεί χρέος προς όλους τους λαούς που αγωνίστηκαν ενάντια στο ναζισμό και τα φασισμό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρώπης αλλά και όλου του κόσμου, αλλά και στη νέα γενιά για να μην ξεχνά τη φύση του ναζισμού και του φασισμού.
Έχει τεράστια, λοιπόν, σημασία αυτή η συζήτηση, γιατί εδώ παραβρέθηκε, στο υψηλότατο επίπεδο, η Κυβέρνηση και άνοιξε τη συζήτηση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Παραβρέθηκαν και μίλησαν τρεις Υπουργοί που έθεσαν όλα τα ζητήματα. Και ο Υπουργός Δικαιοσύνης έκανε αυτή τη ιστορική σημασίας δήλωση και απόφαση την οποία –επαναλαμβάνω- κάποιοι άλλοι πριν δεν τολμούσαν να κάνουν.
Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει μέχρι τέλους αυτό που ανήκει στον ελληνικό λαό, για να υπάρξει επιτέλους δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Η αναβαθμισμένη αυτή Επιτροπή, με την προεδρία της ίδιας της Προέδρου της Βουλής στην Επιτροπή, δείχνει ότι το ζήτημα θα είναι πολύ ψηλά.
Έχει σημασία, βέβαια, παρά τις μικροψυχίες που ανέφερα, ότι όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής, τοποθετήθηκαν θετικά σε αυτό το ζήτημα, όπως είχαν τοποθετηθεί θετικά.
Δεν μπορώ, όμως, να μην σχολιάσω ότι αποτελεί μικροψυχία και προσβολή στον κόσμο της εθνικής αντίστασης, που συμπαρατάχτηκε μετά τη μεταπολίτευση με το ΠΑΣΟΚ, η αναφορά του κ. Βενιζέλου περί δεξιού και αριστερού εθνικισμού.
Κύριε Βενιζέλο, η Αριστερά έδειξε τον πατριωτισμό της πάντοτε σε όλες τις δύσκολες στιγμές του ελληνικού λαού. Μην προσβάλλετε τον κόσμο που κάποτε ψήφισε το κόμμα σας, το οποίο, βέβαια, καταντήσατε εκεί που το καταντήσατε.
Αποτελεί, επίσης, επιεικώς προσβολή και από τον κ. Βενιζέλο και από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας η προσπάθεια σύνδεσης αυτού του μεγάλου ιστορικού χρέους που έχει η Βουλή των Ελλήνων να φέρει σε πέρας, δηλαδή την απόδοση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, με τη συζήτηση των αποτελεσμάτων του Eurogroup της 20ης Φλεβάρη και να γίνεται αντιπαραβολή ότι πρέπει να συζητηθούν τα θέματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό.
Ναι, κύριε Βενιζέλο, τα θέματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό έχουν αρχίσει και συζητιούνται. Το πρώτο είναι το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Το επόμενο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών έρχεται. Το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια» έρχεται. Το νομοσχέδιο για να επανασύσταση της ΕΡΤ έρχεται. Όλα αυτά έρχονται, κύριε Βενιζέλο.
Η Κυβέρνηση όλα αυτά τα νομοσχέδια θα τα φέρει στην πορεία για να ελαχιστοποιήσει, να απαλύνει τις πληγές που έχουν ανοιχτεί στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας από τις μνημονιακές πολιτικές που έχει ψηφίσει. Όλες τις έχει ψηφίσει ο κ. Βενιζέλος.
Επαναλαμβάνω, όμως, ότι δεν είναι δυνατόν να συνδέονται τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νομοθέτηση με αυτό το μέγα ιστορικό χρέος, το οποίο πρέπει επιτέλους να βρει τη δικαίωση του, γιατί σήμερα υπάρχει η απαιτούμενη διακομματική βούληση.
Επομένως, ας μην δημιουργούνται τέτοια προβλήματα, γιατί εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά την εισβολή της Γερμανίας στην Ελλάδα τον Απρίλη του 1941 και την φασιστική και ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα, πρέπει επιτέλους να λυθεί το μέγα αυτό θέμα. Το οφείλουμε, όπως προείπα, σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν.
Η Κυβέρνηση αυτή ως εντολοδόχος του ελληνικού λαού θα το φέρει σε πέρας. Γιατί η Γερμανία χρωστάει, όπως λέει το Εθνικό Συμβούλιο που αγωνίζεται όλα αυτά τα χρόνια -και πρέπει να αποδώσουμε τιμή και αποτελεί χρέος αυτής της Βουλής να αναφερθούν οι προσπάθειες του Εθνικού Συμβουλίου και του Μανώλη Γλέζου- 108 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς τους τόκους. Χρωστάει για τις καταστροφές που προκάλεσε. Το ύψος αυτό έχει αποτιμηθεί. Επίσης, χρωστάει 54 δισεκατομμύρια, χωρίς τους τόκους, από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, τα χρήματα, δηλαδή, που η Τράπεζα της Ελλάδας ήταν υποχρεωμένη να δανείζει μηνιαίως στη Γερμανία προκειμένου να συντηρείται ο κατοχικός στρατός. Μόλις τελείωσε ο πόλεμος η ίδια η Γερμανία αναγνώρισε το δάνειο και το ποσό αυτό. Η Γερμανία πρέπει να επιστρέψει τους κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς που ανήκουν στον ελληνικό λαό και αποτελούν τμήμα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και της κληρονομιάς όλης της ανθρωπότητας. Και, φυσικά, δεν νομιμοποιείται κανένας την ιδιοποίηση τους.
Παρά τις κατά καιρούς γερμανικές αιτιάσεις ότι δεν τίθεται θέμα καταβολής των πολεμικών αποζημιώσεων ή επιστροφής του κατοχικού δανείου λόγω παραγραφής, η Γερμανία φαίνεται να ξεχνά τις διατάξεις των άρθρων 17, 5 και 2 της Συμφωνίας του Λονδίνου του ’53 περί εξωτερικών γερμανικών χρεών που ορίζουν ότι η Γερμανία αναλαμβάνει την υποχρέωση, μετά την επανένωσή της, όχι μόνο να ρυθμίσει τις εξωσυμβατικές αποζημιωτικές υποχρεώσεις της, αλλά και να εκδώσει εκείνες τις νομοθετικές διατάξεις και να λάβει όλα εκείνα τα διοικητικά μέτρα που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση αυτής της συμφωνίας.
Πρέπει να τονίσουμε επίσης, ότι οι νικητές του Β Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ τους και η Ελλάδα διέγραψαν το 65 % του χρέους της Γερμανίας και της επέτρεψαν να πληρώσει το υπόλοιπο χρέος με ρήτρα ανάπτυξης.
Η βασική αρχή ήταν πως η Γερμανία υποχρεούταν να αποπληρώσει το χρέος που απέμενε, διατηρώντας μάλιστα ένα επίπεδο ανάπτυξης, γιατί η ανθρωπότητα μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο της έκανε τη χάρη να διαγράψει ένα μεγάλο μέρος του χρέους. Επομένως, αυτή τη στιγμή το να κουνάει το χέρι ο κ. Σόιμπλε αποτελεί τουλάχιστον προσβολή σε αυτά που οφείλει η Γερμανία να αποδώσει στην ανθρωπότητα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να μην χρησιμοποιώ άλλο χρόνο και να σεβαστώ τους συναδέλφους οι οποίοι πρέπει να μιλήσουν, το ζήτημα σήμερα της επανασύστασης και της αναβάθμισης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί μέσω της Επιτροπής και μέσω της αποφασιστικότητας της Κυβέρνησης πρέπει να συστρατευθεί όλος ο ελληνικός λαός και όλο το Κοινοβούλιο, παραμερίζοντας οποιεσδήποτε κομματικές διαφορές για να υπερασπίσουμε το δίκαιο, την ιστορία, αλλά και το μέλλον της ανθρωπότητας, το μέλλον που πρέπει να δώσουμε στη νεολαία της πατρίδας μας, γιατί η μνήμη και η θύμηση είναι ιστορικό μας χρέος ότι δεν παραιτείται η Ελλάδα απ’ αυτά που της ανήκουν.
Σας ευχαριστώ.
………
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι το συμπέρασμα που προκύπτει από αυτή τη συζήτηση είναι ότι ο ελληνικός λαός με τη σημερινή του Βουλή και με την πρωτοβουλία τη δική σας θα συνεχίσει με μεγαλύτερη επιμονή και αποφασιστικότητα την διεκδίκηση των δικαίων του, γιατί δεν χρωστάμε απλά, μας χρωστάνε χωρίς να συμψηφίζουμε.
Δεύτερον, θα μου επιτρέψετε να καταθέσω μία πρόταση με την οποία εσείς, ως Πρόεδρος της Επιτροπής, θα μπορείτε να προβείτε σε μια συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.
Η διακομματική Επιτροπή της Βουλής πρέπει να μεταλαμπαδεύσει την ιστορική μνήμη προς τη νεολαία και κυρίως προς τη μαθητιώσα νεολαία. Άρα, πρέπει να δούμε μια δραστηριότητα σοβαρή προς τη νέα γενιά.
Θα ήθελα να κάνω και δύο επισημάνσεις τελικές, μιας και λέμε ότι με τη σημερινή μας συζήτηση θέλουμε να μας αποδοθεί το δίκαιο που μας ανήκει. Πρέπει λοιπόν να αποδώσουμε και τα δίκαια στις πρωτοβουλίες της Βουλής, γιατί έγιναν ορισμένες -ας μου επιτρέψετε να πω- αδικίες. Ορισμένοι συνάδελφοι με άδικο τρόπο και χωρίς καμία βάση και επιτέθηκαν σε εσάς, αλλά και μερικά οράματα τα υποβάθμισαν.
Πρώτον, θέλω να τονίσω ότι η παρουσία σας στην Προεδρία της Επιτροπής προσδίδει κύρος. Και επιπλέον, η παρουσία όλων των κομμάτων διά των Αντιπροέδρων δείχνει ότι κανένας δεν εξαιρείται από τη Βουλή. Άρα, είναι μία Επιτροπή η οποία έχει υψηλό κύρος για να διεκδικήσει αυτό που μας ανήκει.
Και κάτι τελευταίο: Πρέπει να υπενθυμίσουμε προς όλους ότι η συγκρότηση της διακομματικής Επιτροπής, η οποία γίνεται με πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής τριάντα πέντε μέρες μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής, συνεχίζει τις προτάσεις οι οποίες έγιναν και τη συγκρότηση της Επιτροπής, η οποία έγινε στην προηγούμενη Βουλή με πρόταση του Μανώλη του Γλέζου και του Αλέξη του Τσίπρα.
Αυτά για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τη δικαιοσύνη μέσα στις εργασίες της Βουλής.
Σας ευχαριστώ.

Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση