22.3.15

Πρόταση – Αίτημα του Βουλευτή Μεσσηνίας Θανάση Πετράκου (Κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ) για ρύθμιση χρεών ελεύθερων επαγγελματιών και έμπορων με κατοχυρωμένο δικαίωμα σύνταξης                                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόταση – Αίτημα του Βουλευτή Μεσσηνίας Θανάση Πετράκου (Κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ) για ρύθμιση χρεών ελεύθερων επαγγελματιών και έμπορων με κατοχυρωμένο δικαίωμα σύνταξης


Πρόταση- αίτημα κατέθεσε ο Βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος (Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ) για ρύθμιση χρεών  μικροεπιχειρηματίων, ελεύθερων επαγγελματιών και έμπορων που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους και έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα σύνταξης στον Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ Στρατούλη Δημήτρη. Στην συνέχεια υπήρξε δέσμευση του Αναπληρωτή Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων του κ Στρατούλη Δημήτρη για την υλοποίηση του αιτήματος του κου Πετράκου Θανάση.
Παρατίθεται τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συζήτησης στην επιτροπή οικονομικών:
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ:
……
Θα ήθελα όμως, να επισημάνω στον κ. Υπουργό της Κοινωνικής Ασφάλισης ότι πρέπει να δει επιπλέον είτε με την κατάθεση κάποιας νομοτεχνικής βελτίωσης, είτε με μια συμπληρωματική να ενταχθούν και μικροεπιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και έμποροι που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους και έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα σύνταξης. Και έχουν κάνει αίτηση να μπορούν να μπουν σε αυτήν τη ρύθμιση, άλλα και οι συνταξιούχοι, οι σημερινοί, οι οποίοι πληρώνουν πολύ μεγάλο ποσόν, τους αφαιρείται από τη σύνταξή τους, αν μπουν στην ρύθμιση και αυξηθεί το πλαφόν στις 50.000 π.χ. να μπουν στις 100 δόσεις, τότε το διαθέσιμο εισόδημα που θα έχουν, η διαθέσιμη σύνταξη που θα τους μένει από την παρακράτηση, θα τους επιτρέπει και να ζήσουν.
…..
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων): ….
Έχουμε πει επίσης, από την πρώτη στιγμή, ότι είναι θέμα ημερών να φέρουμε τροπολογία για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, όπως το πρότεινε ο κ. Πετράκος πριν, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης, γιατί έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις και επειδή χρωστάνε πάνω από 20.000 ευρώ, κρατιούνται εγκλωβισμένοι, με αποτέλεσμα ούτε οι ίδιοι να παίρνουν σύνταξη, ούτε το ασφαλιστικό τους ταμείο να μπορεί να εισπράξει τίποτα από αυτούς.
Θα φέρουμε ρύθμιση, η οποία και θα αυξάνει το όριο αυτό των 20.000 ευρώ και θα συμψηφίζει τις οφειλές τους και με τα αναδρομικά της σύνταξής τους και με αυτό που προβλέπει ο νόμος να μπορεί να παρακρατεί μέχρι το ¼ ο ασφαλιστικός τους φορέας από τη σύνταξη.
Το είπαμε και χθες, το λέμε και σήμερα. Είναι δυνατόν να μας κάνουν κριτική όσοι επί 10ετίες άφησαν άλυτα αυτά τα προβλήματα; Θα γίνουν και θα είναι ντάλα μεσημέρι και θα είναι πολύ σύντομα. Μπήκαμε ήδη στο δρόμο με τις δύο ρυθμίσεις που έχουμε στο νομοσχέδιό μας.

Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση