22.3.15

Δευτερολογία και τριτολογία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου(Βουλευτή Μεσσηνίας) για το σ/ν για τις 100 δόσεις στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων



                                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δευτερολογία και τριτολογία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου(Βουλευτή Μεσσηνίας) για το σ/ν για τις 100 δόσεις στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων

Ομιλία του Κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ του Θανάση Πετράκου (Βουλευτή Μεσσηνίας) στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων στην συζήτηση του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας».
Παρατίθεται το βίντεο της δευτερολογίας του ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: http://youtu.be/Izfl4win-CQ
Παρατίθεται το βίντεο της τριτολογία του ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: http://youtu.be/IxBZ1jrugRg
Από τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συζήτησης:
Δευτερολογία:
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Παρότι κατανοούμε απολύτως -και επιβεβαιώνει σε κάθε του τοποθέτηση ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας- τον βαθύτατο έρωτά του με τις μνημονιακές πολιτικές και την τρόικα, δυστυχώς δεν θα του κάνουμε τη χάρη να συνεχίσει να είναι εδώ  η τρόικα . Θα τη στερηθεί. Την έχει ήδη στερηθεί από τις 25 Ιανουαρίου. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο βαθύς έρωτας δημιουργεί κάποια προβλήματα, αλλά τι να κάνουμε; Απεφάνθη ο ελληνικός λαός στις 25 του Γενάρη και αυτή η Κυβέρνηση είναι δεσμευμένη -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, κλείνοντας τη σημερινή του συνέντευξη- <<να προχωρήσουμε σε μια διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν που η Ελλάδα προχωρούσε τα τελευταία πέντε χρόνια.>>
Τελεία και παύλα, λοιπόν. Τους είναι δύσκολο να  συνειδητοποιήσουν -όπως είναι δύσκολο και σε αυτούς με τους οποίους συνομιλούσαν και όταν τους έδιναν εντολές τις εκτελούσαν αμέσως- ότι υπάρχει πλέον μια κυβέρνηση η οποία διαπραγματεύτηκε και βάζει την Ελλάδα σε μια διαφορετική τροχιά από αυτήν στην οποία ήταν τεσσεράμισι χρόνια. Αυτό είναι το βαθύτατο πρόβλημά τους. Όμως, επαναλαμβάνω, θα γίνει σιγά-σιγά κατανοητό από όλους.
Σήμερα όμως έχουμε να συζητήσουμε εδώ και σε λίγα λεπτά η Βουλή των Ελλήνων αποφασίζει για το δεύτερο σημαντικότατο νομοσχέδιο απ’ αυτά τα νομοσχέδια για τα οποία είχε δεσμευθεί ο Πρωθυπουργός στη Βουλή των Ελλήνων κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, για την ανακούφιση των φυσικών προσώπων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για τις οφειλές τους στο δημόσιο, στους ΟΤΑ, στα ασφαλιστικά ταμεία.
Μας εγκαλούν λέγοντάς μας «πού είναι όλα τα νομοσχέδια;». Ποιοι εγκαλούν; Πρέπει να έχει κάποιος θράσος για να λέει «πού είναι όλα τα νομοσχέδια για την επανεκκίνηση της οικονομίας;». Μας εγκαλούν αυτοί οι οποίοι διέλυσαν, διέσπασαν και ξεπούλησαν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα όχι απλώς αντί πινακίου φακής, αλλά εις βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου. Για την Αγροτική Τράπεζα να τους θυμίσω ότι ο τότε Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλι Ρεν, έχει απαντήσει και έχει πει ότι αν την ανακεφαλαιοποιούσε ολόκληρη το Ελληνικό Δημόσιο θα στοίχιζε 4,5 δισεκατομμύρια. Την έδωσαν στην Τράπεζα Πειραιώς και στοίχισε 9,1 δισεκατομμύρια. Αυτοί που έχουν επιβαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο, αυτοί που δεν άφησαν καμία δημόσια τράπεζα εγκαλούν τον κ. Σταθάκη γιατί δεν έχει φέρει το νομοσχέδιο για την ειδική τράπεζα αναπτυξιακού σκοπού και για τα δάνεια με τα οποία θα διευκολύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όταν τους έχει απαντήσει προ ημερών ότι όλα αυτά θα τα φέρει.
Μας εγκαλούν για το ότι δεν κυβερνούν οι ανεξάρτητες αρχές και παίρνει την ευθύνη η Κυβέρνηση με τα άρθρα 16 και 17. Τους απαντούμε: ο ελληνικός λαός έδωσε την ευθύνη σ’ αυτή την Κυβέρνηση. Δε θα κυβερνούν αμφιλεγόμενες ανεξάρτητες αρχές.
Τρίτον, μας λέει ο κ. Γεωργιάδης για το άρθρο 24 να το φέρουμε αργότερα, αν παραδεχθούμε ότι πράγματι το «Παράκτιο Μέτωπο» είχε προβλήματα. Αυτή η λογική είναι άνω ποταμών. Αφού παραδέχεται και ο ίδιος ότι ίσως να έχουμε δίκιο ότι είχε προβλήματα σοβαρά, όπως είπε ο αρμόδιος Υπουργός, τότε πράγματι πρέπει να συμφωνήσει μαζί μας ότι πρέπει να απορροφηθεί τώρα από την ΕΤΑΔ που είναι εταιρεία του δημοσίου.
Τέλος, πάει πολύ να φωνασκούν κάποιοι και να αφήνουν και υπονοούμενα. Είναι αυτοί που κάλυψαν τη Siemens. Ο κ. Στουρνάρας μέσα στη Βουλή είπε ψέματα. Άλλα είχε υπογράψει στη συμφωνία για τη Siemens και άλλα δεσμεύθηκε στη Βουλή των Ελλήνων. Τώρα η Siemens δεν εκτελεί το έργο της ΠΙΤΣΟΣ για το οποίο είχε δεσμευθεί για επένδυση 60 εκατομμυρίων.
Σε πέντε χρόνια έλεγξαν πέντε απο τη λίστα Λαγκάρντ και ελάχιστους απ’ αυτούς που είχαν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό από τα εμβάσματα. 
Αυτοί που ευθύνονται για τα υποβρύχια που γέρνουν, αυτοί που χάρισαν δισεκατομμύρια και έβαλαν τη χώρα σε βαθιά κρίση λένε ότι υπάρχουν προβλήματα ηθικής τάξης και αφήνουν υπονοούμενα για μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν φέρνουμε την τροπολογία την οποία αυτοί υπερψήφισαν, όπως είπε ο κ. Στρατούλης. Αυτό πάει πολύ!
Και μάλιστα, ο κ. Κωνσταντινόπουλος μίλησε και άφησε υπονοούμενα και για τον πρώην Πρόεδρο του Συνασπισμού, ο οποίος έχει αγωνιστεί ενάντια στη διαπλοκή και στη διαφθορά. «Δεν δικαιούνται να ομιλούν», για να θυμίσω μια φράση ενός παλιού τους στελέχους, για τέτοια ζητήματα.
Η Κυβέρνηση αυτή προχωράει με το σημερινό νομοσχέδιο, το οποίο, όπως είπα στην πρωτολογία μου, αποδέχεται σχεδόν το 80% του ελληνικού λαού. Με αυτό το νομοσχέδιο η Κυβέρνηση θα ανακουφίσει τον κόσμο και συνεχίζει την πορεία της, για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Όλα αυτά που ήξεραν στην Ελλάδα, τελειώσανε με την ψήφο του ελληνικού λαού στις 25 του Γενάρη.
Τριτολογία:
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο τρόπος της αντίδρασης του καθενός επιβεβαιώνει αν έχει επιχειρήματα ή δεν έχει. Για τους συναδέλφους οι οποίοι κραυγάζουν για την τροπολογία την οποία ψήφισαν, τους λέω, για να τελειώνει η ιστορία, να ρωτήσουν τους συναδέλφους τους του ίδιου κόμματος γιατί δεν την ψήφισαν και να αναρωτηθούν γι’ αυτό.
Δεύτερον, αυτοί οι οποίοι τα 30 δισεκατομμύρια αποθεματικά του ασφαλιστικού συστήματος τα έκαναν 3,5 δισεκατομμύρια πάει πολύ να εγκαλούν σήμερα για το πώς θα λύσουμε το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης!
Το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης θα το λύσουμε. Μειώσεις δεν θα γίνουν και ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα προστατευθούν από  την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με τη δική τους Κυβέρνηση, αν συνέχιζε , θα είχαμε μειώσεις επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ.  

Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση