22.5.15

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος στην Επιτροπή ΔΕΚΟ για τα ασφαλιστικά προβλήματα των αγροτών

Αθήνα  22/05/2015

                                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος στην Επιτροπή ΔΕΚΟ για τα ασφαλιστικά προβλήματα των αγροτών



Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος ζήτησε από την νέα διοίκηση του ΟΓΑ να επιλύσει σοβαρά προβλήματα των ασφαλισμένων του ΟΓΑ, στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, στην συνεδρίαση για τον διορισμό στη θέση του Διοικητή του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.) κ. Αθανασίου Μπακαλέξη.

Ο Θανάσης Πετράκος μιλώντας στην επιτροπή ΔΕΚΟ μεταξυ των άλλων έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα:
«Κύριε Πρόεδρε, Θέλω  να σας ρωτήσω τα εξής:
Πρώτον υπάρχει ένα σοβαρό θέμα, με τους υπερήλικες ανασφάλιστους και με τους ομογενείς, το πώς θα λυθεί. Έχετε κάποιο σχέδιο; Αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, τους κόπηκε το επίδομα που έπαιρναν και είναι αυτή τη στιγμή χωρίς καθόλου εισόδημα.
Δεύτερον, υπάρχει το μεγάλο θέμα, κατά τη γνώμη μου, με την αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση. Ένας αγρότης, κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ,  όπως ξέρετε, στην καλύτερη περίπτωση είναι από 22 χρονών αγρότης. Συνήθως είναι από τα 18 ουσιαστικά αγρότης. Δηλαδή, αυτοί που τώρα ασφαλίζονται στα 67 θα πληρώνουν 45 χρόνια εισφορές. Αυτοί τώρα έχουν πληρώσει 25 – 27, αλλά δεν έχει καμία σημασία, ουσιαστικά εργάζονταν οι άνθρωποι. Νομίζω ότι πρέπει να δούμε, κύριε Υπουργέ, τουλάχιστον την επαναφορά στα 65 και θέλω να μάθω ποια είναι η γνώμη και σε εσάς, κύριε Πρόεδρε και τι θα γίνει με τους εγκλωβισμένους του 1948 και του 1949, που  έγινε η αύξηση χωρίς να δοθεί κανένας μεταβατικός χρόνος. Τι λέτε γι’ αυτό;
Τρίτο ερώτημα που  θέλω να κάνω αφορά κυρίως τις αγρότισσες. Γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα η αγροτική οικονομία είναι σε οικογενειακή μορφή. Συνεπώς, ο αρχηγός της οικογένειας, ας το πούμε έτσι, που πουλάει τα προϊόντα, αυτός παίρνει τιμολόγια κ.λπ.. Τελευταία για να βγει στην σύνταξη κάποια αγρότισσα, αυτό κυρίως αφορά τις γυναίκες, η οποία έχει πληρώσει τις εισφορές της, της λένε να έρθει να αποδείξει ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότισσα, «δεν έχεις 10 στρέμματα, δεν έχεις τιμολόγια, δεν έχεις πληρώσει κ.λπ.». Αυτό είναι πολύ σοβαρό ζήτημα. Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα και νομίζω ότι αυτό το ζήτημα πρέπει να λυθεί.
Οι ρυθμίσεις είπατε ότι δεν πάνε καλά και το ξέρουμε όλοι σε σχέση με τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Κατά την ταπεινή μου άποψη, οι αγρότες παίρνουν εισόδημα μία ή δύο φορές το χρόνο. Πρέπει λοιπόν να δείτε ως νέα διοίκηση το πώς θα μπορούν να μπουν στην ρύθμιση λαμβανομένου υπόψη αυτή την ιδιαιτερότητα που έχει ο αγρότης, ότι δεν έχει κάθε μήνα εισόδημα. Επαναλαμβάνω παίρνει δύο φορές το χρόνο εισόδημα, άντε στην καλύτερη περίπτωση μαζί με τις επιδοτήσεις τρεις φορές. Πρέπει λοιπόν  να μπορέσετε να τα συνδυάσετε. Έχετε κάποιο σχέδιο γύρω από αυτό; Ευχαριστώ πολύ.
…….
Λέτε για τους ανταποκριτές. Με πολύ χαρά άκουσα ότι τους στηρίζετε και τους αναγνωρίζετε το έργο τους. Θα ήταν καλό ενδεικτικά σε 10 Νομούς της χώρας, αντιπροσωπευτικά, να τους μαζέψετε και να ακούσετε προτάσεις, γιατί μπορεί να δώσουν προτάσεις, γιατί και αυτοί ζουν καθημερινά το πρόβλημα και την επαφή με τον αγρότη και τον ασφαλισμένο και μπορούν να βοηθήσουν γρήγορα να έρθουν βελτιωτικές προτάσεις και να τις δείτε. Αν κρίνετε σκόπιμο και αναγκαίο, εγώ θα σας έλεγα ότι είναι καλό.

Οι απαντήσεις του νέου Προέδρου του ΟΓΑ στα ερωτήματα του κου Πετράκου:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΑΚΑΛΕΞΗΣ (Προτεινόμενος για το διορισμό του Διοικητή του ΟΓΑ) : Θα είμαι συνοπτικός, θα απαντήσω στις ερωτήσεις και πρώτα για τους ανασφάλιστους υπερήλικες. Επειδή το είχα χειριστεί το θέμα, και προσωπικά και ήμουνα αντίθετος με την πρακτική που ακολουθήθηκε, φτάσαμε σε ακραία όρια για την περικοπή, όταν βάζουμε ότι και να μην δικαιούται σύνταξη, άντε να βάλουμε αν παίρνουν σύνταξη. Που και εκεί, ο νόμος το ρύθμιζε γιατί έλεγε αν παίρνουν μικρότερη, δικαιούνται και το ανασφάλιστο υπερήλικα.
Παρόλα αυτά, μπήκε να μην παίρνουν καθόλου σύνταξη δηλαδή, και 50 ευρώ που παίρναν από την Αλβανία και με αυτά να τους κόβουν τη σύνταξη. Αλλά, έφτασαν και στο πιο ακραίο ακόμα να μην δικαιούνται σύνταξη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να γίνει μπούμερανγκ και για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕ που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις εισφορές, και ερχόντουσαν στον ΟΓΑ και έπαιρναν ανασφάλιστο υπερήλικα. Και υπήρχε μια ενημέρωση στον ΟΑΕ, ότι εάν κάποια στιγμή μπορέσει να πληρώσει τις εισφορές, και πάρει σύνταξη ενημερώστε μας να κάνουμε τον ανασφάλιστο υπερήλικα. Αυτών των ανθρώπων πλέον, έχει διακοπεί και η σύνταξη.
Γι’ αυτό το λόγο εμείς, ως νέα διοίκηση θα κάνουμε σχέδιο διάταξης που θα προβλέπει την επαναχορήγηση. Βέβαια,  υπάρχει το θέμα της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, θα το προωθήσουμε στην πολιτική ηγεσία και από εκεί, θα εκτιμηθεί πότε θα προωθηθεί κλπ. Εμείς μέσα στον Μάιο, Ιούνιο, θα είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε σχέδιο διάταξης, για επαναχορήγηση. Σε ότι αφορά την αύξηση του ορίου ηλικίας, απλά να σημειώσω ότι υπάρχει το 62,40 γι’ αυτούς που λέμε ότι, ασφαλίζονται από 22 ετών που είναι μια διέξοδος, σε αυτούς που έχουν συνέχεια στην ασφάλιση.
Είναι γεγονός ότι πήγε το όριο ηλικίας στα 67 χωρίς κανένα μεταβατικό στάδιο. Πάλι προσκρούουμε στη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, διότι θα μπορούσε τουλάχιστον εκεί να προβλεφθεί έστω να τους χορηγηθεί ένα εξάμηνο αναδρομικά η σύνταξη, αντί από την 1/7 να τους χορηγηθεί από 1/1/2015 ή από 1/1/2016, αλλά έχει να κάνει με την δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Όσο αφορά για τις συζύγους και την απασχόληση στην οικογενειακή επιχείρηση, εφόσον ο σύζυγος είναι αγρότης δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Είμαι απόλυτος. Υπάρχει θέμα μόνο αν ο σύζυγος είναι ασφαλισμένος σε άλλο ταμείο. Αν ο σύζυγος είναι ασφαλισμένος στον Ο.Γ.Α., από τη σύζυγο που είναι ασφαλισμένη στον Ο.Γ.Α. δε ζητούμε ούτε να είναι κατά κύριο βιοπορισμό, ούτε τίποτα. Δεν δεχόμαστε την περιουσιακή κατάσταση. Είναι το αδύναμο σημείο που σας είπα στην αρχή, ότι φτάνουν στα 67 και πολλές φορές τους λέμε «πάρτε τα λεφτά σας πίσω». Αυτό είναι δύσκολο θέμα και πιστεύω μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουμε φέρει μια διάταξη, αλλά θέλει προσοχή και μελέτη. Αυτό ισχύει και για άνδρες. Μπορεί κάποιος αν φτάσει και από τις φορολογικές δηλώσεις δεν φαίνεται ότι έχει αγροτικά εισοδήματα, ερχόμαστε μετά από 17 χρόνια καταβολής εισφορών και του λέμε «κακώς ασφαλίστηκες, πάρε τα χρήματά σου πίσω και δεν σου δίνουμε σύνταξη» και αφού κρατήσουμε την εισφορά περίθαλψης και την Αγροτική Εστία γιατί έκαναν χρήση αυτών των παροχών.
Όσο αφορά τις ρυθμίσεις, εγώ κάνω έκκληση και πάλι και σε εσάς και παντού, επειδή έχω σχέση με αγροτικές περιοχές, πρέπει οι αγρότες να ξέρουν ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων τους καταλαμβάνει. Προχθές με ρωτούσαν στο Αίγιο αν τους καταλαμβάνει ή αν είναι στη ρύθμιση των 48 δόσεων. Το ποιος φταίει εδώ που δεν έγινε προώθηση της ρύθμισης, είναι άλλο θέμα και ας μην το συζητήσουμε. Πάντως, η ρύθμιση τούς καταλαμβάνει, ισχύει μέχρι 2 Ιουνίου και θα πρέπει οπωσδήποτε να τρέξουν. Είναι κρίμα να μην γίνει. Θα ξεκινήσουν τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας και θα μείνουν έξω για πολύ λίγα χρήματα. Είναι κρίμα. Πρέπει να μπουν στη ρύθμιση. Πρέπει να πάνε στους ανταποκριτές του Ο.Γ.Α. να τους κάνουν τη διαδικασία αν οι ίδιοι έχουν δυσκολία να χειριστούν τα ηλεκτρονικά συστήματα ή να μπουν στην ιστοσελίδα του Ο.Γ.Α.
….
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΑΚΑΛΕΞΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Διοικητή του ΟΓΑ): Κύριε Πετράκο, θα ήθελα να σας πω ότι οι ενημερώσεις ανταποκριτών και οι συναντήσεις μαζί τους γινόντουσαν πάντα. Έχουμε καλή επικοινωνία με την ομοσπονδία τους, αλλά γινόντουσαν και ενημερωτικές συναντήσεις και θα κάνουμε και εμείς. Μάλιστα, θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε όλη τη χώρα, απλά, εκεί, υπάρχουν άλλα τεχνικά ζητήματα, όπου θα πρέπει με ημερίδες ουσιαστικά να καλύψουμε γιατί θα πρέπει να μετακινηθεί ο άλλος από το χωριό του να πάει στην Πάτρα ή να έρθει στην Καλαμάτα.

Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση