12.5.15

Συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ θαναάση Πετράκου στον Alpha 98,9 FM και στην εκπομπή του Σπύρου Χαριτάτου

Αθήνα  12/05/2015

                                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θανάσης Πετράκος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην εκπομπή του Σπύρου Χαριτάτου στον Alpha 9.89

Συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ θαναάση Πετράκου στον Alpha 98,9 FM και στην εκπομπή του Σπύρου Χαριτάτου:
Ερώτηση: Ένα e-mail που έγινε σημείο αντιπαράθεσης που δεν νομίζω να τελειώσει σε ένα διήμερο μέσα από τα πάνελ. Τι σηματοδοτεί αυτό το e-mail αυτή η συμπεριφορά; Τι συμβαίνει πίσω από ένα e-mail κ. Πετράκο;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι ο κ. Στουρνάρας δεν λειτουργεί ως κεντρικός τραπεζίτης ο οποίος στηρίζει την εθνική προσπάθεια, αλλά ως υπουργός της προηγούμενης μνημονιακής κυβέρνησης. Συνεπώς επωμίζεται τεράστιες ευθύνες και δεν είναι δυνατόν να κρύβεται πίσω από δικαιολογίες αστείες γιατί πραγματικά αστείες είναι οι δικαιολογίες ότι δεν έφυγε από τον δικό μου υπολογιστή ή από το δικό μου e-mail. Αποκαλύφθηκε και πλέον είναι έκθετος. Προφανώς δεν θεωρούμε κουτό τον κ. Στουρνάρα να διώξει το συγκεκριμένο κείμενο από το δικό του e-mail ή του δικού του υπολογιστή αλλά έφυγε από τον στενό του συνεργάτη. Άρα ο κ. Στουρνάρας κατά την δική μου προσωπική άποψη έπρεπε να είχε την στοιχειώδη ευθιξία και να είχε παραιτηθεί.
Ερώτηση: Α είσαστε ξεκάθαρος; Πιο ξεκάθαρη απάντηση δεν έχουμε ακούσει από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε αυτή η ένταση γι αυτό το θέμα μέχρι αυτή την στιγμή που μιλάτε κ. Πετράκο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Νομίζω ότι πρέπει να μιλάμε ξεκάθαρα γιατί είναι πολύ σημαντική και πολύ σοβαρή η θέση του κ. Στουρνάρα και ο κ. Στουρνάρας από την πρώτη στιγμή που έμεινε, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό αλλά και με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, του διαμηνύθηκε ότι γνωρίζουμε τις απόψεις του, γνωρίζει και τις δικές μας, όμως σεβόμεθα τον θεσμικό του ρόλο. Οφείλει όμως κι αυτός, να σεβαστεί την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και ο κ. Στουρνάρας δεν σέβεται την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Αυτό δείχνει πως δεν σέβονται και πολλοί άλλοι.
Ερώτηση: Ζητάτε δηλ. ευθέως την παραίτηση του κ. Στουρνάρα;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Βεβαίως. Το ξαναλέω, έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί. Μόνο και μόνο από αυτή την αστεία δικαιολογία που είπε ότι δεν είναι από το δικό μου e-mail, δείχνει ότι είναι άνθρωπος που δεν έχει ούτε το θάρρος των πράξεων του και καταλαβαίνετε όταν κάποιος δεν έχει το θάρρος των πράξεων του, πως πρέπει να τον κρίνουμε.
Ερώτηση: Εγώ κατάλαβα και από τα λεγόμενά σας πριν λίγα δευτερόλεπτα και από την περιγραφή που κάνατε ότι έχετε την αίσθηση ότι ο κ. Στουρνάρας όλο αυτό το χρονικό διάστημα των περίπου 100 ημερών που υπάρχει η δική σας κυβέρνηση, δούλευε για άλλους. Αυτό μου λέτε
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Αυτό σας λέω και το λέω με απόλυτη συναίσθηση των πραγμάτων ό,τι λέω.
Ερώτηση: Πιο ξεκάθαρο δεν γίνεται. Αστράφτει. Πάμε σας παρακαλώ πολύ στην ικανοποίηση η στην μη ικανοποίηση που έχετε από την απόφαση του eurogroup. Υπογράψαμε, λεφτά δεν πήραμε, ήδη ο αντιπολιτευτικός τύπος σας κάνει κριτική.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Δεν υπογράψαμε τίποτα κ. Χαριτάτε, το δεύτερο σκέλος της πρότασής σας είναι σωστό βέβαια αλλά αυτό ήταν δυστυχώς αναμενόμενο, δεν ήταν κάτι το οποίο μας ξένισε. Οι δανειστές συνεχίζουν να πιέζουν θεωρώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές της και θα υποχρεώσουν την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό να υπογράψει μία συμφωνία η οποία δεν θα είναι συμβατή με το πρόγραμμα με το οποίο δεσμεύτηκε στην ελληνική βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Στο μέτρο που μπορούμε να το πούμε γιατί είναι υπερβολικό αυτό και δεν θέλω να το χρησιμοποιήσω αλλά τέλος πάντων στο μέτρο που μου αντιστοιχεί αυτό που θέλω να πω προς κάθε κατεύθυνση είναι, πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υπογράψει μια συμφωνία η οποία δεν θα είναι συμβατή με το πρόγραμμά της. Άρα είναι καλό να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι, δεν μπορούν να παίζουν με την σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.
Ερώτηση: Ξέρετε οι διαρροές έλεγαν ότι πιθανότητα σε λίγες ώρες να ακούσουμε ότι ήδη έχει γίνει μια προσυμφωνία  γι΄αυτό άλλωστε δεν πήραμε και χρήματα. Προφανώς ήταν κάποιοι κακόβουλοι που θέλουν να διασπείρουν πληροφορίες στους δημοσιογράφους κ. Πετράκο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ:Όχι δεν είναι θέμα. Όταν κάνεις μια διαπραγμάτευση, «παιχνίδι της διαπραγμάτευσης» παίζονται όλα και πρώτα απ΄όλα ψυχολογικός πόλεμος ή σκοπιμότητες ενημέρωσης. Το καταλαβαίνετε, είμαστε σε έναν πόλεμο.  Κι αφού είμαστε σε έναν πόλεμο θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα κι εμείς και η απέναντι πλευρά. Είναι απλά τα πράγματα δεν πρέπει να μας ξενίζει. Απλά πρέπει να έχουμε συναίσθηση των δυσκολιών  αλλά πρέπει να έχουν συναίσθηση -και νομίζω ότι την έχουν πια- και οι εταίροι μας και των κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης.
Ερώτηση: Κόκκινες γραμμές δίνουν δημοψήφισμα. Μπαίνει πάλι η κουβέντα σήμερα στην επικαιρότητα της ημέρας κ. Πετράκο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Δεν ξέρω αν θα είναι δημοψήφισμα ή αν θα είναι οτιδήποτε άλλο
Ερώτηση: Τι άλλο  μπορεί να είναι;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ:Τίποτα δεν μπορείς να αποκλείσεις, αν υπάρξει ανάγκη χωρίς να θεωρώ ότι αυτό είναι το πιο πιθανό αντίθετα οτιδήποτε που θα ρωτηθεί ο ελληνικός λαός. Αν χρειαστεί δεν αποκλείουμε τίποτα.

Ερώτηση: Με εκλογές
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Όλα είναι στο τραπέζι αλλά με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων είναι μικρές οι πιθανότητες γιατί αισιοδοξούμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι άβροχοι να θελήσουν να βραχούν γιατί εμείς είμαστε βρεγμένοι και μουσκεμένοι με 5 χρόνια εφαρμογής σκληρών μνημονιακών πολιτικών αλλά οι ισχυρές χώρες της ευρωζώνης έβγαλαν την οικονομική κρίση να το πω έτσι από πάνω τους και την φόρτωσαν στον νότο. Άρα το να παίξουν με μία υποτροπή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης 7 χρόνια μετά την εκδήλωσή της, δεν είναι γι αυτούς το πιο σώφρων και αυτό είναι για εμάς το μεγάλο μας όπλο. Το γνωρίζουμε γιατί προς αυτή την κατεύθυνση δηλ. το να παίξουν για να εκβιάσουν και να ταπεινώσουν την ελληνική κυβέρνηση, να παίξουν αυτοί με την σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας δεν γίνεται δεκτό ούτε από τις άλλες 3 μεγάλες οικονομικές δυνάμεις. Τις ΗΠΑ, την Ρωσία και την Κίνα.
Ερώτηση: Επιτρέψτε μου, είπατε ότι όλα είναι ακόμη στο τραπέζι , τα βλέπουμε, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Θέλω ένα σχόλιο πριν σας ευχαριστήσω, γίνεται τώρα ένας καυγάς μεταξύ Φίλη-Καμμένου που είναι στην συγκυβέρνηση. Κυβερνητικός εταίρος είναι ο κ. Καμμένος, για τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας. Το περιμένατε αυτό;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Δεν θέλω να σχολιάσω δεν μπαίνω ποτέ σε καμία διαμάχη ούτε και αντιδικία ούτε με συναδέλφους βουλευτές ούτε με μέλη της κυβέρνησης. Επαναλαμβάνω και νομίζω ότι είμαι σαφής, εγώ ποτέ δημόσια δεν θα κάνω κριτική. Εσωτερικά και στην κοινοβουλευτική ομάδα ασκώ με ευθύτητα και πολλές φορές με δυναμισμό λέω καθαρά την γνώμη μου αλλά δημόσια δεν θέλω να μπω σε καμία τέτοια τοποθέτηση

Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση