16.10.12

Θανάση Πετράκου Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών στις 17/10/2012 για την Κύρωση της ΠΝΠ Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου :


Στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών  στις 16/10/2012 και στην συζήτηση για την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Θα ξεκινήσω με την τροπολογία που έθεσε ο κ. Βορίδης, διαβάζοντας την επιστολή που έχει στείλει στον Υπουργό ο Γενικός Γραμματέας των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες. Λέει: «ας υποθέσουμε ότι ένας νέος 23 ετών τραυματίστηκε σε ένα τροχαίο ατύχημα και ο υπαίτιος είναι κανονικά ασφαλισμένος σε εταιρεία που έκλεισε, αυτός είναι ένας άνθρωπος περιορισμένων δυνατοτήτων. Τι θα συμβεί; Θα καταστραφούν και οι δύο οικογένειες και του παθόντα, ο οποίος δεν θα μπορέσει να αποζημιωθεί και το άτομο που προκάλεσε το ατύχημα». Συμπέρασμα: αν δεν αποσύρετε αυτή την τροπολογία, ουσιαστικά απαγορεύεται στον κόσμο να οδηγεί στους δρόμους. Πρέπει να σταματήσουμε, να παραδώσουμε τα διπλώματα μας, να μην οδηγεί κανένας γιατί ανά πάσα ώρα κινδυνεύει να καταστραφεί εάν προκαλέσει ένα ατύχημα. Αυτός που θα του προκληθεί το ατύχημα, να μην αποζημιωθεί ποτέ. Σ' αυτό ένα λόγο έχετε, το καταλαβαίνω, να μείνουν δύο ασφαλιστικές εταιρείες. Υπάρχουν, όμως, προτάσεις και την έχετε την πρόταση του συγκεκριμένου ανθρώπου, η οποία είναι πολύ συγκεκριμένη όπως και οι προτάσεις των δικηγορικών συλλόγων, τις οποίες μπορούσατε με αυτές να επιλύσετε τα προβλήματα που υπάρχουν με το επικουρικό κεφάλαιο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λύση, πρέπει να την αποσύρετε και να ακούσετε αυτούς που γνωρίζουν τα πράγματα.
Δεύτερον, μας εγκαλούν πολλοί συνάδελφοι κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους να τους πούμε ένα παράδειγμα επιχειρηματικής δραστηριότητας του δημοσίου, το οποίο να είναι πετυχημένο. Απαντώ. Η ΔΕΗ με όλες τις παθογένειες που δημιούργησε το κράτος που ελέγχει τις διοικήσεις, με τις αθρόες προσλήψεις προσωπικού στα γραφεία το 1991, ο κ. Μητσοτάκης και όχι στις μονάδες παραγωγής, στα ορυχεία και στους σταθμούς παραγωγής, ήταν μέχρι πέρυσι κερδοφόρα. Τη διασπάσατε και άρχισε να είναι ελλειμματική και δανείστηκε με 12% και 13% επιτόκιο προχθές.
Ένα άλλο παράδειγμα «επιτυχημένης» ιδιωτικοποίησης που κάνατε. Ξεπουλήσατε το Colden Hall στον Όμιλο Λάτση, χάνοντας το ελληνικό δημόσιο 236 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι πετυχημένο παράδειγμα αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου; προχθές δημοσιεύτηκε και δεν έχει διαψευστεί εκτός εάν θέλετε να το διαψεύσετε τώρα. Έχει δημοσιευτεί σε αρκετές εφημερίδες. Έτσι εννοείτε την ιδιωτικοποίηση της περιουσίας;
Τρίτον, μας εγκαλείτε ότι όντως έχουμε καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Συμφωνήσατε κι εσείς, κύριε Υπουργέ, άρα μας εγκαλείτε κι εσείς που λέμε ότι δεν υπάρχει. Καταθέσαμε γραπτή ερώτηση για το σύστημα Target 2, γιατί δεν το έχετε αξιοποιήσει, αντί να κυνηγάτε τις λίστες και γιατί δεν διασυνδέεται με το TAXIS. Δεν μας απαντήσατε. Την μετέτρεψα σε επίκαιρη ερώτηση, ήμουν τυχερός και κληρώθηκα και μου απάντησαν τότε ότι δεν έρχεστε να απαντήσετε ούτε την επίκαιρη. Αυτό είναι ένα παράδειγμα, για το πώς ενδιαφέρεστε για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Τέταρτον, λέτε ότι διαμαρτυρόμαστε γιατί πάνε στην Μαύρη Τρύπα τα δημόσια έσοδα. Κύριε Βορίδη, επειδή ξέρετε και είστε έμπειρος κοινοβουλευτικά, όταν μειώνεις ονομαστικά το χρέος ξεπουλώντας δημόσια περιουσία και αυξάνετε το χρέος σε ποσοστό του ΑΕΠ, κάνεις μία τεράστια «τρύπα στο νερό», γιατί αυτό κάνει η πολιτική σας μέχρι τώρα. Τα δικά σας στοιχεία, του προσχεδίου, μιλάνε για 179,3 δις ότι θα είναι το χρέος στα τέλη του 2013 και μετά το αναθεώρησε η ΕΛΣΤΑΤ και θα μας το φέρετε αναθεωρημένο κάπου στα 184 δις ευρώ.

Άρα τι κάνετε; Μια τρύπα στο νερό. Άρα μην εγκαλείτε τους συνάδελφους μας για όλα αυτά.
Έρχομαι στην ουσία του ζητήματος. Τι κάνατε κύριοι της κυβέρνησης και κύριε Υπουργέ, με την κατάργηση του άρθρου 11 του ν.3631 του 2008; Ουσιαστικά με απλή υπουργική απόφαση εκποιείτε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις και τις δίνετε στον ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς να λογοδοτείτε ακόμη και αν αυτό γίνει άνευ αντιτίμου. Αυτή είναι η φιλοσοφία των τροποποιήσεων που κάνετε. Αν αυτό δεν παραβιάζει την έννομη τάξη, την κοινή λογική και το Σύνταγμα της χώρας, τότε δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να πούμε ότι το παραβιάζει, όταν, δηλαδή, ουσιαστικά παραχωρείτε όλες αυτές τις δημόσιες επιχειρήσεις, όπως π.χ. τη ΔΕΗ η οποία έχει ηλεκτροδοτήσει τη χώρα. Οι τροϊκανοί προχθές σας είπαν να διώξετε τον κόσμο από τα νησιά που έχουν κάνω από 150 κατοίκους. Το επόμενο βήμα μετά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με μαθηματική ακρίβεια και δεν κάνω λαϊκισμό, θα είναι στα χωριά κάτω από 150 κατοίκους να κοπεί το ρεύμα, διότι πλέον δεν είναι κερδοφόρο για την ιδιωτική ΔΕΗ που θα κάνετε. Αυτή είναι όλη η ουσία. Διαβάσαμε ότι ο κ. Σαμαράς εξεμάνη με τον κ. Μουσουρούλη γιατί το είπε και όχι γιατί το είπαν οι τροϊκανοί. Εκτός αν αυτά που διαρρέουν οι συνάδελφοι σας είναι λάθος. Και ερχόσαστε σήμερα, κύριε Υπουργέ και ξεπουλάτε.
Σας είπα τι σημαίνει το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Σημαίνει ότι το ηλεκτρικό ρεύμα θα γίνει αγαθό πολυτελείας για τον ελληνικό λόγο. Αυτό σημαίνει σε πρώτη φάση -γιατί έχετε αποφασίσει αλλά δεν ξέρω αν θα τα καταφέρετε και πιστεύω ότι δεν θα τα καταφέρετε -αμέσως να διαθέσετε το 17% της ΔΕΗ. Και ουσιαστικά ποιο θα είναι το όφελος για το ελληνικό δημόσιο; Πείτε μου ποιο θα είναι το όφελος; Στα χαρτιά του ΤΑΙΠΕΔ , που είναι στα αγγλικά, διαπιστώνουμε ότι ξεπουλάτε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις με τα κέρδη δύο -δυόμισι χρόνων. Αυτή η ταρίφα έχει μπει. Τα κέρδη που έχει π.χ. η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ για δύο, δυόμιση χρόνια αυτή την τιμή έχετε βάλει. Αν αυτό το πράγμα δεν λέγεται ξεπούλημα τότε τι άλλο λέγεται;

Σε σχέση με τη ΔΕΗ υπάρχει και ένα άλλο θέμα. Τι γίνεται με τις εκτάσεις; Είναι μέγα το θέμα των εκτάσεων. Ουσιαστικά 160.000 στρέμματα στην Πτολεμαϊδα και 50.000 στρέμματα στη Μεγαλόπολη, δηλαδή, πάνω από 200.000 στρέμματα θα περάσουν σε ιδιωτικά χέρια και θα δημιουργηθούν σύγχρονα τσιφλίκια με τεράστιο κοινωνικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό κόστος για τις τοπικές κοινωνίες. Αυτές είναι οι συνέπειες του ξεπουλήματος της ΔΕΗ και των υπολοίπων επιχειρήσεων και πάτε αυτά να τα περάσετε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Θανάσης Πετράκος
Βουλευτής Μεσσηνίας 
Του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ

Μετάφραση