24.10.12

Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας Θανάση Πετράκου στην ολομέλεια στις 24/102012 με θέμα συζήτησης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση της από 6 Σεπτεμβρίου 2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου



Παρατίθεται η ομιλία του Θανάση Πετράκου Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην ολομέλεια  στις 24/10/2012 και στην συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση της από 6 Σεπτεμβρίου 2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τροποποίηση του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του νόμου 3986/2011 “Επείγοντα μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015” (Α΄152), όπως ισχύει» (Α΄ 174), της από 7 Σεπτεμβρίου 2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατάργηση ελάχιστου ποσοστού Ελληνικού Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας, καθώς και κατάργηση του άρθρου 11 του ν. 3631/2008 (Α΄6)» (Α΄175) και άλλες διατάξεις»:
Ομιλία στην Βουλή


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Βουλή καλείται να κυρώσει μια σημαντικότατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία περιλαμβάνει, όπως γνωρίζουμε, έξι άρθρα και άλλα δεκαοκτώ-είκοσι που ήρθαν με την τελευταία τροπολογία, κάθε ένα από τα οποία θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστής συνεδρίασης. 
Το άρθρο πρώτο αφορά το ΤΑΙΠΕΔ. Όταν οι νόμοι και η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί σας, τόσο το χειρότερο και για τους νόμους και για την πραγματικότητα. Αλλάζετε εκ των υστέρων το νόμο για να νομιμοποιήσετε μία παρανομία την οποία κάνατε, μη τυχόν και χάσουμε τον «μεγάλο ηγέτη» κύριο Αθανασόπουλο, ο οποίος καταβαράθρωσε τη Δ.Ε.Η. και ο οποίος τώρα θα καταβαραθρώσει και όλη τη δημόσια περιουσία. Αυτό κάνετε. 
Όμως, όταν εκ των υστέρων αλλάζεις πολύ απλά τα πράγματα με τέτοιο τρόπο, αυτό λέγεται απλά και ήρεμα «πραξικόπημα». Τα πραξικοπήματα, λοιπόν, δεν αναγνωρίζονται, όπως και οι πράξεις που προκύπτουν από αυτά. Αυτά και όσον αφορά το ΤΑΙΠΕΔ. Τελεία και παύλα. 
Δεύτερον, καλούμαστε ως εκπρόσωποι του λαού, ο οποίος μας τίμησε με την ψήφο του για να μας εκλέξει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, να αποφασίσουμε αν θα δεχθούμε να βάλουμε πωλητήριο στις σημαντικότατες δημόσιες επιχειρήσεις, όπως είναι η Δ.Ε.Η., η ΕΥΔΑΠ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, η ΕΥΑΘ, οι Οργανισμοί Λιμένων, ο ΟΠΑΠ κλπ. 
Το θέμα είναι αν ο κάθε Βουλευτής και όλοι μαζί αρνηθούμε να ξεπουλήσουμε την δημόσια περιουσία και το δημόσιο πλούτο της χώρας μας και αν θα δεχθούμε να παγώσει ο ελληνικός λαός από την τρομακτική αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, αν θα δεχθούμε να μην αποζημιώνονται όσοι υποστούν ένα ατύχημα από ανασφάλιστο αυτοκίνητο, αυτά είναι πάρα πολύ σοβαρά πράγματα.
Εμείς λέμε, λοιπόν, ότι ήρθε η ώρα να αναμετρηθεί ο καθένας με τη συνείδησή του και να πει «ναι» ή «όχι». Εμείς σας καλούμε να πούμε όλοι μαζί ένα μεγάλο «όχι». «Όχι» δεν ξεπουλάμε την περιουσία και το μέλλον του ελληνικού λαού, γιατί η δημόσια περιουσία και ο φυσικός πλούτος ανήκουν στις γενιές που έρχονται και δεν έχουμε το δικαίωμα να τους στερήσουμε το μέλλον, την προοπτική και την ανάπτυξη του τόπου. Δεν πρέπει να επιτρέψει κανένας Βουλευτής να ψηφιστεί η καταστροφική για το μέλλον της χώρας Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, διότι αυτή η κύρωση στοχεύει στην παράκαμψη κάθε εμποδίου που μπορεί να βρεθεί, προκειμένου να επιταχυνθεί η πλήρης παράδοση του δημόσιου πλούτου και των δημόσιων επιχειρήσεων στους ιδιώτες, κάτι που σηματοδοτεί την πλήρη υποταγή στην Τρόικα. Δεν θα υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης μέσω του Κοινοβουλίου –και αυτό θα πρέπει να το προσέξουμε- ούτε καν για την έγκριση των διοικήσεων ούτε και για οποιονδήποτε κοινοβουλευτικό έλεγχο σε ασκούμενες πολιτικές, όπως είναι για παράδειγμα τα τιμολόγια και η αξιοποίηση της περιουσίας τους που είναι δημόσια και έχει δημιουργηθεί από τον ιδρώτα των εργαζομένων σ’ αυτές και ολόκληρου του ελληνικού λαού. 
Η ακολουθούμενη διαδικασία της θέσπισης και κύρωσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου είναι ουσιαστικά πραξικοπηματική. 
Η υπερψήφισή της σημαίνει –και ας λέει ο κύριος Κουκουλόπουλος εδώ πέρα να έρχεται στη Βουλή- απλά και καθαρά ότι με απλή απόφαση Υπουργού ή γενικά οποιουδήποτε προσώπου του δημοσίου μπορεί να γίνει εκποίηση δημόσιας επιχείρησης, δηλαδή μπορεί να την πουλήσει ή να παραχωρήσει μέρος ή όλο στο ΤΑΙΠΕΔ χωρίς να λογοδοτήσει πουθενά, ακόμα και αν ξεπουληθεί άνευ αντιτίμου.
Κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οποιαδήποτε επενδυτική ομάδα, ακόμη και χωρίς σχέδιο και χωρίς οικονομική επιφάνεια, από οποιοδήποτε μέρος, χωρίς καμία εξασφάλιση για τους εργαζόμενους και την παραγωγικότητα της επιχείρησης, μπορεί να γίνει ιδιοκτήτης σε όποια υπό εκποίηση επιχείρηση. 
Αυτή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν πουλάει απλά, κάτι στο οποίο εμείς διαφωνούμε ριζικά και κατηγορηματικά, αλλά ξεπουλάει. Το πρώτο άρθρο της είναι κατάφωρα αντισυνταγματικό. 
Πρέπει λοιπόν να γίνει κατανοητό σήμερα από τον ελληνικό λαό ότι η ουσία της πράξης νομοθετικού περιεχομένου είναι η παράδοση των πάντων στους ιδιώτες και εγκατάλειψη κάθε «εργαλείου» παρέμβασης και άσκησης κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής. 
Εμείς θα συμβάλουμε μ’ όλες μας τις δυνάμεις να κατανοηθεί από το λαό το μέγεθος του εγκλήματος που επιχειρείται ώστε να αντιδράσει μ’ όποιον τρόπο μπορεί. Δεν είναι δυνατόν, παραδείγματος χάρη, όταν η ΕΥΔΑΠ εμφάνισε το 2011 αύξηση των κερδών της άνω του 100%, να έρχεστε σήμερα και να ξεπουλάτε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ και να δίνετε στα ιδιωτικά μονοπώλια το υπ’ αριθμόν ένα ζωτικό αγαθό που είναι το νερό. Δεν είναι δυνατό να μείνουμε η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν θα έχουμε δημόσια ταχυδρομεία. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να το κάνετε αυτό ούτε για την ΕΥΔΑΠ ούτε για την ΕΥΑΘ ούτε για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ούτε για τη ΔΕΗ ούτε για τα Ελληνικά Πετρέλαια ούτε για τα λιμάνια, αλλά ούτε και για τη «χρυσοφόρο όρνιθα» που λέγεται ΟΠΑΠ με την οποία ζουν όλες οι ερασιτεχνικές ομάδες και όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι. Δεν έχει δικαίωμα καμία συγκυριακή πλειοψηφία να δώσει απόλυτη εξουσία ζωτικών τομέων της δημόσιας ζωής σε ιδιώτες και να στερήσει από την πολιτεία το δικαίωμα επιλογής, ελέγχου και αποβολής όποιου λειτουργεί ακόμα και βλαπτικά κατά το δημοσίου συμφέροντος των πολιτών και της πατρίδας. 
Δεν έχετε δικαίωμα να παραχωρήσετε τις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις και τα περιουσιακά στοιχεία, τα βασικά δίκτυα και τις υποδομές για την κοινωνική και την οικονομική ζωή της χώρας καθώς και την ασφάλειά της στους ιδιώτες, γιατί αυτό σημαίνει πάρα πολύ απλά, όσο και να πονάει, ουσιαστική παραχώρηση ολόκληρης της χώρας σε ιδιωτικά συμφέροντα. 
Οι συνέπειες από την προώθηση μιας τέτοιας πράξης νομοθετικού περιεχομένου είναι αυτονόητες γιατί έχουμε πλέον μία εμπειρία είκοσι χρόνων φιλελευθερισμού. Δεν είχαμε είκοσι χρόνια σοβιετικό κράτος στην Ελλάδα, γιατί αλλιώς θα έπρεπε να κάνουμε πρόταση μεθαύριο, στις 7 του Νοέμβρη, να γίνει επίσημη αργία και να το γιορτάσει η Βουλή. Έπρεπε να το γιορτάζουμε. Είκοσι χρόνια νεοφιλελευθερισμό είχαμε. Οι ιδιωτικοποιήσεις της τελευταίας εικοσαετίας όμως ούτε νέες επενδύσεις έφεραν, ούτε νέες θέσεις εργασίας δημιούργησαν.
Σημαντικότατο αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων και γενικά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής είναι η χειροτέρευση όλων των προσφερόμενων υπηρεσιών και η δυσβάσταχτη για τα λαϊκά στρώματα εκτίναξη των τιμών και των προσφερόμενων υπηρεσιών και αγαθών. Στο δε μεγάλο ξεπούλημα του ενεργειακού τομέα θεσπίστηκαν όλες οι σκανδαλώδεις ρυθμίσεις και αποφάσεις που επέτρεψαν την είσοδο στην κερδοφορία των ισχυρών ομίλων και των «αεριτζήδων». 
Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα μετά απ’ όλα αυτά που βγήκαν και για τα «Ελληνικά Πετρέλαια» μετά απ’ όσα αποκαλύφθηκαν από τις μίζες του κυρίου Τσοχατζόπουλου. Εμείς λέμε ευθέως ότι είναι μείζον θέμα αυτό που έχει γίνει με τα «Ελληνικά Πετρέλαια» και, πέρα από τη ριζική πολιτική μας αντίθεση με το ξεπούλημα των «Ελληνικών Πετρελαίων», μετά απ’ αυτές τις αποκαλύψεις θέτουμε ευθέως θέμα αμφισβήτησης της ίδιας της συμφωνίας που έχει προκύψει, και ο Λάτσης έχει ισχυρή μετοχική θέση μέσα στα Ελληνικά Πετρέλαια, στη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου και φυσικά θέτουμε θέμα να παγώσει κάθε διαπραγμάτευσης για τα «Ελληνικά Πετρέλαια», τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ μέχρι να υπάρξει διεκπεραίωση της υπόθεσης. 
Κύριοι συνάδελφοι, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αν κυρωθεί και υλοποιηθεί, θα παράξει εγκληματικά αποτελέσματα σε βάρος του παρόντος και του μέλλοντος αυτού του τόπου. Επειδή αρκετές απ’ αυτές τις διατάξεις έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και με το κράτος δικαίου, εμείς σας καλούμε να αρθείτε πάνω από κομματικές γραμμές και να καταψηφίσετε αυτή την απαράδεκτη πράξη νομοθετικού περιεχομένου, γιατί αυτό επιβάλλει το πραγματικό συμφέρον του λαού και του τόπου. Ακόμα και αν υπερψηφιστεί αυτή η άθλια πράξη νομοθετικού περιεχομένου από την Πλειοψηφία της Βουλής, εμείς θα την καταργήσουμε το ίδιο γρήγορα και με την ίδια ταχύτητα που τη φέρατε.
Προειδοποιούμε και τους επίδοξους επενδυτές ότι όπως θα τα πάρουν έτσι και θα τα χάσουν.

Μετάφραση