1.10.14

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

1/10/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
 ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.


Ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος επισκέφτηκε το Λιμεναρχείο Καλαμάτας και συναντήθηκε με τον Λιμενάρχη και τον Υπολιμενάρχη καθώς και με τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νοτίου Πελοποννήσου (Ε.Π.Λ.Σ.Ν.Π.) για να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Λιμεναρχείο Καλαμάτας αλλά και το προσωπικό που υπηρετεί στο Λιμενικό Σώμα.
Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ενημέρωσαν το Βουλευτή ότι ενόψει της κατάρτισης του νέου Π.Δ. για τις μεταθέσεις το Υπουργείο δεν έχει καλέσει την Ομοσπονδία των Λιμενικών να εκφράσει τις απόψεις της. Συνεπώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους Λιμενικούς ότι το νέο Π.Δ. θα είναι δυσμενές και δεν θα προβλέπει αντικειμενικά κριτήρια για τις μεταθέσεις και αποσπάσεις με σκοπό να εφαρμοστούν από το Υπουργείο ρουσφετολογικές πρακτικές.
Στη συνέχεια τέθηκαν στο Βουλευτή από τους εκπροσώπους των εργαζομένων και τους υπηρεσιακούς παράγοντες τα εξής θέματα:
1.   Η ανάγκη προμήθειας μεγάλου σκάφους ώστε να είναι δυνατή η αστυνόμευση της περιοχής ευθύνης του Λιμεναρχείου Καλαμάτας που πρακτικά εκτείνεται από το ακρωτήριο Ταίναρο έως και το ακρωτήριο Ακρίτα. Σημείωσαν ότι το σκάφος που υπάρχει σήμερα είναι μικρών δυνατοτήτων και ακατάλληλο για επιχειρήσεις μεγάλης διάρκειας, που απαιτούνται για την αποτελεσματική αστυνόμευση του Μεσσηνιακού κόλπου.
2.   Η ανάγκη επισκευής του κτιρίου που στεγάζεται το Λιμεναρχείο και την επέκτασή του στους υφιστάμενους χώρους που δεν χρησιμοποιούνται σήμερα.
3.   Η έλλειψη ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών. Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα για το Λιμεναρχείο, προβλέπονται: 3 ανώτατοι αξιωματικοί και υπηρετεί 1, 5 ανώτεροι αξιωματικοί και υπηρετούν 3 (από τους οποίους οι δυο σε άλλοι ειδικότητα, δηλ. ουσιαστικά 1) και 8 υπαξιωματικοί και υπηρετούν 2.
4.  Η υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τον πολίτη με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και στο Λιμενικό με το κλείσιμο Λιμενικών Σταθμών όπως του Αγίου Νικολάου Μάνης.
Τέλος ανέφεραν και τα εξής εργασιακά τους προβλήματα:
1.  Τις επικείμενες αλλαγές στο μισθολόγιο που θα τους καθηλώνει για πολλά χρόνια στον ίδιο βαθμό και άρα χωρίς μισθολογικές αυξήσεις.
2.  Το χρόνιο πρόβλημα της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης λόγω μη έγκαιρης πληρωμής  των ιατρών και των φαρμακείων, με αποτέλεσμα κανένας ιατρός και φαρμακείο να μην δέχεται να γράψει ή να εκτελέσει αντίστοιχα συνταγές για το ταμείο τους.

Ο Θανάσης Πετράκος ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν, την ώρα που το έργο του Λιμενικού Σώματος αυξάνεται, να καταργούνται 2.000 οργανικές θέσεις. Τόνισε ότι δεν μπορεί  να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο και να γίνει αστυνόμευση της θαλάσσιας και παράκτιας περιοχής με αυτά τα ανεπαρκή μέσα. Επιβάλλεται επομένως άμεσα το Υπουργείο να διαθέσει ένα μεγάλο σκάφος στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας ώστε να είναι σε θέση να επιτελέσει το έργο του. Για τις μεταθέσεις του προσωπικού τόνισε ότι είναι αδιανόητο να μην υπάρξουν στο νέο Π.Δ. αντικειμενικά κριτήρια και να γίνεται μια προσπάθεια εκφοβισμού με την απειλή της μετάθεσης. Επίσης ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη για το προσωπικό του Λιμενικού. Τέλος ο Θανάσης Πετράκος δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων.  

Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση