31.10.14

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΞΙΑ

                          ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΞΙΑ


1.Μετά τα αποτελέσματα των stress tests θεωρείτε ότι δρομολογείται σταδιακά το «τέλος των Μνημονίων»; Είναι σημαντικό για την έξοδο από την κρίση ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα;
Όχι μόνο δεν έρχεται το τέλος των μνημονίων, αντίθετα, αυτό που έρχεται είναι η συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών και ένα νέο μνημόνιο, ίσως με διαφορετική ονομασία, αλλά εξίσου σκληρό με τα μέχρι τώρα μνημόνια.
Είναι γνωστό ότι η τρόικα ζητά απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, απολύσεις στο δημόσιο, περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων, περαιτέρω μείωση των συντάξεων και πλειστηριασμούς ακόμη και στην πρώτη κατοικία. Επιπλέον, οι δανειστές ζητούν ένταση των ιδιωτικοποιήσεων σε στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Προφανώς ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα είναι σημαντικό για τη χώρα, όμως αυτό προϋποθέτει αύξηση των καταθέσεων, η οποία όμως θα έρθει ως αποτέλεσμα της ανατροπής της πολιτικής λιτότητας και φυσικά της ρύθμισης των κόκκινων δανείων.
Τα αποτελέσματα των stress test για τα οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα πολιτικής επιλογής της ΕΚΤ, για να μην επιδεινωθεί περισσότερο το ήδη κακό πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη. Έτσι, ο δεύτερος υπολογισμός έγινε αφού στον πρώτο υπολογισμό είχε διαπιστωθεί έλλειμμα 8,6 δις. Το διαρκώς ωστόσο διογκούμενο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων αλλά και η επικείμενη αυστηροποίηση του πλαισίου κεφαλαιακών απαιτήσεων με τη Βασιλεία 3, δημιουργούν ένα πολύ δυσοίωνο μέλλον για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πολύ αμφίβολο αν θα υπάρξει ρευστότητα στην αγορά.
2. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε το «παρών» στην τροπολογία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Θεωρείτε ότι η ρύθμιση δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση;
Ναι, δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση διότι: έχει κρυφά σημεία, δεν αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα το οξύ πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, θέτει περιορισμούς, συνεπώς θα ενταχθούν λίγοι, εκβιάζει τους πολίτες να μην αμφισβητήσουν νομικά το ύψος της βεβαιωμένης οφειλής τους και επιπλέον παρατείνει για 2 χρόνια την έκτακτη εισφορά. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ολοκληρωμένη, αντιμετωπίζει το πρόβλημα για όλους εκτός από τους μπαταχτσήδες, γι αυτό καλέσαμε την κυβέρνηση, αν πραγματικά ήθελε τη δίκαιη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, να την υπερψήφιζε.
3. Σκοπεύετε να επικαιροποιήσετε την πρότασή για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια;  Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει η λύση, για να ανακουφίσει πραγματικά τους δανειολήπτες;
Στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών, περιλαμβάνονται και άμεσα μέτρα για την προστασία των οφειλετών. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται να εκχωρηθούν τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια στα distress funds, απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, μέχρι 350.000 ευρώ, καθώς και οι διαδικασίες πλειστηριασμών για οφειλές κάτω των 200.000 ευρώ.
Έχουμε δεσμευθεί ότι, άμεσα θα καταθέσουμε ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου, μία «νέα σεισάχθεια», που θα περιλαμβάνει, διαγραφή μέρους των οφειλών για όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, αναπροσαρμογή των οφειλών ώστε η συνολική εξυπηρέτησή τους σε τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς να μην ξεπερνά το 1/3 του εισοδήματός τους, σύσταση δημόσιου ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, όχι όμως ως μία «κακή τράπεζα», αλλά ως διαχειριστή κάθε τύπου ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες, αλλά και ελεγκτή τραπεζών για την εφαρμογή των συμφωνημένων ρυθμίσεων.
4. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αποδοχή της προληπτικής γραμμής στήριξης για τη μετάβαση στην μετά το Μνημόνιο εποχή. Σας βρίσκει σύμφωνο μια τέτοια λύση, μετά και τους πρόσφατους κλυδωνισμούς από τις αγορές;
Η προληπτική γραμμή στήριξης, σημαίνει συγκεκριμένους όρους για νεοφιλελεύθερες «μεταρρυθμίσεις» (ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών τομέων και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας), αλλά και νέα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα. Συνεπώς, δεν είναι δυνατόν να συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τη μετάβαση από ένα μνημόνιο σε ένα άλλο μνημόνιο.
Χρειάζεται ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας, κατάργηση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπόλοιπου μέρους με ρήτρα ανάπτυξης, περίοδο χάριτος για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη, συμφωνία για ένα «Ευρωπαϊκό New Deal» με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ποσοστική χαλάρωση από την ΕΚΤ, με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων, και διεκδίκηση του χρέους της Γερμανίας προς την Ελλάδα, λόγω του  κατοχικού δανείου.
5. Ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται έντονη κριτική αναφορικά με το οικονομικό του πρόγραμμα, έτσι όπως παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ. Είναι εφικτό από δημοσιονομικής άποψης και τι προβλέπει για τον τομέα της Ενέργειας;
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στη ΔΕΘ, παρουσίασε ένα κοστολογημένο πρόγραμμα, άμεσα εφαρμόσιμο, ανεξάρτητα από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, προς όφελος του δοκιμαζόμενου Ελληνικού Λαού. Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως εφικτό.
Όσον αφορά στον τομέα της Ενέργειας, οι άμεσες προτάσεις μας είναι: δωρεάν ρεύμα σε 300.000 φτωχά νοικοκυριά, επαναφορά του ΕΦΚ στο πετρέλαιο στα προμνημονιακά επίπεδα, μείωση του ενεργειακού κόστους για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και για τη βιομηχανία, με ρήτρα απασχόλησης και περιβάλλοντος και βέβαια ανάκτηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και των άλλων ενεργειακών επιχειρήσεων.
6. Ζητήματα όπως η διευθέτηση του ελληνικού χρέους νομίζετε ότι πρέπει να τύχουν «εθνικής συνεννόησης»; Είστε διατεθειμένοι να συναινέσετε και αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;
Από μόνη της η άποψη των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου ότι το χρέος της χώρας μας είναι βιώσιμο, αποτελεί «βόμβα στα θεμέλια» οποιασδήποτε προσπάθειας «εθνικής συνεννόησης». Το χρέος είναι μη βιώσιμο και μη διαχειρίσιμο και δεν το λέει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό.
7. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις παγιώνεται ένα προβάδισμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμάτε ότι θα πετύχετε την αυτοδυναμία; Αν επιδιώξετε συμμαχίες, ποιες από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις θα επιλέγατε;
Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να λάβει όσο το δυνατόν πιο ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό, ώστε να διαπραγματευθεί από θέση ισχύος και να ξεκινήσει την πολιτική, οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Η αυτοδυναμία συνεπώς στις επικείμενες εκλογές δεν μπορεί παρά να αποτελεί στόχο. Γνωρίζοντας ωστόσο ότι το έργο αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο, ακόμη και αν έχουμε την αυτοδυναμία μέσα στη Βουλή, θα επιδιώξουμε όσο το δυνατόν ευρύτερες συμμαχίες, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
8. Θα απορρίπτατε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς;
Όπως έχουμε πολλές φορές καταστήσει σαφές, για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει καμία δυνατότητα συνεργασίας με δυνάμεις και πρόσωπα που ψήφισαν, στήριξαν και εφάρμοσαν τα μνημόνια και τις μνημονιακές νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Ως εκ τούτου, κριτήρια συνεργασίας για εμάς αποτελούν συσωρευτικά, η αξιοπιστία, η ξεκάθαρη και αποδεδειγμένη αντιμνημονιακή στάση και φυσικά ο προοδευτικός προσανατολισμός. Σας απαντώ λοιπόν πως δεν είναι δυνατή η μετεκλογική συνεργασία, ούτε με το ΠΑΣΟΚ ούτε με την ΝΔ, αλλά ούτε φυσικά με πρόσωπα που, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, έχουν συμμετάσχει στην εφαρμογή των πολιτικών αυτών.




Μετάφραση