27.10.14

«Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Θανάσης Πετράκος, για τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων»

27/10/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: «Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ,  μεταξύ των οποίων και ο Θανάσης Πετράκος, για τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων»


Επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, σχετικά με την ενδεχόμενη κατάργηση και συγχώνευση του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) με το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ), που θα καταστήσει το μέλλον των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων εξαιρετικά προβληματικό.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΟΑΕΠ «εφαρμόζει όλες τις συμφωνίες ΟΟΣΑ καθώς και τις οδηγίες και Κανόνες του Συμβουλίου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ασφάλιση των βραχυπρόθεσμων και μέσο-μακροπρόθεσμων εξαγωγικών πιστώσεων», ενώ «από το Σεπτέμβριο του 2011, προσφέρει στους έλληνες εξαγωγείς το πρόγραμμα «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ», το οποίο συνιστά συνδυασμό χρηματοδότησης και ασφάλισης των βραχυπρόθεσμων εξαγωγικών πιστώσεων». Τονίζουν μάλιστα ότι «δεν επιχορηγείται για τα λειτουργικά του έξοδα ούτε από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ούτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ούτε από κάποιο «Ειδικό Λογαριασμό» (αρθρ. 11, Ν.1796/88), αφού έχει έσοδα μόνο από τα ασφάλιστρα που εισπράττει και τις επενδύσεις του αποθεματικού του. για το 2013 μάλιστα, τα αποθεματικά του ανέρχονταν σε 156 εκατομμύρια ευρώ.
Καταλήγοντας,  οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι, «ο ΟΑΕΠ αποτελεί εργαλείο κεντρικής οικονομικής πολιτικής, καθώς ακόμα και διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ, η ΕΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα ή το ΔΝΤ έχουν κατά καιρούς διακηρύξει το ζωτικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν συναφείς εθνικοί οργανισμοί στη στήριξη της χρηματοδότησης του παγκόσμιου εμπορίου, και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις αγορές».
Στην ερώτησή τους ζητάνε από τον Υπουργό να τους ενημερώσει:
Ποιο είναι το κριτήριο που εφαρμόζεται για τη συγχώνευση ενός τόσο νευραλγικού φορέα με μοναδικές υπηρεσίες προς τις μικρομεσαίες ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις
Ποιο το μέλλον και η αξιοποίηση του εξειδικευμένου και  καταρτισμένου  προσωπικού του οργανισμού
Ποιο το σύνολο των εγκεκριμένων πιστωτικών ορίων (σε €), πόσο το σύνολο των αναγγελθεισών ζημιών (σε €) και ποιο το σύνολο των καταβληθεισών αποζημιώσεων (σε €) των τελευταίων 10 ετών του οργανισμού
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητάνε επίσης να κατατεθεί από τον αρμόδιο Υπουργό η αναλυτική κατάσταση των αποζημιώσεων που κατέβαλλε ο ΟΑΕΠ τα δύο προηγούμενα έτη.
Η πλήρης ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Θέμα: Σχετικά με την σχεδιαζόμενη συγχώνευση του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (Ο.Α.Ε.Π.)
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης προχωρά ταχύτατα στην ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, με ενοποίηση του ΕΤΕΑΝ, του ΤΑΝΕΟ και του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ). Στην περίπτωση του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), συντρέχουν οι παρακάτω λόγοι που καθιστούν το ενδεχόμενο κατάργησης του οργανισμού εξαιρετικά προβληματικό για το μέλλον των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Ο ΟΑΕΠ συστάθηκε με το Ν.1796/88, είναι αυτόνομος μη-κερδοσκοπικός Οργανισμός με τη μορφή ΝΠΙΔ, με την εγγυοδοσία του Ελληνικού Δημοσίου, διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο, διορισμένο από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, από το οποίο και εποπτεύεται, και σήμερα απασχολεί ως μόνιμο προσωπικό 23 υπαλλήλους. Ο ΟΑΕΠ λειτουργεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον καταστατικό του νόμο, ενώ παράλληλα εφαρμόζει όλες τις συμφωνίες ΟΟΣΑ καθώς και τις οδηγίες και Κανόνες του Συμβουλίου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ασφάλιση των βραχυπρόθεσμων και μέσο-μακροπρόθεσμων εξαγωγικών πιστώσεων (εκτός από τις εμπορευματικές εξαγωγές, ασφαλίζει επίσης και τα τεχνικά έργα εξωτερικού και τις ελληνικές επενδύσεις εξωτερικού έναντι πολιτικών κινδύνων).
Σε όλες τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ υπάρχουν και λειτουργούν σήμερα περίπου 100 αντίστοιχοι με τον ελληνικό ΟΑΕΠ οργανισμοί, οι οποίοι και μόνο ασφαλίζουν όλες τις δραστηριότητες που συνθέτουν τον όρο της τόσο επιθυμητής για την Ελλάδα εξωστρέφειας. Ενδεικτικά αντίστοιχοι οργανισμοί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι ακόλουθοι: Euler Hermes Aktiengesellschaft (HERMES) στη Γερμανία, Eksport Kredit Fonden (EKF) στη Δανία,  Oesterreichische Kontrolbank AG στην Αυστρία, Export Credit Guarantee Department (ECGD) στο Ηνωμένο Βασίλειο, Instituto Per I Servizi Assicurativi Del Commercio Estero (SACE) στην Ιταλία, Compania Espanola De Seguros De Credito A La Exportaciom (CESCE) στην Ισπανία, Office Du Ducroire (ODL) στο Λουξεμβούργο, Companhia De Seguro De Creditos (CESEC) στην Πορτογαλία, Exportkreditnamnden (EKN) στην Σουηδία, Finnvera στη Φινλανδία κοκ.
Ο ΟΑΕΠ από το Σεπτέμβριο του 2011, προσφέρει στους έλληνες εξαγωγείς το πρόγραμμα «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ», το οποίο συνιστά συνδυασμό χρηματοδότησης και ασφάλισης των βραχυπρόθεσμων εξαγωγικών πιστώσεων. Ο οργανισμός δεν επιχορηγείται για τα λειτουργικά του έξοδα ούτε από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ούτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ούτε από κάποιο «Ειδικό Λογαριασμό» (αρθρ. 11, Ν.1796/88). Τα έσοδά του προέρχονται από τα ασφάλιστρα που εισπράττει και τις επενδύσεις του αποθεματικού του. Σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2013 τα αποθεματικά ανέρχονται περίπου σε 156 εκατ. ευρώ.
Συνεπώς, ο ΟΑΕΠ αποτελεί εργαλείο κεντρικής οικονομικής πολιτικής, καθώς ακόμα και διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ, η ΕΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα ή το ΔΝΤ έχουν κατά καιρούς διακηρύξει το ζωτικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν συναφείς εθνικοί οργανισμοί στη στήριξη της χρηματοδότησης του παγκόσμιου εμπορίου, και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις αγορές.
Για τους παραπάνω λόγους ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Ποιο είναι το κριτήριο που εφαρμόζεται για τη συγχώνευση ενός τόσο νευραλγικού φορέα με μοναδικές υπηρεσίες προς τις μικρομεσαίες ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις;
Ποιο το μέλλον και η αξιοποίηση του εξειδικευμένου και  καταρτισμένου  προσωπικού του οργανισμού;
Ποιο το σύνολο των εγκεκριμένων πιστωτικών ορίων (σε €), πόσο το σύνολο των αναγγελθεισών ζημιών (σε €) και ποιο το σύνολο των καταβληθεισών αποζημιώσεων (σε €) των τελευταίων 10 ετών του οργανισμού;

Παρακαλείται επίσης ο κ. Υπουργός να καταθέσει στο σώμα :
Την αναλυτική κατάσταση των αποζημιώσεων που κατέβαλε ο ΟΑΕΠ κατά τα δύο παρελθόντα έτη;
Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση