7.10.14

«Παραχώρηση απαλλοτριωθέντος ακινήτου για την στέγαση του Περιφερειακού Ιατρείου Φοινικούντας και χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων της Δ.Ε. Μεθώνης του Δήμου Πύλου-Νέστορος»

Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2014
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
  • ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
ΘΕΜΑ : «Παραχώρηση απαλλοτριωθέντος ακινήτου για την στέγαση του Περιφερειακού Ιατρείου Φοινικούντας και χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων της Δ.Ε. Μεθώνης του Δήμου Πύλου-Νέστορος»


Με την απόφαση Αριθμ. Υ3α/ΓΠ 107613/05 (ΦΕΚ 1524 Β/18-10-2006), των τότε Υπουργών Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, Οικονομίας & Οικονομικών και Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αποφασίστηκε ότι «Συνιστάται Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΙ) στη Φοινικούντα, του Δήμου Μεθώνης, Νομού Μεσσηνίας, με έδρα το Δημοτικό Διαμέρισμα Φοινικούντας, ως αποκεντρωμένη μονάδα του Κέντρου Υγείας (ΚΥ) Πύλου, του ΓΝ Καλαμάτας, της ΔΥΠΕ Πελοποννήσου, που θα εξυπηρετεί την περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος της έδρας του καθώς και τις περιοχές του Δημοτικού Διαμερίσματος Λαχανάδας και των οικισμών Καμαρίων και Λούτσα του Δήμου Μεθώνης καθώς και του Δημοτικού Διαμερίσματος Ακριτοχωρίου του Δήμου Κορώνης».
Ο πρώην Δήμος Μεθώνης το 2008 είχε ζητήσει από την Κτηματική Υπηρεσία Μεσσηνίας, την παραχώρηση του απαλλοτριωθέντος ακινήτου με αριθ. 58, της οριστικής Μελέτης διάνοιξης οδού Φοινικούντα – Μεθώνη. Το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται εντός του οικισμού του Τοπικού Διαμερίσματος Φοινικούντας-Μεθώνης. Σκοπός της αίτησης παραχώρησης ήταν η στέγαση των υπηρεσιών του Περιφερειακού Ιατρείου Φοινικούντας καθώς και των υπηρεσιών του Γραφείου Πληροφοριών (Κ.Ε.Π.) του Δήμου Μεθώνης.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας (τμήμα Δ’10) του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών, κατόπιν αιτήματος της Κτηματικής Υπηρεσίας Μεσσηνίας, απάντησε ότι «από τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 2882/01 προκύπτει ότι εφόσον η αρμόδια υπηρεσία κρίνει ότι το απαλλοτριωθέν ακίνητο δε χρειάζεται για τον αρχικό σκοπό της απαλλοτρίωσης είναι δυνατή η χρησιμοποίησή του για άλλο σκοπό που χαρακτηρίζεται από το νόμο ως δημόσιας ωφέλειας».  Παράλληλα το Υπουργείο Οικονομικών κοινοποίησε την απάντηση (Α.Π. 1031014/1854/Δ0010/14-4-2008) προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, ως αρμόδιο για το σκοπό της απαλλοτρίωσης, για να εξετάσει τα διαλαμβανόμενα σε αυτά επί του παραπάνω ζητήματος.
Ωστόσο, τόσο το ΥΠΕΧΩΔΕ, όσο και τα διάδοχα Υπουργεία, δεν απάντησαν ποτέ στο αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών και του πρώην Δήμου Μεθώνης.
Επειδή, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής:
Το ανωτέρω κτίριο είναι εγκαταλελειμμένο, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται
Η ανάγκη για στέγαση του Περιφερειακού Ιατρείου της Φοινικούντας παραμένει επιτακτική,
Η περιοχή χρειάζεται έναν χώρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1.   Προτίθενται να εξετάσουν το αίτημα παραχώρησης του απαλλοτριωθέντος ακινήτου για την στέγαση του Περιφερειακού Ιατρείου Φοινικούντας αλλά και τη χρήση μέρους αυτού ως χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων της Δ.Ε. Μεθώνης του Δήμου Πύλου-Νέστορος;

Ο ερωτών Βουλευτής

Πετράκος Αθανάσιος

Μετάφραση