9.10.14

Δ.Τ.-ΔΗΛΩΣΗ Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΠΑΣ.

ΧΩΡΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΩΝ ΕΠΑΣ ΕΝΩ ΑΥΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ.

Με ερώτησή μας (αριθ. Πρ. 1479/28-7-2014) θέσαμε στο Υπουργείο Παιδείας το θέμα της χορήγησης επαγγελματικών δικαιωμάτων στην ειδικότητα του Βοηθού Φαρμακείου των πρώην πλέον ΕΠΑ.Σ. Το υπουργείο Παιδείας, για άλλη μια φορά, αντί να λύσει το πρόβλημα απαντάει με απλή παράθεση του προβλήματος λειτουργώντας δημοσιογραφικά. 
Με τον νόμο 3475/2006 δημιουργήθηκαν οι ΕΠΑ.Σ. που ανήκουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα στη μετα-γυμνασιακή. Μια από τις ειδικότητες που λειτούργησε ήταν και αυτή του Βοηθού Φαρμακείου. Τον Ιούλιο του 2013 η μνημονιακή κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τις ΕΠΑ.Σ. και μαζί άλλες 52 πολυπληθείς ειδικότητες των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) οδηγώντας χιλιάδες μαθητές στην ιδιωτική εκπαίδευση και εκατοντάδες εκπαιδευτικούς στην απόλυση.
Όλα αυτά τα χρόνια το Υπουργείο Παιδείας δεν φρόντισε να χορηγήσει επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους της ειδικότητας Βοηθός Φαρμακείων. Δηλ. δημιούργησε μια δομή επαγγελματικής εκπαίδευσης, πολλοί μαθητές αποφοίτησαν από αυτή, πέρασαν 7 και πλέον χρόνια, την κατήργησε, και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία!
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, αν πράγματι ενδιαφέρεται για την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, να δώσει επιτέλους λύση στο πρόβλημα.

   

Μετάφραση