29.10.19

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΗΣΕΡΩΤΗΣΗ  – ΠΡΟΤΑΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΕ.ΣΥ.Π. κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΑΝΤΖΟ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ κ. ΠΑΝ. ΝΙΚΑ
ΚΟΙΝ: ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ κ.κ. ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΠΕ.ΣΥ.Π.

ΘΕΜΑ: «Σοβαρότατος κίνδυνος κατάρρευσης του κάστρου της Κορώνης»

κ. Πρόεδρε, κ. Περιφερειάρχη,
Είναι γνωστή η ιστορική και αρχαιολογική αξία του κάστρου της Κορώνης.
Σήμερα το κάστρο της Κορώνης εκπέμπει SOS. Ήδη σας έχει στείλει επιστολή  και ο εφημέριος της Παναγίας Ελεήστριας όπως μας ενημέρωσε του Αγίου Δημήτριου μαζί με τον κ. Αντιπερειφεριάρχη Μεσσηνίας.   Ολόκληρο το κάστρο, εκτός από το τμήμα που εκτελέστηκαν οι εργασίες προστασίας το 2014-2016, χρειάζεται μία ολοκληρωμένη μελέτη, ώστε να γίνουν έργα αποκατάστασης, για να μην καταρρεύσει.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει και από τις φωτογραφίες :
α) Στα βραχώδη πρανή, αλλά και το τείχος του κάστρου στην περιοχή άνωθεν του ιερού προσκυνήματος της Ελεήστριας και σε ολόκληρο το τείχος του κάστρου, μετά το έργο προστασίας και μέχρι την Ελεήστρια, υπάρχει διάβρωση, αποσάθρωση, αποκολλήσεις τμημάτων, ρηγματώσεις κ.λπ., με συνέπεια όχι μόνο να κινδυνεύουν κομμάτια του με κατάρρευση, αλλά και να απειλούνται ανθρώπινες ζωές στην ευρύτερη περιοχή του ιερού προσκυνήματος. Το ίδιο ισχύει και για το υπερκείμενο των πρανών τείχους. Ολόκληρα τμήματα είναι έτοιμα προς κατάρρευση.
β) Ο νότιος μπιτζιχανές (η κεντρική αποθήκη πυρομαχικών του κάστρου) έχει πολλές και μεγάλες ρηγματώσεις και κινδυνεύει άμεσα να καταρρεύσει.
Για το λόγο αυτό εκτιμώ κ. Περιφερειάρχη επιβάλλεται άμεσα σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Πύλου-Νέστορος και τους φορείς της Κορώνης  να πάρετε την πρωτοβουλία να γίνει  μια σύσκεψη  και στη συνέχεια  να επισκεφτούμε  την υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη για  να της ζητήσουμε να χρηματοδοτηθεί  ολοκληρωμένη μελέτη προστασίας του συνόλου του κάστρου και χρηματοδότηση των έργων σωτηρίας του.
Συμφωνείτε με την πρόταση  μας  και τις διαπιστώσεις μας για την κρισιμότητα και την επείγουσα ανάγκη  να γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε να χρηματοδοτηθεί  η σωτηρία του  σημαντικότατου  αυτού μνημείου   ; 
Υ.Γ. Σας ενημερώνω ότι έχω στείλει επιστολή και στην   υπουργό Πολιτισμού.

Ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου»
Θανάσης Πετράκος


Μετάφραση