29.10.19

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΟΡΩΝΗΣ


ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΠΡΟΤΑΣΗ   του Θανάση Πετράκου
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κα ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΜΕΝΔΩΝΗ
ΘΕΜΑ: «Σοβαρότατος κίνδυνος κατάρρευσης του κάστρου της Κορώνης»
κ/α  Υπουργέ
Η συμβολή  σας το 2013  ήταν πολύ  μεγάλη από τη θέση τότε της Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού για τη χρηματοδότηση και  κατασκευή του έργου προστασίας του κάστρου της Κορώνης στον Ανατολικό προμαχώνα. Σήμερα από τη θέση της υπουργού   το ιστορικό και πανέμορφο κάστρο της Κορώνης ζητεί  πάλι τη βοήθεια σας.
Σήμερα κυρία  υπουργέ ,όπως προκύπτει και από τις φωτογραφίες τις οποίες σας στέλνω, το κάστρο της Κορώνης εκπέμπει SOS. Ολόκληρο το κάστρο, εκτός από το τμήμα που εκτελέστηκαν οι εργασίες προστασίας το 2014-2016, χρειάζεται μία ολοκληρωμένη μελέτη, και  μια μεγάλη χρηματοδότηση  ώστε να γίνουν έργα αποκατάστασης, για να μην καταρρεύσει

Συγκεκριμένα: α) Στα βραχώδη πρανή, αλλά και το τείχος του κάστρου στην περιοχή άνωθεν του ιερού προσκυνήματος της Ελεήστριας και σε ολόκληρο το τείχος του κάστρου, μετά το έργο προστασίας και μέχρι την Ελεήστρια, υπάρχει διάβρωση, αποσάθρωση, αποκολλήσεις τμημάτων, ρηγματώσεις κ.λπ., με συνέπεια όχι μόνο να κινδυνεύουν κομμάτια του με κατάρρευση, αλλά και να απειλούνται ανθρώπινες ζωές στην ευρύτερη περιοχή του ιερού προσκυνήματος. Το ίδιο ισχύει και για το υπερκείμενο των πρανών τείχους. Ολόκληρα τμήματα είναι έτοιμα προς κατάρρευση.
β) Ο νότιος μπιτζιχανές (η κεντρική αποθήκη πυρομαχικών του κάστρου) έχει πολλές και μεγάλες ρηγματώσεις και κινδυνεύει άμεσα να καταρρεύσει.
Για το λόγο αυτό κ. Υπουργέ έχω τη γνώμη  ότι επιβάλλεται άμεσα να ανατεθεί ολοκληρωμένη μελέτη προστασίας του συνόλου του κάστρου και χρηματοδότηση των έργων σωτηρίας του. Σας προσκαλούμε να έρθετε και πάλι στην Κορώνη ώστε να διαπιστώσετε την αλήθεια των όσων σας επισημαίνω.
Με  εκτίμηση
Θανάσης Πετράκος
Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου, πρώην Βουλευτής Μεσσηνίας


Μετάφραση