1.10.19

Παύση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη χώρα και την περιοχή μας»


Πρόταση ένταξης θέματος συζήτησης

Θέμα:  «Παύση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη χώρα και την περιοχή μας»
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,
Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας κ. Χατζηδάκη, με δημοσιεύματα στον τύπο η πολιτική ηγεσία σχεδιάζει την παύση λειτουργίας όλων των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη χώρα μέχρι το 2028 όπως ανακοίνωσε και ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Στα πλαίσια της λεγόμενης αποεπένδυσης που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης υπήρξε η απόσχιση των μονάδων και των ορυχείων από τη ΔΕΗ με τραγικά αποτελέσματα απαξίωσης, διάλυσης και με απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Οι εξελίξεις από την νέα κυβέρνηση στο ζήτημα της παύσης λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και με την άμεση παύση λειτουργίας της 3ης μονάδας του ΑΗΣ Μεγαλόπολης από τα μέσα του 2020 για το Λεκανοπέδιο και την ευρύτερη περιοχή είναι δυστυχώς πολύ οδυνηρές και επικίνδυνες για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, επιπλέον θα αυξηθεί ακόμα πιο πολύ η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, μπαίνει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο η απρόσκοπτη και ομαλή τροφοδότηση των καταναλωτών και πετιούνται, σαν στημένη λεμονόκουπα, οι περιοχές των Ν. Αρκαδίας, Κοζάνης και Φλώρινας, χωρίς να δοθεί κανένα χρονικό περιθώριο για την επόμενη μέρα.
Συνεπώς επιβάλλεται η άμεση συζήτηση και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ουσιαστική και αποτελεσματική αντίδραση των τοπικών κοινωνικών φορέων και της αυτοδιοίκησης για την  συνέχιση λειτουργίας των μονάδων και την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.
Ήδη το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας συνεδριάζει εκτάκτως την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου με μοναδικό θέμα της συνεδρίασης το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.
Για το λόγο αυτό σας καλούμε όπως συμπεριλάβετε στην ημερήσια διάταξη στη συνεδρίαση του προσεχούς Περιφερειακού Συμβουλίου ή να συγκληθεί έκτακτα το Περιφερειακό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα το ανωτέρω, όπως γίνεται με το Π.Σ. Δυτικής Μακεδονίας.


Τρίπολη  2-10-2019

Oι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Θανάσης Πετράκος
Δημοσθένης Δρούγκας

Μετάφραση