11.7.13

Ερώτηση με θέμα:«Ανεπαρκής αστυνόμευση της περιοχή της Καλαμάτας λόγω έλλειψης αστυνομικού προσωπικού και καθημερινών μετακινήσεων στην Κόρινθο»


8/7/2013
                

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
·  ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Θέμα: «Ανεπαρκής αστυνόμευση της περιοχή της Καλαμάτας λόγω έλλειψης αστυνομικού προσωπικού και καθημερινών μετακινήσεων στην Κόρινθο»

Παρά τις επανειλημμένες μας ερωτήσεις και αναφορές το πρόβλημα της ανεπαρκούς αστυνόμευσης στο νομό Μεσσηνίας και ειδικότερα στην Καλαμάτα, όπου κατοικεί περίπου ο μισός πληθυσμός του νομού Μεσσηνίας, παραμένει οξύτατο. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας η διαθέσιμη δύναμη στην Καλαμάτα είναι 2 έως 5 αστυνομικοί.
 Τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό λόγω μη πλήρωσης των οργανικών θέσεων επιδεινώνουν οι καθημερινές μετακινήσεις αστυνομικών στην Κόρινθο, για φύλαξη στο κέντρο κράτησης μεταναστών. Οι καθημερινές μετακινήσεις των αστυνομικών στην Κόρινθο γίνονται εδώ και δέκα περίπου μήνες. Εδώ και ένα μήνα για να μην δίνει το Υπουργείο ούτε οδοιπορικά έξοδα στους μετακινούμενους αστυνομικούς, όλοι οι μετακινούμενοι ανήκουν στο Αστυνομικό τμήμα Καλαμάτας. Το εξοργιστικό είναι ότι επέλεξε το Υπουργείο τους ανήκοντες στο Αστυνομικό τμήμα Καλαμάτας διότι αυτό απέχει από την Κόρινθο 158 χιλ. και όχι 160 χιλ. για να δικαιούνται οι αστυνομικοί οδοιπορικά. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο διότι τα κρατητήρια λειτουργούν ως άτυπες φυλακές, αφού ποινικοί κρατούμενοι παραμένουν σε αυτά έως και τέσσερις μήνες.
Επίσης σημαντικό ζήτημα είναι οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικά μέσα αλλά και αυτά που υπάρχουν είναι απαρχαιωμένα. Επιπλέον δεν γίνεται ούτε η απαραίτητη συντήρηση ούτε ο αναγκαίος τεχνικός έλεγχος των οχημάτων. Αποτέλεσμα είναι να παρατηρούνται συνεχείς βλάβες στα οχήματα.Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
·         Θα σταματήσει επιτέλους η εξοντωτική καθημερινή μετακίνηση των αστυνομικών από την Καλαμάτα στην Κόρινθο στο Κέντρο φύλαξης των μεταναστών;
·         Τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας;
·         Προτίθεται να επανεξετάσει τον αριθμό των τακτικών μεταθέσεων για το 2013 που αποφάσισε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας;
·         Θα διαθέσει τα αναγκαία κονδύλια ώστε να προμηθευτούν οι αστυνομικοί τον αναγκαίο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για μπορούν να επιτελούν το έργο τους καθώς επίσης και να γίνεται ο αναγκαίος έλεγχος συντήρησης των οχημάτων;

Οι ερωτώντες βουλευτές


Πετράκος Αθανάσιος
Τσουκαλάς Δημήτριος 

Μετάφραση