20.7.13

Ερώτηση με θέμα: «Εξαίρεση της στρεμματικής ενίσχυσης της σταφίδας από τη νέα ΚΑΠ »

19/7/2013
                 
ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
·  ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Θέμα: «Εξαίρεση της στρεμματικής ενίσχυσης της σταφίδας από τη νέα ΚΑΠ »

Στα πλαίσια της αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ όπου προβλέπεται η εξομοίωση της ενίσχυσης των καλλιεργειών, η στρεμματική ενίσχυση της  κορινθιακής σταφίδας θα μειωθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό. Η διασφάλιση της στρεμματικής ενίσχυσης της κορινθιακής σταφίδας με την εξαίρεση του προϊόντος ως ιδιαίτερη περίπτωση κρίνεται απολύτως απαραίτητη. Η καλλιέργεια της σταφίδας, είναι πολυετής και ιδιαίτερα κοστοβόρα και ευδοκιμεί κυρίως σε ημιορεινές και ορεινές ζώνες όπου δεν υπάρχουν εναλλακτικές και προσοδοφόρες καλλιέργειες.
Η σταφίδα είναι αμιγώς εξαγωγικό προϊόν που συμβάλει στην εισροή συναλλάγματος στην εθνική οικονομία σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης. Στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, όπου κυρίως καλλιεργείται η σταφίδα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται δραματική μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, λόγω των ακολουθούμενων πολιτικών, με αποτέλεσμα ο πάλαι ποτέ «μαύρος χρυσός» να τείνει να εκλείψει ως καλλιέργεια. 
Επειδή η ιστορία του Ελληνικού κράτους συνδέεται άμεσα με την καλλιέργεια της σταφίδας.
Επειδή το κόστος της αγροτικής παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη λόγω των αυξήσεων στα καύσιμα, τις αυξήσεις στις υλικά που προμηθεύονται (φυτοφάρμακα, λιπάσματα κ.α.), τις αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα, τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και την μείωση των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.
Επειδή ο πρωτογενής τομέας μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του παραγόμενου πλούτου και της απασχόλησης και να αποτελέσει ασφαλή διέξοδο για τη χώρα. 


Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
  • Προτίθεται να εξαιρέσει ως ιδιαίτερη περίπτωση την στρεμματική ενίσχυση της σταφίδας από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ;
  • Προτίθεται να λάβει κάποια άλλα μέτρα για την ενίσχυση των σταφιδοπαραγωγών;
Ο ερωτών βουλευτής


Πετράκος Αθανάσιος



Γεωργοπούλου-Σάλταρη Έφη



Κανελλοπούλου Μαρία



 Κοντονής Σταύρος



Χατζηλάμπρου Βασίλης






Μετάφραση