11.7.13

Ερώτηση με θέμα:"Μεγάλη καθυστέρηση του προγράμματος «ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ» στη Μεσσηνία"


10/7/2013
                

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
  • Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: "Μεγάλη καθυστέρηση του προγράμματος «ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ»  στη   Μεσσηνία"

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στους αγρότες της Μεσσηνίας για την καθυστέρηση του προγράμματος ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ   Η καθυστέρηση μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες στην παραγόμενη ποσότητα αλλά και στην ποιότητα του ελαιολάδου. Έτσι οι παραγωγοί εκτός από τις πολύ χαμηλές τιμές στο ελαιόλαδο, τις απώλειες στο εισόδημά τους λόγω οικονομικής κρίσης και την αύξηση στο κόστος παραγωγής θα έχουν επιπλέον απώλειες από  τις ζημιές του δάκου.
Συγκεκριμένα δεν έχουν προσληφθεί ακόμη οι εργατοτεχνίτες-παγιδοθέτες και αποθηκάριοι. Είναι γνωστό ότι για να υπάρξει αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου η επιστημονικά αποδεκτή σχέση αριθμού παγίδων και ελαιοδέντρων είναι μία παγίδα ανά 1.000 δένδρα. Τα δύο προηγούμενα χρόνια η αναλογία αυτή όχι μόνο δεν τηρήθηκε αλλά κάθε χρόνο επιδεινώνεται(2011: 1 παγίδα/2500 δέντρα, 2012: 1 παγίδα/3200 δέντρα) λόγω μείωσης των προσλήψεων παγιδοθετών και  τομεαρχών  γεωπόνων Είναι  γνωστό  ότι  το  2012  υπήρξε  μείωση   των  τομεαρχών  γεωπόνων  50%  σε  σχέση  με  το  και  το  2011  και  το  2011 επίσης  50%  σε  σχέση  με  το  2010 .Αντίστοιχη  μείωση  υπήρξε  και  για  τους  εργατοτεχνίτες  παγιδοθέτες  (30% μειωση  το  2012  σε  σχέση  με  το  2011  και  50%   μείωση  το  2011  σε  σχέση  με  το  2010)      Η  κατάσταση   το  2013  αναμένεται  να είναι  ακόμη  χειρότερη.
   Η τοποθέτηση των παγίδων έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Ιουνίου έτσι ώστε μέσα στον Ιούνιο να γίνουν και οι απαραίτητοι ψεκασμοί. Βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου και ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα χρήματα που προορίζονται για την δακοκτονία είναι χρήματα που έχουν ήδη παρακρατηθεί από τους αγρότες.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1.   Γιατί καθυστερεί το πρόγραμμα ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ και ποιος είναι υπεύθυνος για την καθυστέρηση αυτή;
2.   Θα προχωρήσει άμεσα, έστω και τώρα, στην πρόσληψη του αναγκαίου με βάση τα επιστημονικά δεδομένα προσωπικού καθώς και στην αύξηση του κονδυλίου για τη δακοκτονία, για να μην καταστραφεί η ελαιοπαραγωγή; 
3.   Πόσοι γεωπόνοι και πόσοι εργατοτεχνίτες-παγιδοθέτες θα προσληφθούν το 2013;

Ο ερωτών βουλευτής


Πετράκος Αθανάσιος 

Μετάφραση