27.7.13

Ερώτηση με θέμα: Να ανακληθεί η απόφαση για το κλείσιμο των ΕΛΤΑ στο Βλαχιώτη του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας»

25/7/2013
                
 ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ
·  ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ

Θέμα: «Να ανακληθεί η απόφαση για το κλείσιμο των ΕΛΤΑ στο Βλαχιώτη του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας»

Για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση πιστή στις μνημονιακές υποχρεώσεις, λειτουργεί απάνθρωπα και εκδικητικά απέναντι σε ένα πολυπληθές κομμάτι του Λακωνικού λαού.
Συγκεκριμένα, με συνοπτικές διαδικασίες, προχωράει στο κλείσιμο των γραφείων ΕΛΤΑ στο Βλαχιώτη, σε συνέχεια των αντίστοιχων ενεργειών τους, που οδήγησαν στο κλείσιμο των γραφείων ΕΛΤΑ, σε Κροκεές και Γεράκι.
Καταδικάζουν έτσι, επτά χωριά της Δημοτικής ενότητας  Έλους του Δήμου Ευρώτα, συνολικά 7.500 ανθρώπους σε απομόνωση και αφάνταστη ταλαιπωρία. Στερούν από ανθρώπους που μένουν σε μεγάλη γεωγραφική ακτίνα και οι περισσότεροι από αυτούς είναι ηλικιωμένοι, το δικαίωμα και την δυνατότητα να εισπράττουν με ευκολία τις συντάξεις τους και να διεκπεραιώνουν τις πληρωμές δεκάδων συναλλαγών (λογαριασμοί ΔΕΚΟ, δόσεις δανείων κ.λ.π.), και μάλιστα σε μια πόλη που διαθέτει ένα και μόνο υποκατάστημα τράπεζας (Εθνική).
Στα ΕΛΤΑ Βλαχιώτη πληρώνονται 2.000 συντάξεις ΟΓΑ κάθε μήνα, 3.500 λογαριασμοί ΔΕΗ κάθε δίμηνο, 2.200 λογαριασμοί ΟΤΕ κάθε δίμηνο, 2.000 αγρότες πληρώνουν τις εισφορές στον ΟΓΑ κάθε εξάμηνο, 3.000 λογαριασμοί κινητών τηλεφώνων το μήνα και 3.000 λογαριασμοί νερού κάθε δίμηνο, θεωρούμε ότι υπάρχει αντικείμενο και δικαιολογείται η διατήρηση των ΕΛΤΑ στη συγκεκριμένη περιοχή.
Επειδή για να εξυπηρετηθούν από εδώ και πέρα οι άνθρωποι αυτοί, θα πρέπει να διανύουν από 3,5 χλμ. έως 20χλμ., για να βρουν το επόμενο γραφείο ΕΛΤΑ.
Επειδή θα πρέπει υπάλληλοι των ΕΛΤΑ, κάθε μήνα να μεταφέρουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, για να πληρωθούν συντάξεις, σε μεγάλες αποστάσεις με δύσκολο ανάγλυφο αυξάνονται οι κίνδυνοι για την προσωπική τους ασφάλεια ακόμη και για την ζωή τους.
Επειδή οι μεταφερόμενοι υπάλληλοι από τα ΕΛΤΑ Βλαχιώτη μαζί με τους συναδέλφους τους των ΕΛΤΑ θα εργάζονται σε ένα χώρο 80 τ.μ., προφανώς ακατάλληλο για να εξυπηρετούνται 18.000 έως 20.000 πολίτες.

Ερωτάται οι αρμόδιος υπουργός:
  • Θα επανεξετάσει την απόφαση με την οποία κλείνει τα ΕΛΤΑ στο Βλαχιώτη διότι μετά και το κλείσιμο των  ΕΛΤΑ σε Κροκεές και Γεράκι  θα προκληθεί αφάνταστη ταλαιπωρία στους 7.500 κατοίκους επτά χωριών οι οποίοι θα πρέπει να διανύουν απόσταση έως 20 χλμ. για να εξυπηρετηθούν από το πλησιέστερο γραφείο ΕΛΤΑ αλλά αυξάνεται ο κίνδυνος για την ασφάλεια και τη ζωή των ταχυδρόμων;

Ο ερωτών βουλευτής


Πετράκος Αθανάσιος 

Μετάφραση