29.7.13

«Αποζημίωση αγροτών λόγω ακαρπίας των ελαιοδέντρων στη Μεσσηνία»

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
·  ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Θέμα: «Αποζημίωση αγροτών λόγω ακαρπίας των ελαιοδέντρων στη Μεσσηνία»

Οι υψηλές θερμοκρασίες, η χαμηλή ατμοσφαιρική σχετική υγρασία και οι ξηροί νότιοι – νοτιοανατολικοί άνεμοι που επικράτησαν στη Μεσσηνία για εβδομάδες στα τέλη Απριλίου έως αρχές Μαΐου είχαν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη καρπόδεση και σε ορισμένες περιοχές την ακαρπία των ελαιοδέντρων ή σε ορισμένες περιοχές την σχινοκαρπία όπως επιβεβαιώνεται και από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς.
Οι ζημιές που έχουν προκληθεί οφείλονται σε ακραίες και ασυνήθεις για την εποχή εκείνη καιρικές συνθήκες, τις οποίες δεν μπορούσαν να προβλέψουν ούτε και να αποτρέψουν οι ελαιοπαραγωγοί. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και αφορά πολλές περιοχές της χώρας εκτός της Μεσσηνίας. Πολλοί παραγωγοί δε θα παράξουν ούτε μια σταγόνα λάδι τη φετινή ελαιοκομική περίοδο.
Λόγω της μεγάλης μείωσης της παραγωγής υπάρχει κίνδυνος να μην  λειτουργήσουν ελαιουργεία, τα οποία θα βρεθούν σε οικονομική αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες και τις εταιρείες, από τις οποίες έχουν προμηθευτεί τα συγκροτήματα-μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για έκθλιψη και παραγωγή ελαιολάδου. Ένας μεγάλος αριθμός εποχικά εργαζομένων στα ελαιουργεία δε θα εργαστεί την επόμενη περίοδο.
Επειδή η Μεσσηνία παράγει ετησίως 54.000 τόνους ελαιόλαδο και η ελαιοπαραγωγή αποτελεί κύρια πηγή εισοδήματος για τους αγρότες.
Επειδή το ελαιόλαδο αποτελεί εξαγωγικό εθνικό προϊόν και απασχολεί εποχιακά μεγάλο αριθμό εργατών.
Επειδή οι αγρότες έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες στο εισόδημά τους από αυξήσεις στις τιμές προμηθειών (καύσιμα, φυτοφάρμακα κ.α.), από αυξήσεις στη φορολογία (χαράτσι), αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα κ.α.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
  • Θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε το ζημιογόνο αίτιο (ακαρπία) να ενταχθεί στα ΠΣΕΑ και να ενισχυθούν άμεσα οι πληγέντες παραγωγοί;
  • Θα σταλούν γεωπόνοι από τις κρατικές υπηρεσίες για την διαπίστωση και καταγραφή του φαινομένου ώστε να εκτιμηθεί αν η ζημιά ανέρχεται πάνω από 30% του μέσου όρου παραγωγής της τελευταίας τριετίας, για να δικαιούνται αποζημίωση οι παραγωγοί;

Ο ερωτών βουλευτής


Πετράκος Αθανάσιος 

Μετάφραση