27.7.13

Ερώτηση με θέμα:«Απαγόρευση χορήγησης ιατρικών βεβαιώσεων στους αθλητές»

24/7/2013
                
ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
·  ΥΓΕΙΑΣ
·  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Θέμα: «Απαγόρευση χορήγησης ιατρικών βεβαιώσεων στους αθλητές»

Το Υπουργείο Υγείας στην εγκύκλιό του, αρ. πρωτ.  22238/28-06-2013 προς όλες τις υπηρεσίες Υγείας του ΕΟΠΥΥ μεταξύ των άλλων αναφέρει:
 «Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν χορηγούν Ιατρικές Βεβαιώσεις Ικανότητας ή Υγείας οι οποίες πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για:
Εξωσχολικά αθλητικά σωματεία, προγράμματα μαζικού αθλητισμού των Δήμων, περιπτώσεις κόπωσης και υπερπροσπάθειας, όπως ο πρωταθλητισμός (Ν. 2725 ΦΕΚ121/τευχ. Α/17-6-99 αναφορικά με τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό).
Με δεδομένο ότι ο αθλητισμός είναι βασικό κοινωνικό αγαθό που συμβάλει στην υγεία των πολιτών, η πολιτεία έχει την υποχρέωση να μεριμνά για την καλλιέργειά του. Η οργανωμένη αθλιατρική κάλυψη, η προστασία της υγείας των ερασιτεχνών αθλητών, οι δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι από το Δημόσιο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας και η ασφάλιση όλων των εν ενεργεία ερασιτεχνών αθλητών πρέπει να αποτελούν βασικό στοιχείο μιας οργανωμένης κοινωνίας και μιας πολιτικής προσανατολισμένης στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό. Ιδιαίτερα στη χώρα μας όπου από αρχαιοτάτων χρόνων ισχύει το «νους υγιής εν σώματι υγιή» εγκύκλιοι με αυτό το περιεχόμενο θεωρούνται αδιανόητες.
Επειδή σύμφωνα με το άρθ. 1 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, «επιδιώκεται να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε Ενιαίο Σύστημα Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, που έχει ως σκοπό την πρόληψη, διατήρηση, προαγωγή, βελτίωση, αποκατάσταση και προστασία της Υγείας».  
Επειδή η εξαίρεση της προληπτικής ιατρικής από τον ΕΟΠΥΥ  συνεπάγεται οικονομική αιμορραγία για τους ενδιαφερόμενους, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για άθληση και ενέχει κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των αθλουμένων. 
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
·         Αν προτίθενται να ανακαλέσουν την απαράδεκτη εγκύκλιο με την οποία εξαιρούν την προληπτική ιατρική των συμβεβλημένων αθλούμενων από τον ΕΟΠΥΥ;


Οι ερωτώντες βουλευτές


Πετράκος Αθανάσιος


Δριτσέλη Παναγιώτα


Ζαχαριάς Κώστας


Κουράκης Αναστάσιος


Μιχαλάκης Νίκος


Ουζουνίδου Ευγενία


Πάντζας Γεώργιος






Μετάφραση