26.7.13

«Να μην καταργηθεί η Κυριακάτικη αργία»


ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ:
τον  Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας, κ. Χειβιδόπουλο Αναστάσιο
                        τον  Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, κ.  Γιαννακούρα Ευάγγελο
                        τον  Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας, κ. Γιώργο Δέδε
                        την  Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, κ. Αδαμαντία Τζανετέα
                        τον  Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, κ.  Παναγιώτη Αλευρά


ΘΕΜΑ: «Να μην καταργηθεί η Κυριακάτικη αργία»


Κυρία και Κύριοι Αντιπεριφερειάρχες,
θα θέλαμε με την παρούσα επιστολή να σας ενημερώσουμε για τη θέση μας σε σχέση με το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές και τις εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις που καλείστε να πάρετε.
Πριν λίγες μέρες η Κυβέρνηση, παρά την καθολική αντίδραση των επαγγελματιών, των βιοτεχνών, των εμπόρων και των εργαζομένων νομοθέτησε τη δυνατότητα ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές ύστερα από απόφαση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη. 
Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την επιβίωση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες κλείνουν κατά χιλιάδες λόγω της αδυναμίας των πολιτών να καταναλώσουν, της φορολογικής επιδρομής και των κάθε είδους χαρατσιών, αλλά για την κυριαρχία των μεγάλων αλυσίδων και των πολυκαταστημάτων. Ήδη με τροπολογία της τελευταίας στιγμής στη ρύθμιση εντάσσονται και καταστήματα franchise ενώ θεωρείται βέβαιο ότι εαν προσφύγουν στη δικαιοσύνη τα μεγάλα καταστήματα που έχουν προσωρινά αποκλειστεί από την ψηφισθείσα ρύθμιση θα δικαιωθούν.
Εν κατακλείδι, η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί δώρο στις μεγάλες αλυσίδες και θα δώσει την χαριστική βολή στις οικογενειακές και μικρές επιχειρήσεις. Τα δήθεν οφέλη για τους εργαζόμενους απλά δεν υπάρχουν και το μόνο που μπορεί να προκύψει είναι ένας εργασιακός μεσαίωνας, με εργασία 365 ημερών. Αντίθετα είναι βέβαιο πως η αδυναμία κάλυψης του επιπλέον κόστους λειτουργίας των καταστημάτων θα επιταχύνει τα λουκέτα και τις απολύσεις.
Κατόπιν αυτών, πιστεύουμε ότι οφείλετε να αποφασίσετε λαμβάνοντας καθοριστικά υπόψη το γεγονός της καθολικής αντίθεσης όλων των φορέων, των εργαζομένων και των επαγγελματιών στην Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.
Σας καλούμε να αρνηθείτε την καθιέρωση της Κυριακής ως εργάσιμης μέρας με τη δυνατότητα ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων, πέραν των υποχρεωτικών Κυριακών που προβλέπει ο νόμος και πέραν των ειδικών ρυθμίσεων που υπάρχουν σε τουριστικές περιοχές και τουριστικά καταστήματα.
Θεωρούμε ότι αυτές οι ρυθμίσεις θα πρέπει να ισχύσουν και για τους πέντε νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου ώστε να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των καταστημάτων των νομών.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου


Ζαχαριάς Κωνσταντίνος

Κοδέλας Δημήτριος


Πετράκος Αθανάσιος

Μετάφραση