12.9.13

«Επανίδρυση του 6ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης»

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ

·         ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Θέμα: «Επανίδρυση του 6ου Δημοτικού Σχολείου  Σπάρτης»


Το 6ο  Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης προέκυψε ως αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας και των πολιτών από το 1986, ύστερα από αντικειμενική μελέτη και ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης στο χώρο της Α/θμιας Εκπ/σης στην πόλη της Σπάρτης. Η δημιουργία του θα κάλυπτε τις εκπαιδευτικές ανάγκες του Νέου Κόσμου και του Ψυχικού, δυο μεγάλων και αναπτυσσόμενων συνοικιών οι οποίες στερούνταν σχολείου.
Με  αναδιάρθρωση του μαθητικού δυναμικού όλων των σχολείων της Σπάρτης, το 6ο Δημοτικό Σχολείο θα αποσυμφορούσε ΟΛΑ τα σχολεία της πόλης συμβάλλοντας στην επιθυμητή ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης  εκπαίδευσης  ενώ, παράλληλα, θα έδινε τη δυνατότητα να στεγαστούν  στα διδακτήρια των σχολείων αρκετά νηπιαγωγεία τα οποία λειτουργούν σε ακατάλληλες ενοικιαζόμενες αίθουσες.
Το 1987 συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες υπογραφές κατοίκων και συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα  για την ίδρυση και ανέγερση του 6ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης ενώ υπεδείχθη και κατάλληλος διαθέσιμος οικοπεδικός χώρος στο Ο.Τ. 175 του Ν. Κόσμου.
Μετά από επίμονους και σκληρούς αγώνες διαρκείας των κατοίκων ιδρύθηκε το 6ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης με την υπουργική απόφαση Δ4/413/29-6-1994 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 534/7-7-1994/τεύχος Β΄. Δυστυχώς , η ίδρυση του σχολείου δε συνοδεύτηκε από ανάλογη πρόοδο στο θέμα της απόκτησης του οικοπέδου. Έτσι είχαμε ιδρυμένο ένα σχολείο  χωρίς όμως να υπάρχει σχολείο !!!
Ύστερα από νέους αγώνες και νέες απογοητεύσεις κατέστη δυνατή η εξαγορά του οικοπέδου το 2008  από τη Νομαρχία Λακωνίας και το Δήμο Σπάρτης με 500.000 ευρώ, 22 χρόνια από τότε που ετέθη το θέμα του σχολείου για πρώτη φορά και 14 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε!!! Το οικόπεδο αυτό βρίσκεται στην αρχή της οδού Χαμαρέτου , 200 μέτρα από την πλατεία του Νέου Κόσμου.
Στη συνέχεια άρχισαν νέοι αγώνες της εκπαιδευτικής κοινότητας  και των κατοίκων για να εκπονηθεί  η μελέτη ανέγερσης του κτιρίου του 6ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης και να ενταχθεί στη συνέχεια το έργο στο ΕΣΠΑ σύμφωνα με το σχεδιασμό που είχε συμφωνηθεί αρμοδίως. Στα πλαίσια αυτά κατά το έτος 2009 συγκεντρώθηκαν και πάλι εκατοντάδες νέες υπογραφές διαμαρτυρίας και απαίτησης των κατοίκων οι οποίες κοινοποιήθηκαν στους αρμοδίους. Έτσι στις 20-12-2012 η περιφέρεια Πελοποννήσου  ανακοίνωνε επισήμως ότι θα εντάξει  στο ΕΣΠΑ το 6ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης.
Όμως έξι μήνες αργότερα με απόφασή του το Υπουργείο Παιδείας κατά τις φετινές μεταβολές των σχολείων, στα πλαίσια των μνημονιακών επιταγών συρρίκνωσης των δημόσιων σχολείων, κατάργησε το 6ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης  μη λαμβάνοντας υπόψη τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών ούτε το γεγονός ότι 500.000 ευρώ των φορολογούμενων πολιτών είχαν διατεθεί για την αγορά του οικοπέδου!!!
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
  • Θα ανταποκριθεί στο πάνδημο αίτημα της επανίδρυσης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης  κατά τις επόμενες μεταβολές σχολείων (2014) ώστε να υλοποιηθεί ένα έργο που το έχει απόλυτη ανάγκη η τοπική κοινωνία και η Α/θμια Εκπ/ση;
  • Θα δώσει κάποια εξήγηση για την απόφαση κατάργησης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης με την οποία ακυρώνεται η κατασκευή του ΕΣΠΑ;

Οι ερωτώντες βουλευτές


Πετράκος Αθανάσιος



Κουράκης Αναστάσιος



Αμανατίδης Ιωάννης


Μετάφραση