13.9.13

«Αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων»

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ

·         ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Θέμα: «Αδειοδότηση  κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων»


 Αποτελεί  γεγονός αδιαμφισβήτητο  ότι η ομαλή, απρόσκοπτη και αποδοτική λειτουργία του πρωτογενή τομέα έχει ιδιαίτερη οικονομική σημασία για  την πορεία της χώρας. Ειδικότερα η αύξηση της παραγωγής ζωικών προϊόντων και η υποκατάσταση των εισαγωγών αποτελεί πρωτεύοντα στόχο για μια οικονομία σε περίοδο κρίσης.
Είναι  γνωστό  ότι ο τομέας της κτηνοτροφίας παρουσιάζει  πολλά προβλήματα και δυσλειτουργίες.  Ένα από τα πιο  σοβαρά  είναι αυτό  που σχετίζεται με την αδειοδότηση  των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Με το νόμο 4056/2012 «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές  και άλλες διατάξεις»  επιχειρήθηκε  να δοθούν  λύσεις στα θέματα  ίδρυσης και λειτουργίας των σταβλικών εγκαταστάσεων και να απλουστευθούν  οι διαδικασίες αδειοδότησης.
Το νόμο ακολούθησε η «διευκρινιστική» εγκύκλιος 1464/67426/13-6-2012 της Δ/νσης Ζωικής παραγωγής προκειμένου να  απαντήσει σε  ερωτήματα και απορίες. Μέσω της εγκυκλίου αυτής, «πολλαπλασιάστηκαν»  τα απαραίτητα δικαιολογητικά, «επιμηκύνθηκαν» οι χρόνοι  ολοκλήρωσης και εγκαθιδρύθηκε καθεστώς «γραφειοκρατικής τρομοκρατίας». Τα τρία δικαιολογητικά του νόμου έγιναν δεκατρία. Στην ουσία υπήρξε νομοθέτηση εξ αρχής επί των θεμάτων που  περιελάμβανε με παράκαμψη  του κοινού  νομοθέτη.
Σήμερα έχει φρενάρει η όλη διαδικασία αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων κτηνοτροφικών μονάδων. Αυτό με τη σειρά του  ακυρώνει Νέους  Γεωργούς, παρακωλύει  επενδυτές  του προγράμματος  Σχεδίων Βελτίωσης, και  τελικά διατηρεί σε καθεστώς μη νόμιμης λειτουργίας χιλιάδες  εκμεταλλεύσεις. Τούτο μπορείτε να διαπιστώσετε  με έναν έλεγχο στις κατά τόπους ΔΑΟΚ.


Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
  • Θα αποσύρει άμεσα την εν λόγω, απαράδεκτη μεθοδολογικά και εννοιολογικά εγκύκλιο, η οποία μόνο στρεβλώσεις έχει προκαλέσει στην όλη διαδικασία αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων  ;
  • Ποια μέτρα  θα λάβει για την περαιτέρω επίσπευση των διαδικασιών  ώστε να οι Έλληνες  κτηνοτρόφοι να συνεχίσουν απρόσκοπτα  το παραγωγικό τους έργο;
 


Οι ερωτώντες βουλευτές


Πετράκος Αθανάσιος


Αποστόλου Ευάγγελος


Αμμανατίδου Πασχαλίδου Ευαγγελία


Καλογερή Αγνή


Κοδέλας Δημήτριος


Ουζουνίδου Ευγενία


Σταθάς Ιωάννης


Μετάφραση