28.9.13

«Οι κτηνοτρόφοι της Δ.Ε. Αρφαρών ζητούν άμεση λύση των σοβαρών προβλημάτων τους»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «Οι κτηνοτρόφοι της Δ.Ε. Αρφαρών ζητούν άμεση λύση των σοβαρών προβλημάτων τους»


Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος επισκέφτηκε σήμερα την Άνω Βρωμόβρυση όπου και συναντήθηκε με κτηνοτρόφους της περιοχής οι οποίοι εκτρέφουν πάνω από 3.500 γιδοπρόβατα. Ο Θανάσης Πετράκος συζήτησε με τους κτηνοτρόφους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τους ενημέρωσε για τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Οι οποίες είναι:
·         Όχι στην φορολόγηση των αγροτεμαχίων.
·         Για την διασφάλιση συνέχισης της αποκλειστικής παραγωγής της ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ
·         Για την ανάγκη άμεσης επίλυσης του θέματος των βοσκοτόπων ώστε να μην μειωθεί η έκτασή τους.
·         Όχι στη κατάργηση της αναγραφής της χώρας προέλευσης στο φρέσκο γάλα.
·         Για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
·         Για τη πληρωμή κτηνοτρόφων της Τριφυλίας από γαλακτοβιομηχανία.
·         Για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων του πρωτογενή τομέα και για τις τεράστιες καθυστερήσεις στις πληρωμές του προγράμματος εκτατικοποίησης της κτηνοτροφίας και στους βιοκαλλιεργητές.
Ο Θανάσης Πετράκος δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άμεσα θα καταθέσει επίκαιρη επερώτηση για όλα τα θέματα της κτηνοτροφίας γιατί η κτηνοτροφία είναι ο πρώτος τομέας που πρέπει να αναπτυχθεί. Αυτό όμως προϋποθέτει στήριξη των κτηνοτρόφων οι οποίοι δεν μπορούν να επιβιώσουν λόγω της αύξησης της τιμής του ρεύματος, του πετρελαίου, των κτηνοτροφικών φαρμάκων, των ζωοτροφών, της μείωσης επιστροφής του ΦΠΑ κ.α.
Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής τόνισαν στο Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχουν χορτάσει υποσχέσεις από Κράτος, Περιφέρεια Πελοποννήσου και Δήμο Καλαμάτας αλλά οι λύσεις στα προβλήματά τους δεν προχωράνε.

Ζήτησαν:
1.   Άμεσα να προχωρήσει η δημοπράτηση του δρόμου Σταματινού-Άνω Βρωμόβρυση μήκους 10 χιλ., ο οποίος είναι σε άθλια κατάσταση, και για τον οποίο υπάρχουν υποσχέσεις από την Περιφέρεια ότι θα χρηματοδοτηθεί από το τέως ταμείο Μολυβιάτη, οι οποίες όμως υποσχέσεις δεν υλοποιούνται.
2.   Ο Δήμος Καλαμάτας να επισκευάσει τους αγροτικούς δρόμους οι οποίοι είναι αδιάβατοι και να κατασκευαστεί η δεξαμενή για να έχουν νερό διότι είναι απαράδεκτο οι κτηνοτρόφοι αυτοί που εκτρέφουν πάνω από 3.000 γιδοπρόβατα να κουβαλάνε το νερό στα αγροτικά με βυτία για να ποτίσουν τα ζώα τους.
3.   Εξέφρασαν μεγάλη αγωνία για τα βοσκοτόπια διότι αν τα πουρνάρια χαρακτηριστούν δάση δεν θα υπάρχουν βοσκότοποι για τα κοπάδια τους και θα αναγκαστούν να πουλήσουν τα ζώα τους. Πρέπει τη διαχείριση των βοσκοτόπων να την αναλάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να γίνει κατανοητό ότι βοσκότοποι στην Ελλάδα είναι και η θαμνώδης ξυλώδεις βλάστηση π.χ. πουρνάρια κτλ.
4.   Τόνισαν ότι 6 χρόνια μετά τις πυρκαγιές είναι απαράδεκτο ακόμη μην επιτρέπεται ακόμη να βοσκήσουν στα καμένα.
5.   Τόνισαν ότι είναι απαράδεκτη η καθυστέρηση στη επιστροφή του ΦΠΑ και ζήτησαν να καταβληθούν άμεσα οι επιδοτήσεις χωρίς παρακράτηση για να μπορέσουν να αγοράσουν ζωοτροφές.
6.   Εξέφρασαν διαμαρτυρία διότι παρότι πληρώνουν εισφορές στον ΕΛΓΑ δεν αποζημιώθηκαν για τα ζώα που τους κατασπάραξαν τα τσακάλια.
7.   Τέλος ζήτησαν στήριξη για την μείωση του κόστους παραγωγής το οποίο έχει αυξηθεί 80% σε ότι αφορά ρεύμα, πετρέλαιο, ζωοτροφές και κτηνοτροφικά φάρμακα. Την ίδια στιγμή που το κατσίκι συνεχίζει να πωλείται 4,5-5 ευρώ το κιλό και ο καταναλωτής το αγοράζει πάνω από 10 ευρώ/κιλό.

Ο Θανάσης Πετράκος δεσμεύτηκε   να θέσει όλα αυτά τα προβλήματα των  κτηνοτρόφων  της  περιοχής  στους αρμοδίους (Κυβέρνηση, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια και Δήμο  Καλαμάτας) και θα ζητήσει την άμεση επίλυσή τους.



ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάφραση